Соціальна відпустка одинокої матері

Автор
експерти об'єднаної редакції Експертус Головбух
Розглянемо тривалість, підстави надання і документи для отримання соціальної відпустки на дітей

Заробітна плата і аванс: поради експерта + розрахункові приклади

Коли надається соціальна відпустка на дітей

Згідно зі статтею 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) додаткова соціальна відпустка, яка має бути оплаченою та триває десять календарних днів (без урахування неробочих та святкових днів), надається у таких випадках:

  • жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину;
  • матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;
  • одинокій матері;
  • батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їхїбез матері (у т. ч. за тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
  • особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків.

Трапляються випадки, коли особа має одразу кілька підстав з цього переліку. Тоді тривалість додаткової оплачуваної відпустки подовжується, але загалом вона не має бути більше ніж 17 календарних днів.

Хто вважається одинокою матір’ю

Нормами постанови Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 № 9 та Закону про відпустки визначено саме поняття «одинока мати». 

Так, одинока мати — це жінка, яка не перебуває у шлюбі, при цьому у свідоцтві про народження її дитини відсутній запис стосовно батька взагалі або цей запис зроблено відповідно до вказівки матері у встановленому порядку.

Також одинокою матір’ю вважається вдова або жінка, яка без батька виховує дитину (у тому числі розлучена). При цьому Закон про відпустки трактує одиноку матір як жінку, яка виховує дитину без батька.

Зверніть увагу: факт утримання (виплати аліментів та інше) не грає значення для того, щоб соціальна відпустка на дітей була надана.

Які категорії жінок можуть отримати додаткові соціальні відпустки 

Право на те, щоб отримати додаткову соціальну відпустку, мають такі одинокі матері:

  • жінка, яка не перебуває у шлюбі, а у свідоцтві про народження її дитини відсутній запис стосовно батька або цей запис зроблено згідно з вказівкою матері;
  • вдова;
  • жінка, яка знаходиться у розлученні та виховує дитину сама. 

Соціальна відпустка одинокій матері: як отримати розлученій жінці

Соціальна відпустка одинокій матері надається тільки розлученій жінці, яка виховує дітей самостійно. Адже часто батько у дітей існує, і в багатьох випадках він спілкується з дітьми та бере безпосередню участь у їхньому вихованні.   

Окрім цього, Сімейний кодекс України визначає спільне вирішення питань стосовно виховання дитини обома батьками. При цьому той із батьків, котрий після розлучення проживає від дитини окремо, має всі права на особисте спілкування з нею, а також має брати безпосередню участь у її вихованні.

Якщо один із батьків ухиляється від виконання цих зобов’язань, то інший має право звернутися до суду з питанням позбавлення першого батьківських прав. 

Які потрібні документи, щоб соціальна відпустка на дітей була надана 

Чинне законодавство не передбачає конкретного переліку документів для отримання соціальної відпустки жінкам. 

Для того, щоб така відпустка була призначена, треба надати роботодавцю документ, який складений та засвідчений відповідно встановленого порядку. Цим документом має підтверджуватися факт того, що участь батька у вихованні дитини відсутня.

У такому випадку підтверджуючим документом може бути:

  • судове рішення про позбавлення батьківських прав;
  • судова ухвала або постанова про розшук за позовом про стягнення аліментів;
  • висновок комісії, щодо відсутності участі батька у вихованні дитини. Така соціально-побутова комісія може бути створена на підприємстві (у первинній організації профспілок);
  • акт комітету самоорганізації населення, де зі слів сусідів встановлено ухиляння батька від виховання дитини (особистий підпис сусідів на цьому документі обов’язковий);
  • довідка зі школи, де навчається дитина, в якій буде наведено те, що батько не цікавиться успіхами дитини та не бере участі у її вихованні.

Тож соціальні відпустки жінкам, які розлучені, надаються у разі надання роботодавцю таких документів:

  • заява на надання соціальної відпустки;
  • ксерокопія свідоцтва про народження дитини;
  • ксерокопія свідоцтва про розірвання шлюбу;
  • документ, який підтверджує, що батько у вихованні дитини участі не бере. 

Додатково слід зазначити, що достовірність документа, який підтверджує відсутність у вихованні дитини участі батька, перевіряє безпосередньо роботодавець.

До якого віку дитини надавати відпустку

 odunok.png



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді