Як виправити помилки у зведеній ПН медичному бухгалтеру

UA RU
Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Як коригувати зведені податкові накладні, які склали відповідно до п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ? Адже вони є типовими для практики бухгалтерів ЗОЗ. Інструкція виправлення та зразки заповнення — у статті експерта.

⚡️ Госпоперації КНП — з ризиками та без ризиків для неприбутковості ⚡️

Бухгалтери заповнюють ПН за алгоритмом, що наведений у Порядку, затвердженому Наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307 (далі — Порядок № 1307). Помилки у зведених компенсуючих ПН виправляють за допомогою РК. Щоб скласти та зареєструвати РК в ЄРПН, застосовують алгоритм, передбачений для ПН (п. 21 Порядку № 1307). Але форми ПН і РК мають багато відмінностей. При цьому пункт 21 Порядку № 1307 лише стисло скеровує:

У РК зазначають дату та номер ПН, до якої вносять зміни. Якщо мета РК — виправити помилки, яких припустилися під час складання ПН, у РК подають виправлені дані.

Пункти 22—24 Порядку № 1307 містять алгоритми заповнення РК у певних випадках, а саме:

  • коригування показників табличної частини розділу Б ПН у зв’язку зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг;
  • виправлення помилки в реквізитах заголовної частини ПН — за умови, якщо ця помилка не заважає ідентифікувати операцію;
  • реєстрація в ЄРПН двох і більше ПН, складених на одну операцію з постачання товарів/послуг.

Та алгоритм виправлення помилки у зведених ПН, що склали відповідно до п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ в Порядку № 1307 не знайдете.

Ми проаналізували законодавчі вимоги й роз’яснення податківців та склали пам’ятку для медичних бухгалтерів з базовими правилами, на які спирайтеся, коли виправлятимете помилки у зведених компенсуючих ПН. До кожної ситуації — особливий підхід. На зразках детально продемонструємо, як виправити в ПН 3 поширені помилки з практики медзакладів.

Основні правила коригування зведеної компенсуючої ПН ЗОЗ

Основні правила коригування зведеної компенсуючої ПН ЗОЗ

СКАЧАТИ ⏬

Якщо помилилися і маєте виправити зведену ПН, найперше спирайтеся на базові правила.

1. Помилки у зареєстрованих зведених компенсуючих податкових накладних (ПН) виправляйте за допомогою розрахунку коригування.

2. Використовуйте форму РК, чинну на дату складання цього розрахунку. На квітень 2021 року чинною є форма РК, затверджена наказом Мінфіну від 01.03.2021 № 131.

3. Реєструйте РК в ЄРПН. Це — завдання платника ПДВ, який склав зведену компенсуючу ПН. Строк реєстрації — 20 календарних днів після останнього календарного дня місяця, в якому склали РК.

4. Коли заповнюєте РК до зведеної компенсуючої ПН, спирайтеся на дані цієї ПН. Дата складання РК — це дата виявлення помилки. Код причини коригування РК:

  • 201 — якщо коригуєте зведену ПН, що склали за пунктом 198.5 ПК;
  • 202 — для ПН за пунктом 199.1 ПК.

Довідники умовних кодів причин коригування ДПС оприлюднює на офіційному сайті. Скачати його можете нижче.

Довідники умовних кодів причин коригування

Відтак до кожної ситуації — особливий підхід. Слідкуйте за нашими консультаціями. Підкажемо, як виправити зведену накладну, якщо:



зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді