Послуги зі збирання врожаю: як оформити та облікувати

Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Полтава
Агропідприємство планує своєю сільгосптехнікою виконати для стороннього замовника роботи зі збирання врожаю. Чи має воно на це право, а також які особливості юридичного оформлення, бухгалтерського обліку та оподаткування врахувати, розповість експерт

Щоб виконувати роботи власною сільгосптехнікою, не потрібні якісь додаткові дозволи та ліцензії. Адже таку діяльність законодавство не забороняє. Сільгосппідприємство має право виконувати ці роботи, звісно, за умови, що таку діяльність не забороняють його статутні документи.

Код КВЕД для такого виду діяльності — 01.61 «Допоміжна діяльність у рослинництві». Аби уникнути непорозумінь із податківцями, зокрема, щоб вони не заблокували податкові накладні, сільгосппідприємству в своїх реєстраційних даних доцільно мати такий код. Цей код варто також обов’язково мати аграрію, який є платником єдиного податку третьої групи. Бо у разі, якщо сільгосппідприємство — єдинник третьої групи отримає дохід від діяльності за кодом, якого немає в його реєстраційних даних платника єдиного податку, такому сільгосппідприємству доведеться перейти на загальну систему оподаткування (пп. 7 пп. 298.2.3 Податкового кодексу України; ПК).

58 забаганок ДПС, або Як агропідприємству не наразитися на податкову перевірку

Збирання врожаю: як оформити договір підряду

Укладіть договір підряду, особливості якого визначені у статтях 837—864 Цивільного кодексу України (ЦК).

За договором підряду одна сторона (підрядник) на свій ризик має виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник має прийняти та оплатити виконану роботу (ч. 1 ст. 837 ЦК).

Підрядник має виконати роботу за договором підряду зі свого матеріалу і своїми засобами, якщо інше не встановлює цей договір (ч. 1 ст. 839 ЦК). Тобто, за загальним правилом, підрядник (сільгосппідприємство) виконує роботи зі збирання врожаю своєю сільгосптехнікою. Заправку цієї техніки пальним підрядник може здійснювати як за свій рахунок, так і з використанням пального замовника.

Про особливості та проблеми заправки техніки пальним замовника розповімо далі.

Зазвичай сторони (замовник і підрядник) укладають договір у простій письмовій формі.

У розділі договору «Предмет договору» записуйте, які саме роботи слід виконати. Наприклад, предмет договору можете сформулювати так:

«У порядку та на умовах, визначених цим договором, Підрядник зобов’язується на свій ризик виконати роботи зі збору врожаю кукурудзи на землях Замовника зі свого матеріалу і своїми засобами (власними комбайнами) та завантажити в транспортні засоби, надані Замовником, а Замовник зобов’язується надати транспортні засоби під завантаження, прийняти та оплатити виконані роботи.

Місце виконання робіт — орендовані Замовником земельні угіддя (рілля) розміром 20 га на території Коломацької об’єднаної територіальної громади. Кадастровий номер земельної ділянки —5324082700:00:020:0029.

Підрядник зобов’язується стати до виконання робіт протягом трьох днів і виконати роботи протягом п’яти днів із дня підписання цього договору».

Серед іншого, в договорі наводьте ціну (вартість) договору. Для робіт зі збирання врожаю виконані роботи вимірюють зазвичай у гектарах зібраних площ, тож ціну встановлюйте за 1 га. Відповідну умову договору можете сформулювати так:

«Ціна договору становить 2400 грн за 1 га, в т. ч. ПДВ 400 грн. Загальна вартість договору — 48 000 грн, у т. ч. ПДВ 8000 грн».

Як облікувати послуги збирання врожаю

для замовника

Для замовника господарські операції зі збирання сільгосппродукції — це заключний етап з вирощування сільгосппродукції. Вартість робіт зі збирання включають до складу виробничої собівартості сільгосппродукції, тому на підставі акта приймання-передачі виконаних робіт у бухобліку замовник робить проведення:

  • Д-т 23 «Виробництво» К-т 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» — отримали роботи;
  • Д-т 641 «Розрахунки за податками. ПДВ» К-т 631 — відобразили податковий кредит з ПДВ, якщо замовник і підрядник є платниками ПДВ, на підставі належно складеної ПН, зареєстрованої в ЄРПН;
  • Д-т 631 К-т 311 «Поточні рахунки в національні валюті» — оплатили підряднику.

Якщо замовник передавав підряднику дизельне пальне для заправки сільгосптехніки, яке той використав для виконання робіт зі збирання врожаю, то під час передачі такого пального підряднику його й надалі обліковують на балансі замовника, тому що право власності на пальне не переходить підряднику. Лише в аналітичному обліку змінюється місце зберігання. Наприклад, записи в аналітичному обліку можуть бути такими: Д-т 203 «Паливо» (підрядник) К-т 203 «Паливо» (склад).

Коли роботи вже виконані, то на підставі акта приймання-передачі робіт, звіту про використання матеріалів, якщо його складали окремо, пальне спишіть до складу виробничої собівартості сільгосппродукції: Д-т 23 К-т 203 (підрядник).

для підрядника

Підрядник виконує для замовника роботи зі збирання врожаю, за які отримує від замовника оплату. Так підрядник має окремо визначати виробничу собівартість цих робіт на рахунку 23, визначати дохід від виконаних робіт на субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг», собівартість реалізованих робіт на субрахунку 903.

До складу виробничої собівартості виконаних робіт на рахунку 23 включіть усі витрати на виконання робіт — прямі (зарплата з нарахуваннями працівників-машиністів, витрати пального), загальновиробничі (амортизація сільгосптехніки, витрати з її обслуговування та ремонту).

Вартість отриманого дизельного пального, право власності на яке не передане від замовника, можете облікувати на позабалансовому субрахунку 025 «Матеріальні цінності довірителя». Використане дизельне пальне спишіть з цього субрахунку.

Обліковуємо роботи зі збирання врожаю

ПРИКЛАД В ЖУРНАЛІ ГОЛОВБУХ АГРО

Як оподаткувати послуги збирання врожаю

Якщо сторони є платниками ПДВ, то підрядник, який виконує роботи, в загальному порядку нараховує податкове зобов’язання з ПДВ, складає ПН і реєструє в ЄРПН, а замовник у загальному порядку має право відобразити податковий кредит.

Під час складання ПН зверніть увагу на такі моменти.

У графі 2 зазначте назву робіт так, як вона відображена в акті приймання-передачі, що є первинним документом. Згідно з наведеним у Додатку зразком акта зазначте: «Роботи зі збирання кукурудзи».

Зразок заповнення акта приймання-передачі виконаних робіт

Зразок заповнення акта приймання-передачі виконаних робіт

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Читайте у журналі «Головбух Агро» детально, як оподаткувати:


зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді