Коли бухгалтер має стати на облік у Держфінмоніторингу

Автор
керівник експертної групи Експертус Головбух
Із 1 серпня 2024 року мало б запрацювати Положення про здійснення фінмоніторингу суб’єктами первинного фінансового моніторингу. Тож бухгалтерську спільноту знову сколихнуло запитання — на кого поширюватиметься обов’язок реєструвати суб’єктів у Держфінмоніторингу та як діяти бухгалтерам — найманим працівникам. Відповіді на запитання у роз’ясненні експерта

На кого поширюються вимоги законодавства із фінмоніторингу

01.08.2024 мало набрати чинності Положення про здійснення фінансового моніторингу суб’єктами первинного фінансового моніторингу, затверджене наказом Мінфіну від 07.06.2024 № 282даліПоложення № 282. Тож хто має зареєструватися в системі фінансового моніторингу — головбух приватного підприємства чи власне юрособа, зазначивши головбуха відповідальною особою за фінмоніторинг? Підприємство займається оптовою торгівлею, будівництвом та орендою.

Затвердивши Положення № 282, Мінфін встановив загальні вимоги щодо організації та проведення первинного фінансового моніторингу суб’єктами первинного фінансового моніторингу (СПФМ) та їх відокремленими підрозділами (за наявності). Наказ мав набрати чинності з 01.08.2024, але не раніше за день, коли його офіційно опублікують. Це сталося 06.08.2024, тож наказ запрацював із цієї дати.

Нагадаємо, питання фінмоніторингу регулює насамперед Закон № 361.

Тож відповіді на запитання, чи поширюються вимоги законодавства із фінмоніторингу на штатних працівників — бухгалтерів, пошукаємо в нормах Закону № 361.

Яка відповідальність, якщо не стати на облік у Держфінмоніторингу

ФОП та юросіб, які надають бухпослуги / консультують з питань оподаткування, контролюють Держфінмоніторинг та Мінфін. Штрафів за те, що не стали на облік, законодавство прямо не передбачає. Але ризики криються в пункті 14 частини 5 статті 32 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 6.12.2019 № 361-IX. Він визначає штраф за порушення інших вимог законодавства у сфері запобігання та протидії тероризму. Його розмір — до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 51 000 грн. Розмір штрафу залежить від обставин, перелічених у частині 7 статті 32 Закону № 361.

Водночас зважайте на норми Закону № 2115. Він передбачає, що до ФОПів та юросіб не застосовують адміністративної та/або кримінальної відповідальності, якщо під час дії воєнного стану вони не подадуть звітність і документи або подадуть несвоєчасно. Проте Держфінмоніторинг роз’яснює, що інформацію можна не подавати, лише коли немає фізичної можливості виконати вимоги законодавства через війну.


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді