Військовозобов’язаний не оновив дані вчасно: працевлаштування і штрафи

Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Роботодавець прийняв на роботу військовозобов’язаного, який не оновив дані в ТЦК до 16.07.2024. Чи чекають на роботодавця і працівника штрафи, якщо підприємство повідомило про прийняття нового працівника без оновлених даних, розповість експерт

Чи має право юрособа прийняти працівника на основне місце роботи, якщо військовозобов’я­заний не оновив дані в ТЦК до 16.07.2024? Повідомлення про прийняття працівника подали до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) упродовж семи днів. Чи очікують на підприємство або працівника штрафні санкції? Як убезпечитися від штрафів?

Коли приймаєте на роботу нового працівника та укладаєте трудовий договір, громадянин зо­бов’я­за­ний надати:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • трудову книжку (за наявності) або відомості про трудову діяльність із реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • документи про освіту (спеціальність, кваліфікацію), стан здоров’я — у випадках, коли це передбачає закон;
  • відповідний військово-обліковий документ (ВОД) та інші документи.

Коли приймаєте на роботу громадян України, мусите перевірити наявність ВОД, визначеного в пункті 20 Порядку № 2487. Потенційний працівник також може надати в електронній формі відображення інформації, яку містить ВОД, за допомогою мобільного додатка Порталу Дія (абз. 2 п. 34 Порядку № 1487).

Чи приймати працівника, який не здійснив оновлення даних в ТЦК

ВОД, що їх оформили до того, як набрала чинності Постанова № 559, дійсні на всій території України до видачі ВОД нового зразка (п. 2 Постанови № 559). Вимоги Постанови № 559 працюють із 18.06.2024.

Тож наразі чинні кілька видів ВОД:

  • приписне свідоцтво — для неповнолітніх, які стали на облік, але ще не є військовозобов’язаними;
  • військовий квиток або посвідчення офіцера запасу;
  • тимчасове посвідчення;
  • ВОД на бланку нового зразка;
  • електронний ВОД (у додатку «Резерв+»).

Якщо під час працевлаштування працівник надав ВОД у формі військового квитка, підприємство законодавства не порушило. Також правильно вчинили, коли повідомили ТЦК про прийняття на роботу працівника протягом семи днів із дня видання наказу.

Отже, юрособа не може відмовити працівникові у праце­влаштуванні через те, що він ще не оновив дані військового обліку в ТЦК, ЦНАП або Резерв+.

Як діяти роботодавцю, щоб уникнути адмінштрафу

Від редакції журналу «Головбух»

Нагадаємо, у які строки можуть притягнути до відповідальності за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Починаючи із 19.05.2024 діють нові розміри штрафів за порушення вимог військового обліку та законодавства з питань мобілізації (ст. 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення; КпАП).

Зважаючи на порушення, яких припускаються посадові особи роботодавців та військовозобов’язані в особливий період, встановили інші строки для справ про адміністративні правопорушення за статтями 210 та 210-1 КпАП. В особливий період (в умовах воєнного стану) за такі порушення штраф накладають:

  • протягом трьох місяців із дня його виявлення, коли правопорушення триваюче;
  • не пізніше ніж протягом одного року з дня вчинення.

Процедура складання протоколів та оформлення матеріалів справи про порушення визначена в Інструкції зі складання територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки протоколів та оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення, затвердженій наказом Міноборони від 01.01.2024 № 3. Її норми застосовують, коли призовники, військовозобов’язані, резервісти порушують правила військового обліку та законодавство про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Карають також за зіпсуття військово-облікових документів чи їх втрату з необережності.

 

 


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді