Строковий трудовий договір: оплата праці

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Трудовий договір може бути як безстроковим, так і укладеним на певний строк, наприклад, у ситуації тимчасових і сезонних працівників, а також коли працівника беруть на «декретне» робоче місце. Які особливості оплати праці таких працівників, на що слід звернути увагу бухгалтеру – питання даної консультації

 

Розрахунок зарплати, звітність, перевірки

Коли укладається строковий договір

Строковий договір – це договір, що укладається на певний визначений строк (ч. 2 ст. 23 КЗпП). Він може закінчуватися як конкретною датою, так і часом настання певної події, наприклад виходом з відпустки працівника, робоче місце якого зайняли.

Типові ситуації укладення строкових договорів:

  • тимчасові роботи;
  • сезонні роботи;
  • взято працівника на робоче місце іншого працівника, який пішов у щорічну відпустку;
  • взято працівника на «декретне» робоче місце, коли працівниця пішла у відпустку по вагітності і пологам, відпустку по  догляду за дитиною до досягнення нею 3(6)-річного віку.

У чому правові особливості строкового договору

Статус працівника за строковим договором такий же, які за безстроковим. Щоправда існують деякі особливості:

  • для звільнення не потрібна заява, так як своє волевиявлення щодо звільнення працівник уже вчинив, погоджуючись на строковий договір;
  • звільнити можна і якщо строковий договір закінчується під час відпустки працівника або тимчасової працездатності, так як таке звільнення відбувається не з ініціативи власника і не підпадає під ч. 3 ст. 40 КЗпП;
  • обмеження на розірвання строкового договору з ініціативи працівника. У працівника мають бути поважні причини, які викладені у ст. 39 КЗпП, серед яких: хвороба, переїзд його чи чоловіка/дружини, вступ до навчального закладу.

Виняток – сезонні і тимчасові працівники, які мають право звільнятися достроково за умови, що повідомили роботодавця про це за 3 дні. Таке право їм надано профільними Указами ще радянських часів, які залишаються чинними:

  • для сезонних працівників – п. 6 Указу Президії ВР СРСР «Про умови праці робітників і службовців, зайнятих на сезонних роботах» від 24.09.1974 р. № 310;
  • для тимчасових працівників –  п. 5 Указу Президії ВР СРСР «Про умови праці тимчасових робітників і службовців» від 24.09.1974 р. № 311.

Строковий трудовий договір оплата праці

У цілому вони оплачуються аналогічно трудовим договорам, які укладені на невизначений строк. Це значить, що:

  • нарахування зарплати здійснюється за результатами місяця й дотримується мінімальна зарплата;
  • утримуються ПДФО 18% та військовий збір 1,5%;
  • нараховується ЄСВ. При цьому також застосовується донарахування до мінімальної бази, якщо суми доходу за місяць не вистачає;
  • діють аналогічні правила щодо нарахування відпускних і лікарняних – відпустка повної тривалості (крім зайнятих у сезонних і тимчасових роботах), перші 5 днів оплати лікарняних за рахунок підприємства і т.д.

Увага: правила оплати для строкових трудових договорів аналогічні безстроковим.

Особливості виникають лише через специфіку тих ситуацій, в яких укладається строковий договір. Розглянемо їх.

Строковий трудовий договір та лікарняний, відпустка

У сезонних і тимчасових працівників є певні нюанси з відпускними:

  • відпустка надається пропорційно до відпрацьованого ними часу (ч. 9 ст. 6 Закону «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504). Це значить, що при виході у відпустку він отримує не стандартні 24 кал. дні, а пропорційно тому часу, який він пропрацював (приклад нижче);
  • середня визначається за фактичний час роботи з 1-го числа місяця.

При розрахунку середньої виплати теж у такому разі беруться за фактично відпрацьовані календарні місяці чи фактично відпрацьований час, якщо працівник встиг працювати менше місяця.

Приклад (відпускні сезонному працівнику, строковий договір). Працівник оформлений на сезонні літні роботи з 11.05.2023 року строком на майже 6 місяців. Строковий договір закінчується 30.10.2023 року. Тривалість – 173 календарні  дні, враховуючи день звільнення. У відпустку працівник йде з 30.10.2023 року (строковий договір на час відпустки продовжується).

Тривалість розрахункового періоду 11.05.2023–29.10.2023 становить 172 к. дн. На цей час припадає 2 святкових і неробочих дні. За цей період працівник заробив 95000 грн.

Розраховуємо тривалість щорічної відпустки: 24×(172–2)/(365–3) = 11 дн. Звільнений працівник буде 10.11.2023 року. Відпускні складуть: 11×95000/355 = 2943,66 грн.

Якби у прикладі 1 був не сезонний, а звичайний працівник, але за строковим договором, то він міг би взяти відпустку повної тривалості 24 дні, за умови, що відпрацював 6 місяців. Правило для них стандартне.

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді