Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух
Мінагрополітики вдосконалило процедуру оцінки шкоди та збитків, що особисті селянські та фермерські господарства — ФОПи зазнали через військову агресію рф. Підкажемо, як діяти цим господарствам, аби провести оцінку розміру збитків від загибелі сільськогосподарських тварин, бджолосімей і пошкодження сільськогосподарської техніки. Це дасть змогу з часом отримати їх відшкодування

Через війну сільське господарство щодня зазнає збитків. Потерпає і бізнес, і особисті селянські господарства (далі — ОСГ). Пошук дієвого механізму для відшкодування завданих збитків через агресію рф наразі триває. Втім, у будь-якому разі зрозуміло: щоб з часом отримати відшкодування, необхідно належно зафіксувати та оцінити збитки вже зараз.

Процедуру визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії рф, уряд установив у Порядку № 326. Шкоду та збитки визначатимуть окремо за різними напрямами. Один із них — шкода, завдана ОСГ та/або фермерським господарствам, що зареєстровані як ФОПи (далі — ФГ) (пп. 22 п. 2 Порядку № 326).

Розмір шкоди та збитків, завданих наведеним вище господарствам, визначають за Методикою № 1328. Останні зміни до неї, які Мінагрополітики внесло Наказом № 1676, набрали чинності з 06.08.2024.

Часткова компенсація за придбання сільгосптехніки

Які показники оцінюють

Оцінку розміру шкоди та збитків визначають станом на дату оцінки за Методикою № 1328, яка здійснена не раніше ніж 23 лютого 2022 року. Відповідальними за неї призначені обласні, Київська міська державні адміністрації, а на період воєнного стану — військові адміністрації (далі — ОДА).

Оцінці підлягають:

  • втрати внаслідок отримання каліцтва, тілесного ушкодження, загибелі сільськогосподарських тварин. Зокрема, великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз, коней, бджолосімей (далівтрати сільськогосподарських тварин);
  • збитки внаслідок знищення чи пошкодження сільськогосподарської техніки та обладнання для агропромислового комплексу (далі — збитки, завдані сільськогосподарській техніці та обладнанню).

Як проводять оцінку розміру збитків

Базою для оцінки слугують акти комісійних обстежень, що здійснюють виконавчі комітети сільських, селищних, міських рад, а в разі їх відсутності — військові адміністрації (далі — уповноважений орган). Їх проводять спеціально створені уповноваженим органом комісії із залученням представника територіального органу Держпродспоживслужби* на підставі заяв ОСГ і ФГ (разом — господарства).

* За згодою до участі в роботі комісії можуть залучати фахівців підрозділів ДСНС, Нацполіції і підрозділів ЗСУ та СБУ.

Форми цих заяв наведені:

Увага: заяву на проведення комісійного обстеження подавайте за визначеною Мінагрополітики формою.

Розрахунок визначення шкоди, заподіяної господарствам, здійснюють комісії за формулами, що наведені в Методиці № 1328:

  • у розділі ІІІ — за втратами сільськогосподарських тварин. Розрахунок здійснюють за втратами голів великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз, коней, які були ідентифіковані та зареєстровані відповідно до законодавства, й окремо — за втратами бджолосімей.
  • у розділі ІV — за збитками, завданими техніці та обладнанню. Цей розрахунок передбачає визначення справедливих на дату оцінки витрат, необхідних для заміни такої сільськогосподарської техніки та обладнання, непридатних для подальшого використання, як об’єктів у цілому з урахуванням стану, який ці сільськогосподарська техніка та обладнання мали на дату заподіяння збитків. При цьому до уваги беруть їх вік, технічний стан і строк корисної служби (експлуатації), що залишився.

Формули для розрахунку розміру збитків для ОСГ і ФГ

Формули для розрахунку розміру збитків для ОСГ і ФГ

СКАЧАТИ

Як діяти господарствам, аби визначити розмір збитків

Для того щоб провести оцінку розміру шкоди та збитків через військову агресію рф, дійте за таким алгоритмом.

Крок 1. Подайте заяву

Заповніть заяву за встановленою формою на проведення комісійного обстеження та подайте її до уповноваженого органу. До заяви додайте документи, що наведені у пункті 3 розділу ІІ Методики № 1328.

Документи, які слід додати до заяви на проведення комісійного обстеження

Документи, які слід додати до заяви на проведення комісійного обстеження

СКАЧАТИ

Заяви, що подали у невідповідній формі або до яких не додали документи, наведені в пункті 3 розділу II Методики № 1328, повернуть із зазначенням виявлених недоліків протягом п’яти робочих днів. Господарство має п’ять робочих днів з дати повернення заяви та документів до неї, аби усунути ці недоліки.

Крок 2. Отримайте примірник акта комісійного обстеження

За результатами комісійного обстеження уповноважений орган складає акт комісійного обстеження у двох примірниках: перший — надає господарству, а другий — залишає в себе. Його копію разом із копіями заяв з документами та відомістю уповноважений орган має надіслати до 5 числа місяця, що настає за звітним кварталом, до відповідального органу.

Акти комісійного обстеження складають за окремими формами, що наведені:

Якщо комісійне обстеження проводилося для визначення розміру збитків, завданих сільськогосподарській техніці та обладнанню, то акт має містити додаток із показниками для розрахунку розміру збитків, завданих сільськогосподарській техніці та обладнанню, внаслідок збройної агресії рф.

Також є специфіка зазначення в акті комісійного обстеження втрат сільськогосподарських тварин. Зважайте, що уповноважений орган у міру надходження заяв і документів до них для підтвердження загальної кількості втрачених сільськогосподарських тварин формує запит до Держпродспоживслужби як адміністратора Єдиного державного реєстру тварин на отримання інформації з цього реєстру про рух поголів’я по власнику тварин із зазначенням кількості тварин, що вибули, причини їх вибуття на дату настання події (завдання втрат) відповідно до заяви господарства та документів до неї. При цьому до акта комісійного обстеження включать ту кількість втрачених сільськогосподарських тварин, наявність яких підтвердить Держпродспоживслужба.

Примірник акта комісійного обстеження, що отримує господарство, є дійсним до дати відшкодування втрат і збитків у вартісному виразі. Тобто до отримання грошової компенсації.

Крок 3. Подайте документи на виплату компенсації

У разі початку виплати та щоб підтвердити намір отримати компенсацію, подайте до відповідального органу — Департаменту агропромислового розвитку ОДА такі документи:

  • копію паспорта громадянина України;
  • копію документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному органу контролю й мають позначку в паспорті);
  • довідку про відкриття поточного рахунка, видану банком.

Увага: підстава для подання документів до відповідального органу — початок виплати грошової компенсації.

Крок 4. Отримайте грошову компенсацію

На рахунок у банку, про відкриття якого надали довідку, отри¬маєте суму грошової компенсації. Її розмір і строки виплати наразі не визначені.



зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді