Договір про надання бухгалтерських послуг: зразок

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Експерт підготував для вас приклад договору про надання бухгалтерських послуг, а також окреслив ситуації, коли такий договір можна укладати

Як укласти договір про надання бухгалтерських послуг

Договір бухгалтерських послуг сторони укладають на підставі абзацу 1 частини 4 статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV (далі — Закон про бухоблік), який визначає форми організації бухгалтерського обліку. За законом, крім використання праці штатного бухгалтера, дозволяють користуватися послугами з ведення бухгалтерського обліку, що надаються:

  • спеціалістом з бухгалтерського обліку, який зареєстрований як підприємець;
  • підприємством,  що є суб’єктом підприємницької діяльності;
  • самозайнятою особи, що провадить діяльність у сфері бухгалтерського обліку та/або аудиторської діяльності (так звана незалежна професійна діяльність, така особа має бути у відповідному реєстрі). На практиці зазначена можливість відсутня.

Заборонено укладати договори щодо ведення бухгалтерського обліку підприємствам, які становлять суспільний інтерес, так як вони обов’язково повинні мати бухгалтерську службу на чолі з головним бухгалтером, до складу якої входить не менше 2 осіб (абз. 2 ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік).

По договорах надання бухгалтерських послуг надання послуги виконавцем відбувається, як правило, особисто й передоручення іншим особам має бути заборонено на рівні договору. Це випливає з права підпису документів, що отримує виконавець бухгалтерських послуг, і передачу якого, має контролювати власник (керівник) підприємства-замовника.

Національна сертифікація бухгалтерів — 2024

Договір про надання бухгалтерських послуг зразок

Договір про надання бухгалтерських послуг

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Договір на надання бухгалтерських послуг: яка відповідальність

Під час надання бухгалтерських послуг доволі цікавим і делікатним є питанням щодо відповідальності стороннього спеціаліста з бухгалтерського обліку стосовно результатів перевірок органів контролю. Вказувати в договорі, що такий спеціаліст має відшкодувати підприємству збитки пов’язані зі штрафами контролюючих органів, на наш погляд, є неприпустимою некоректністю. Нагадуємо, що відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення  фіксування  фактів  здійснення  всіх  господарських операцій у первинних документах несе керівник (власник) (ч. 3 ст. 8 Закону про бухоблік). За умови звичайних трудових відносинах з бухгалтером, останній несе адміністративну, кримінальну, фінансову та матеріальну відповідальність. Остання обмежується, як правило, його середньомісячним заробітком і шкода має бути доведена. Повна матеріальна відповідальність виникає тільки у разі укладання договору про повну матеріальну відповідальність (для касирів та матеріально відповідальних осіб). Бухгалтер не несе матеріальну відповідальність по фінансовим санкціям, накладеним на підприємство. Саме такий підхід має використовуватися й у цивільно-правових договорах на надання послуг з бухгалтерського обліку.

Виконавець бухгалтерських послуг має відшкодувати збитки по фінансовим санкціям замовника тільки в тому випадку, коли вони понесені внаслідок його прямої недбалості. Такі випадки краще прямо передбачити у договорі. Це може бути пряме невиконання ним своїх обов’язків, внаслідок чого підприємство отримало штраф, наприклад:

  • незаповнення Книги обліку доходів і витрат (для ФОП);
  • відсутність ведення бухгалтерського обліку;
  • невчасна підготовка та неподача декларації чи певного звіту, що спричинила штраф;
  • невчасна реєстрація податкових накладних, що не була обумовлена технічним причинами;
  • інше пряме невиконання обов’язків щодо договору тощо.

Однак, якщо такі дії чинилися з вини замовника або за прямої його вказівки, то відповідальність з замовника має зніматися. Такий пункт варто передбачити у договорі.

Можна також передбачити можливість достроково розірвати договір про надання бухгалтерських послуг з боку замовника в односторонньому порядку. Це дає додаткову можливість контролювати замовником якість наданих йому послуг.

Щодо адміністративної відповідальності, то стороння особа може прирівнюватися перевіряючим органом до посадової особи, якщо виконує організаційно-наказові або адміністративно-господарські функції (представляє підприємство перед контролюючим органом, підписує первинні документи та звітність), а тому, виконавець бухгалтерських послуг цілком може отримати адміністративний штраф з боку ДПС. З цих же підстав може настати й кримінальна відповідальність.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді