Реєстрація оптової торгівлі пальним

СИТУАЦІЯ Приватне підприємство — трейдер здійснює оптову торгівлю дизельним пальним лише на території України. Чи потрібно йому отримувати ліцензію для здійснення такої діяльності та реєструватись як платник акцизного податку, що реалізує пальне?
Зміст статті:

РІШЕННЯ

Нині вичерпний перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, визначає Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 № 222-VIII. І цей законодавчий акт вимагає ліцензувати лише діяльність із транспортування нафти, нафтопродуктів магістральним трубопроводом. Відповідно, отримувати ліцензію на здійснення оптової торгівлі пальним підприємству немає потреби.

Будьте в темі! ТОП-Зміни законодавства у зручній таблиці

Разом з тим, особи, які здійснюють або планують здійснювати реалізацію пального, починаючи з 01.03.2016 підлягають обов’язковій реєстрації як платники акцизного податку (пп. 212.3.4 Податкового кодексу України; ПК).

Акцизний податок 2018

При цьому під реалізацією пального для цілей оподаткування акцизним податком розуміють будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (зокрема, передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника (пп. 14.1.212 ПК).

Водночас згідно з ПК не вважаються реалізацією пального операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів зберігання.

Тож, як бачимо, запропоноване ПК визначення за змістом досить широке і, крім наведеного вище винятку, не містить жодних інших застережень, зокрема щодо його непоширення на операції з оптової торгівлі пальним. Ба більше, в абзаці третьому згаданого підпункту 14.1.212 ПК законодавець окремо виділяє фізичний відпуск пального з автозаправної станції та/або автомобільної газозаправної станції як роздрібну торгівлю підакцизними товарами. Таке термінологічне виокремлення, погодьтесь, не мало б сенсу, якби законодавець у реалізації пального вбачав суто роздрібну торгівлю.

Порядок заповнення податкової накладної 2018

Висновок щодо охоплення визначенням «реалізація пального» й операцій з оптової торгівлі можна зробити також із роз’яснення самих податківців, наданого в ЗІР (категорія 116.13). Так, з позиції фахівців ДФС, обов’язок з проведення реєстрації платниками акцизного податку, які реалізують пальне, для роботи в системі електронного адміністрування пального поширюється і на платників, які до 01.03.2016 були зареєстровані платником акцизного податку з інших підстав (виробник або імпортер підакцизних товарів, суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі тощо).

Податковий кодекс відносить до пального нафтопродукти, скраплений газ, паливо моторне альтернативне, паливо моторне сумішеве, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, інші товари, перелік, яких зазначений у підпункті 215.3.4 ПК. Зокрема, фігурує у цьому переліку й дизельне пальне: коди УКТ ЗЕД 2710 19 48 00, 2710 19 47 90, 2710 19 43 00, 2710 19 46 00, 2710 19 47 10, 2710 19 62 00, 2710 19 64 00, 2710 19 68 10, 2710 19 68 20, 2710 19 68 90.

З огляду на наведене, приватне підприємство — трейдер, що здійснює в Україні оптову торгівлю дизельним пальним, не має отримувати ліцензію на таку діяльність, але має в обов’язковому порядку зареєструватися платником акцизного податку.

Така реєстрація здійснюється органами ДФС за місцезнаходженням юридичних осіб до початку здійснення реалізації пального. Підставою слугує відповідна заява про реєстрацію, яку особа подає в електронній формі не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального.

Податок на прибуток

До відома

У пригоді вам неодмінно стане інформація — Заповнення заяви платника акцизного податку з реалізації пального

Особа, зареєстрована платником акцизного податку може направити до ДФС засобами електронного зв’язку в електронному вигляді запит для отримання витягу із Реєстру платників акцизного податку (далі — Реєстр платників).

Не пізніше наступного робочого дня після отримання запиту ДФС направляє запитувачеві також в електронному вигляді витяг із Реєстру платників. Витяг є дійсним до внесення відповідних змін до Реєстру платників.

Крім цього, переглянути інформацію з Реєстру платників можливо в оновленому «Електронному кабінеті платника» (відкрита та закрита частини/Інформація з Реєстрів ДФС/Реєстр платників акцизного податку).

Детальніше процедура реєстрації платника акцизного податку з реалізації пального описана в Порядку електронного адміністрування реалізації пального, затвердженому постановою КМУ від 24.02.2016 № 113.

І насамкінець, зважте, що відповідно до пункту 117.3 ПК здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації пального без реєстрації платниками акцизного податку у встановленому законом порядку, тягне за собою накладення на таких суб’єктів штрафу у розмірі 100% вартості реалізованого пального.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"



зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді