❗ Військовий збір 5%: робочі кейси і рішення до них

Автор
експерт з обліку та оподаткування, Київ
Закон про підвищення податків (законопроєкт № 11416-д) ще не набрав чинності. Проте запитання «Як діяти з військовим збором» ― запитання ТОП серед бухгалтерів. Редакція Головбух провела терміновий вебінар щодо військового збору і роз'яснила всі тригерні моменти на цю тему. Дізнайтеся, які ситуації найбільше занепокоїли ваших колег, і як їх розв'язати

Скачати шпаргалку про військовий збір▶

Чи доведеться доплачувати ВЗ за звільнених працівників через підвищення ставки до 5%

СИТУАЦІЯ

Працівник звільнився 17.10.2024. У день звільнення йому виплатили зарплату та компенсацію невикористаної відпустки. Військовий збір утримали за ставкою 1,5%. Чи доведеться робити перерахунок, якщо Закон про підвищення податків набере чинності у жовтні? 

РІШЕННЯ

Кодекс законів про працю зобов’язує провести остаточний розрахунок із працівником у день звільнення працівника. Нарахуйте працівникові заробітну плату та компенсацію невикористаної відпустки (якщо така є). Застосовуйте ставку військового збору, чинну на дату звільнення. Станом на 17.10.2024 року Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у період дії воєнного стану» 10.10.2024 № 4015-ІХ (далі ― Закон № 4015) не набрав чинності. Тож немає підстав застосовувати підвищену ставку військового збору 5%.

Нова ставка діятиме з наступного дня за днем, коли опублікують Закон № 4015. Відтоді з доходів, перелічених у статті 164 Податкового кодексу України (ПК), що є об’єктом оподаткування ПДФО, утримуйте військовий збір за ставкою 5%.

Не потрібно робити перерахунків щодо виплат працівникам, яких звільнили до цієї дати. Закон № 4015 містить перехідну норму:

«Доходи платників військового збору — осіб, визначених пунктом 162.1 статті 162 Податкового кодексу України, нараховані за наслідками податкових періодів до набрання чинності цим Законом, оподатковуються за ставкою військового збору, що діяла до набрання чинності цим Законом, незалежно від дати їх фактичної виплати (надання), крім випадків, прямо передбачених Податковим кодексом України».

Не робіть жодних перерахунків військового збору, що утримали з виплат, нарахованих до набрання чинності Законом № 4015. Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь фізособи, утримує ПДФО із суми такого доходу за його рахунок, застосовуючи чинну ставку податку (пп. 168.1.1 ПК). Так само утримують і військовий збір.

Військовий збір для ФОПів: коли і скільки

Як вплине підвищення ставки військового збору на суми лікарняних

СИТУАЦІЯ

За якою ставкою утримувати військовий збір із суми лікарняних, які відкриті до дня набрання чинності Законом № 4015, але оплачені після цієї дати?

РІШЕННЯ

Для військового збору важливо, якою датою нарахували лікарняні. Дати відкриття і закриття лікарняного, ухвалення рішення про його оплату не мають значення. До того ж від дати, коли лікарняний закрили, до отримання статусу «Готовий до сплати» минає ще сім днів. Тому не можна наперед нарахувати лікарняні.

Підстава нарахувати лікарняні — розрахунок їх суми. Бухгалтерська служба обчислює цю суму, коли надійшли документи про призначення та виплату лікарняних.

Якщо нараховуватимете лікарняні датою, коли набрав чинності Закон № 4015, та пізніше, застосуйте ставку військового збору 5%.

Наприклад, якщо е-лікарняний відкрили на період із 01.10.2024 по 10.10.2024, із лікарняних, які нарахуєте в обліку до дня набрання чинності Законом № 4015, утримуєте військовий збір за ставкою 1,5%.

Якщо лікарняний нараховуєте із дня набрання чинності Законом № 4015, застосовуєте збільшену ставку військового збору.

Варто звернути увагу також на норму, що військовий збір утримують за тими самими правилами, що й ПДФО, визначені в розділі IV ПК (пп. 1.4 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК). Тож для цілей застосування ПСП доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування платника податку на лікарняному відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування (абз. третій пп. 169.4.1 ПК).

Сподіваємось ця норма не буде підставою на думку податківців для перерахунку військового збору, утриманого з частини лікарняних, що припадає на дні після набрання чинності Законом № 4015? Адже в Додатку 4ДФ всю суму лікарняних покажете в місяці нарахування в бухобліку. У Додатку 4ДФ лікарняні не розподіляють за місяцями.

Дивіденди нарахували до підвищення ставки ВЗ: чи доведеться робити перерахунок суми збору

СИТУАЦІЯ

Дивіденди за 1 півріччя 2024 року нарахували у вересні 2024 за ставкою 1,5%. Виплата дивідендів буде здійснюватися до кінця 2024 року. Податки будуть сплачені до 30.10.2024 року. Чи не буде перерахунку ставки ВЗ з 1,5% на 5%?

РІШЕННЯ

Військовий збір нараховують і сплачують за тими самими правилами, що й податок на доходи фізосіб.

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримати податок із суми такого доходу за його рахунок (пп. 168.1.1 ПК).

Тобто фактично в оподаткуванні доходів фізосіб ключовим є момент нарахування доходу. ПДФО та військовий збір утримуйте, коли нараховуєте дохід фізособі. А сплачуйте — пізніше:

•       під час виплати оподатковуваного доходу

або

•       протягом трьох операційних днів, якщо надаєте оподатковуваний дохід у негрошовій формі чи виплачуєте готівкою з каси.

Якщо нарахували, але не виплатили (не надали) платникові податку оподатковуваний дохід, податок, що підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, сплатіть у строки, встановлені для місячного податкового періоду (пп. 168.1.5 ПК).

Дивіденди остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування платнику податку (пп. 170.5.4 ПК).

Застосовуйте ту ставку ПДФО та військового збору, яка діяла на момент нарахування доходу.

До того ж Закон № 4015 містить норму:

«Доходи платників військового збору — осіб, визначених пунктом 162.1 статті 162 Податкового кодексу України, нараховані за наслідками податкових періодів до набрання чинності цим Законом, оподатковуються за ставкою військового збору, що діяла до набрання чинності цим Законом, незалежно від дати їх фактичної виплати (надання)».

Тому однозначно, дивіденди, які нарахували за періоди січень-червень 2024-го, оподатковуєте за ставкою, яка діяла на момент нарахування таких доходів.

Під час виплати дивідендів у жовтні утримуйте військовий збір за ставкою 1,5%. Оскільки нарахували дивіденди у вересні, чинна попередня ставка військового збору, навіть якщо виплачуватимете їх у наступних місяцях.

🎥 ВЕБІНАР ПРО ПІДВИЩЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО ЗБОРУ

Чи вплине підвищення військового збору на оподаткування доходів резидентів Дія Сіті

СИТУАЦІЯ

За якою ставкою утримувати військовий збір із доходів резидентів Дія Сіті після набрання чинності Законом № 4015?

РІШЕННЯ

Закон № 4015 не змінює коло доходів, що є об’єктом оподаткування військовим збором. Тобто, як і раніше, із доходів, з яких утримуєте ПДФО, утримуватимете військовий збір. Але за підвищеною ставкою ― 5%. Нова ставка діятиме з наступного дня за днем, коли опублікують Закон № 4015.

Тобто там, де зараз утримуєте 1,5%, після набрання чинності Законом № 4015 потрібно буде утримувати 5%.

Особливості оподаткування доходів спеціалістів резидентів Дія Сіті встановлює пункт 170.14 прим. 1 статті 170 ПК.

Податковим агентом платника податку ― спеціаліста резидента Дія Сіті під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, є резиденти Дія Сіті (п.п. 170.14 прим. 1.1 ПК).

Зарплата працівників та винагорода гіг-спеціалістів резидентів Дія Сіті є об’єктом оподаткування військовим збором. Тож після набрання чинності Законом № 4015 із таких доходів доведеться утримувати військовий збір за новою підвищеною ставкою ― 5%.

🎥 ВЗ за ставкою 5% із зарплати: як утримувати за Законом № 4015

Різні ставки ВЗ із доходу: як показати у об’єднаній звітності

СИТУАЦІЯ

Як у об’єднаній звітності показати утримання військового збору із зарплати за різними ставками: 1,5% та 5%? Двома рядками: 1,5% аванс і 5% зарплата?

РІШЕННЯ

Не розподіляйте доходи, з яких військовий збір утримали за різними ставками. У Додатку 4ДФ відображайте згорнуто суми нарахованого та виплаченого:

  • доходу (графи 3а, 3);
  • військового збору (графи 5а, 5).

Суми у графах 5а, 5 не обов’язково мають дорівнювати сумі доходу у графах 3а, 3, помноженому на чинну ставку військового збору. Такого математичного алгоритму не закладено до граф 5а, 5 Додатка 4ДФ.

Не буде помилкою, якщо підсумували військовий збір, утриманий із зарплатних виплат працівника (фізособи) за звітний період (жовтень 2024-го) і відобразили у відповідних графах в одному рядку.

Премію нарахували до підвищення військового збору, а виплатили пізніше: чи доутримувати суму збору

СИТУАЦІЯ

Працівнику нараховано премію 17.10.2024, виплата буде пізніше. Яка ставку військового застосовувати?

РІШЕННЯ

Застосовуйте чинну на момент нарахування ставку військового збору, тобто 1,5%.

Військовий збір нараховують і сплачують за тими самими правилами, що й податок на доходи фізосіб. Податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримати податок із суми такого доходу за його рахунок (пп. 168.1.1 ПК). Тобто фактично в оподаткуванні доходів фізосіб ключовим є момент нарахування доходу. ПДФО та військовий збір утримуйте, коли нараховуєте дохід фізособі. Застосовуйте діючу ставку.

Поки документ не набере чинності, дотримуйтеся чинного законодавства та утримуйте військовий збір за ставкою 1,5%.

Станом на 17.10.2024, тобто на дату нарахування премії, Закон № 4015 не набрав чинності. Тож немає підстав застосовувати підвищену ставку податку.

До того ж Закон № 4015 містить перехідну норму:

«Доходи платників військового збору — осіб, визначених пунктом 162.1 статті 162 ПК, нараховані за наслідками податкових періодів до набрання чинності цим Законом, оподатковуються за ставкою військового збору, що діяла до набрання чинності цим Законом, незалежно від дати їх фактичної виплати (надання), крім випадків, прямо передбачених Податковим кодексом України».

Тож навіть якщо нарахований дохід виплатите після набрання чинності Законом № 4015, робити перерахунок збору не потрібно буде. Дохід фактично оподаткували в момент нарахування.


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді