Безперебійники для медобладнання: обліковуємо надходження

Автор
керівник експертної групи Експертус Головбух
А ви вже встановили джерела безперебійного живлення у відділеннях? Якщо ні, радимо якнайшвидше зробити це. По перше, щоб виконати нову вимогу Ліцензійних умов. По-друге, аби убезпечити медичне обладнання за регулярних відключень електропостачання. Безперебійники можете придбати за кошти медзакладу або отримати безоплатно від благодійників, донорів чи в межах певних програм. На всі випадки вже маєте інструкцію — як показати надходження в бухобліку

Національна сертифікація головбуха медичного КНП — 2025

ЗОЗ, які надають стаціонарну медичну допомогу, зобов’язані забезпечити роботу підрозділів і медобладнання резервними джерелами безперебійного живлення (п. 38 Ліцензійних умов). Наявність цих засобів — одна з технологічних вимог до ліцензіатів.

В архіві «Головбух Медицина» знайдете вичерпну добірку статей щодо генераторів у ЗОЗ.

Тепер зосередимося на джерелах безперебійного живлення (ДБЖ).

ДБЖ — автоматичний пристрій із вбудованими акумуляторами, завдяки яким приєднане обладнання не вимикається і працює ще певний час, коли в електромережі зникає струм або його показники відхиляються від норми.

За відключень електроенергії ДБЖ підтримають сталу роботу медичного обладнання й убезпечать його від псування. Ви можете поєднувати ДБЖ із різними видами генераторів. ДБЖ — місточок між основним і резервним джерелами електроенергії.

Класифікація

Медичні ДБЖ відповідають визначенню об’єкта основних засобів (п. 4 НП(С)БО 7 «Основні засоби»), адже:

  • мають строк корисного використання понад рік;
  • є конструктивно відокремленими предметами, що виконують певні самостійні функції;
  • призначені для надання медичних послуг;
  • перевищують вартісну межу між малоцінкою та основними засобами (ОЗ), яку заклади прописують в обліковій політиці.

Отриманий ДБЖ класифікуйте як обладнання та облікуйте на субрахунку 104 «Машини та обладнання».

Документування

Щоб задокументувати надходження ДБЖ, складіть документи за переліком із Таблиці.

Які саме первинні документи оформити, залежить від способу надходження ДБЖ. Застосовуйте індивідуальні форми із обов’язковими реквізитами первинки (ст. 9 Закону про бухоблік) або форми для держсектору з Наказу № 818.

Увага! Первинкою не обмежуємося: щодо введення ДБЖ в експлуатацію оформте наказ за підписом керівника.

Як задокументувати надходження та введення в експлуатацію ДБЖ

Як задокументувати надходження та введення в експлуатацію ДБЖ

СКАЧАТИ ПІДКАЗКУ

Акти складає комісія з обліку ОЗ. Інвентарні картки відкриває бухгалтерська служба.

Строк корисного використання та ліквідаційну вартість ДБЖ переглядайте на кінець звітного року, якщо зміняться очікувані економічні вигоди від використання об’єкта (п. 25 НП(С)БО 7).

Із наступного місяця, відколи ввели ДБЖ в експлуатацію, розпочніть нараховувати амортизацію (п. 29 НП(С)БО 7). Щомісячну суму нарахованої амортизації покажіть у розрахунку або відомості амортизації ОЗ.

Бухоблік

Зарахуйте ДБЖ до складу ОЗ за первісною вартістю. Її розрахунок залежатиме від способу надходження обладнання — безоплатно (п. 12 НП(С)БО 7) або з оплатою коштами (п. 8 НП(С)БО 7). У розрахунку візьміть до уваги додаткові витрати: на доставку й пуско-налагоджувальні роботи. Додаткові роботи ЗОЗ може виконати як власними силами, так і з допомогою підрядника.

ДБЖ, які отримали безоплатно у межах централізованого постачання, від донорів (отримувачів) чи благодійників, проведіть у бухобліку як цільові надходження. Записи різнитимуться лише субрахунками до рахунку 48 «Цільове фінансування і цільові надходження».

Щоб показати дохід від використання цільових надходжень, керуйтеся приписами пункту 18 НП(С)БО 15 «Дохід»: цільове фінансування капінвестицій визнавайте доходом протягом періоду корисного використання певного об’єкта інвестування пропорційно сумі нарахованої амортизації об’єкта. Отже, після того як уведете в експлуатацію безоплатно отримані ДБЖ, збільште доходи майбутніх періодів (рахунок 69 «Доходи майбутніх періодів»). Відтак щомісяця у сумі, пропорційній до нарахованої амортизації, визнавайте доходи звітного періоду — на субрахунку 745 «Дохід від безоплатно отриманих активів».

Гуманітарні ДБЖ облікуйте з урахуванням вимог Порядку № 298.

Приклад 1. Бухоблік безоплатного надходження ДБЖ

ПРИКЛАД У ЖУРНАЛІ «ГОЛОВБУХ МЕДИЦИНА»

Законодавство не забороняє КНП придбати ДБЖ за рахунок коштів від НСЗУ або інших власних надходжень, як-от кошти за платні послуги або оренду.

Приклад 2. Бухоблік придбання ДБЖ за кошти від НСЗУ

ПРИКЛАД У ЖУРНАЛІ «ГОЛОВБУХ МЕДИЦИНА»

Повідомлення ДПС

Вважаємо, що інформувати податківців про ДБЖ за формою № 20-ОПП не потрібно.

По-перше, надходження ДБЖ не означає, що з’явився новий об’єкт оподаткування.

По-друге, це обладнання призначене, щоб допомагати вирішувати проблеми електропостачання у приміщенні ЗОЗ, а інформацію про будівлю медзаклад мав подати контролерам раніше.

Отже, якщо відзвітували про будівлю, окремо про ДБЖ податківців не інформуйте: спрацьовує принцип укрупнення інформації. Відповідні роз’яснення, які вважаємо актуальними і для ДБЖ, Мінфін надав в УПК № 7 щодо генераторів.


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді