Бухгалтерський облік неприбуткових організацій

Нагадуємо, якими нормативно-правовими актами регулюється проведення бухгалтерського обліку для неприбуткових організацій

Згідно з Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV всі суб’єкти господарювання, незважаючи на організаційно-правову форму та форму власності, змушені проводити бухгалтерський облік та звітувати про фінансову діяльність до передбачених законодавством контролюючих органів.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Відповідно, бухгалтерський облік неприбуткових організацій є обов’язковою формою обліку.

Відображення всіх кореспонденцій рахунків, ведення необхідної документації та заповнення затверджених звітів відбувається у відповідності до положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

До прикладу, облік доходів регулюється П(С)БО 15 «Доходи», затвердженим наказом Мінфіну від 29.11.1999 № 290.

Облік неприбуткових організацій в цій частині визначено у статті 16 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI (далі — Закон № 5073).

Щодо видатків, то їх формування відбувається згідно з П(С)БО 16 «Витрати», що затверджене наказом Мінфіну від 31.12.1999 № 318.

Законом № 5073 регулюється і стаття «Адміністративні витрати». Так, до адміністративних витрат включаються, зокрема, фінансові пожертви, а загальна сума цієї статті затрат не може бути більшою за 20% від доходу в поточному році.

Надходження грошей, майнові активи, а отже, і вся фінансова діяльність неприбуткових організацій зводяться на відповідних рахунках, які регулюються Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій (наказ Мінфіну від 30.11.1999 № 291).

Бухгалтерський облік для неприбуткових організацій має регулюватися виключно чинним законодавством, а оформлення необхідних записів — проводитися лише на основі своєчасно складених та відповідно оформлених (наведені достовірні дані та всі реквізити) підтвердних фінансових документів.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді