Безоплатна передача приміщення, отриманого від здійснення спільної діяльності

Зміст статті:

ПРОБЛЕМА

За договором про спільну діяльність один із учасників (комунальне підприємство) передає право постійного користування земельною ділянкою під забудову. Виплата прибутку здійснюється у вигляді новозбудованого об’єкта, який в подальшому передається безоплатно на баланс селищної ради. Як оформити документально та відобразити в обліку зазначені операції?

РІШЕННЯ

Спільна діяльність без створення юридичної особи провадиться на підставі договору про спільну діяльність (пп.153.14.1 Податкового кодексу України; ПК).

Облік результатів спільної діяльності ведеться окремо від обліку господарських результатів такого платника податку.

Виплата (нарахування) частини прибутку, отриманого учасниками спільної діяльності, оподатковується за ставкою 19% до або під час такої виплати (пп. 153.14.2 та пп. 153.14.3 ПК).

Для цілей оподаткування господарські відносини між учасниками спільної діяльності прирівнюються до відносин на основі окремих цивільно-правових договорів (пп. 153.14.5 ПК).

Безоплатна передача майна, отриманого учасником в якості розрахунку за результати спільної діяльності, здійснюється на підставі договору. Учасник, який передає майно, повинен виписати акт приймання-передачі та податкову накладну.

В обліку учасника отримане від спільної діяльності майно оприбутковується як невиробничі основні засоби, оскільки це майно не планують використовувати у господарській діяльності.

Відповідно до підпункту 14.1.31 ПК відчуження майна — будь-які дії платника податків, унаслідок вчинення яких такий платник податків втрачає право власності на майно, що йому належить.

Оскільки операція з безоплатної передачі невиробничих основних засобів неприбутковій організації за своєю суттю є операцією з відчуження основних засобів, такі операції відображаються у податковому обліку відповідно до норм пункту 146.13 ПК, а саме:

сума перевищення доходів від відчуження над первісною вартістю невиробничих основних засобів включається до податкових доходів;

сума перевищення первісної вартості над доходами від такого продажу або іншого відчуження включається до податкових витрат.

Що стосується ПДВ, то звільнення від сплати цього податку передбачено у разі операцій з безоплатної передачі у комунальну власність територіальної громади селища за умови, що такі операції проводяться за рішенням КМУ, органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування (пп. 197.1.16 ПК). На випадок, що розглядається, пільга з ПДВ не розповсюджується.

Крім того, операції з постачання житла (об’єктів житлового фонду), крім їх першого постачання, звільняються від оподаткування відповідно до підпункту 197.1.14 ПК.

Зверніть увагу, що база оподаткування операцій з безоплатної передачі товарів та основних засобів визначається, виходячи з договірної вартості, а у разі здійснення контрольованих операцій - не нижче звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 ПК (п. 188.1 ПК).

Відображення в обліку операції з безоплатної передачі приміщення

У результаті розподілу прибутку від спільної діяльності після завершення будівництва учасник — комунальне підприємство отримав приміщення, яке не відноситься до об’єкту житлового фонду. Вартість приміщення — 400000 грн., крім того ПДВ — 80000 грн.

Приміщення безоплатно передано на баланс селищної ради.

При безоплатній передачі таке майно втрачає ознаки основного засобу, а для підприємства буде товаром.

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

Д-т

К-т

Доходи

Витрати

Отримано учасником спільної діяльності приміщення

152

377

400000

Відображено податковий кредит з ПДВ

641/ПДВ

377

80000

Введено об'єкт в експлуатацію

103

152

400000

Списано вартість безоплатно переданого приміщення

286

943

103

286

400000

Відображено податкові зобов'язання з ПДВ

949

641/ПДВ

80000


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді