Підтримка сільгоспвиробників по новому – бюджетна компенсація вартості сільгосптехніки та обладнання

З початку року сільгоспвиробникам відмінили спеціальний режим ПДВ, а замість нього ввели спеціальні бюджетні дотації. Сьогодні ми розкажемо про нову спробу уряду спростити життя сільгоспвиробникам

У одному з попередніх матеріалів ми вже писали про «альтернативу», яку урядовці запропонували сільгоспвиробникам замість спеціального режиму оподаткування ПДВ. У цій статті ми розкажемо про ще одне доповнення від уряду, що має «полегшити» життя сільгоспвиробників. Тож, давайте не будемо гаяти часу і перейдемо до суті!

У якості «приємного доповнення» до бюджетних дотацій, сільгоспвиробникам пропонують компенсувати вартість сільськогосподарської техніки та обладнання. Про особливості такої компенсації далі.

Нові бюджетні дотації для сільгоспвиробників – чи все так райдужно?

Суть нового способу допомоги сільгоспвиробникам – часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання. Проте не будь якого, а лише техніки та обладнання вітчизняного виробництва. Сільгоспвиробникам, які використовують імпортну техніку та обладнання урядовці якось обійшли увагою чи просто забули про них. Але про все по порядку.

Компенсацію вартості можна отримати не за будь яку вітчизняну техніку. Список сільськогосподарської техніки, частину вартості якої буде компенсовано, буде формуватися спеціальною комісією, що утворюється Мінекономрозвитку. Яка техніка ввійде до цього переліку – поки невідомо, проте вже зараз визначено і опубліковано механізм, за яким урядовці відбиратимуть техніку, вартість якої будуть частково компенсувати.

Погоня за двома зайцями – як угодити сільгоспвиробникам і виробникам сільгосптехніки

Як ми казали вище – часткова компенсація вартості сільгосптехніки передбачена лише для техніки вітчизняного виробництва. Звісно, спроби уряду догодити і сільгоспвиробникам і виробникам техніки це дуже добре. Проте, це створює певні обмеження для самих сільгоспвиробників. Особливо для тих, у роботі яких просто неможливо не використовувати спеціальне обладнання закордонного виробництва, аналогів якого українські компанії просто не виробляють.

Але про це пізніше. Давайте розглянемо механізм, за яким комісія Мінекономрозвитку обиратиме виробників сільгосптехніки.

Вимоги до виробників сільгосптехніки

Для того, щоб виробнику сільгосптехніки потрапити до списку комісії Мінекономрозвитку, ступінь локалізації виробництва такого виробника має перевищувати 60 відсотків. Ступінь локалізації – спеціальна міра, визначена у пункті 3.1 Закону України «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу». Простіше кажучи підприємств має виробляти максимум компонентів на території України, у виробництві мають приймати участь максимум громадян України, і власне більша частина виробництва має знаходитись на митній території України.

Однак це правило не стосується виробників тракторів та інших самохідних енергетичних установок, самохідних та причепних комбайнів, спеціальних автомобілів, тощо, чий ступінь локалізації виробництва має перевищувати показник, встановлений Постановою Кабінету Міністрів України від 27.05.2013 р. № 369 (зміни було внесено постановою КМУ від 16.03.2017 р. № 369).

Найменування вітчизняної техніки і
обладнання для агропромислового комплексу

Показник ступеня локалізації, відсотків

2017 рік

2018 рік

2019 рік

2020 рік

1. Трактори з потужністю двигуна:
не більше 59 кВт

35

45

55

60

більше 59 кВт, але не більше 114 кВт

35

45

55

60

більше 114 кВт, але не більше 189 кВт

35

45

55

60

більше 189 кВт

35

45

55

60

2. Інші самохідні енергетичні засоби
сільськогосподарського призначення —самохідні оприскувачі

35

45

55

60

3. Спеціальні автомобілі сільськогосподарського призначення

35

45

55

60

4. Комбайни:

самохідні

35

45

55

60

причіпні

35

45

55

60

На цьому вимоги до виробників сільгосптехніки не обмежуються. Щоб потрапити до списку Мінагрополітики потрібно не тільки мати рівень локалізації не менший, від зазначеного у таблиці вище на відповідний рік, але і відповідати наступним умовам:

  • Завод-виробник має бути резидентом України не менше двох років;
  • Питома вага витрат на оплату праці (з урахуванням нарахувань на заробітну плату) має складати у собівартості виробництва продукції не менше 8%;
  • Мають всю необхідну конструкторсько-технологічну документацію чи зареєстроване право інтелектуальної власності на техніку та обладнання, що відображене у балансі;
  • Здійснюють гарантійне та післягарантійне обслуговування техніки та обладнання.

Підтримка сільгоспвиробників по новому – бюджетна компенсація вартості сільгосптехніки та обладнання Заявки до включення до списку можна буде подавати щороку до 1 лютого, а у 2017 році заявки необхідно подати до 1 травня.

Мінекономрозвитку має визначити та оприлюднити перелік документів, які необхідні для подання заявки.

Отже, вимоги загалом не дуже складні і певна частина українських сільгоспвиробників матиме всі права на те, щоб бути включеними до списку. Інша ж частина виробників має стимул збільшити локалізацію власного виробництва.

Вимоги до виробників сільгосппродукції

Одержати бюджетну компенсацію можуть як юридичні, так і фізичні особи-підприємці, основною діяльністю яких є постачання сільськогосподарських товарів. Їх перелік можна знайти у пункті 2.15.2 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України». Питома вага вироблених ними на власних чи орендованих основних засобах сільськогосподарських товарів має становити не менше 75% вартості всіх товарів. Всі ці мінімум 75% товарів мають бути поставлені протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів.

Бюджетні кошти спрямовуються на забезпечення сільськогосподарських товаровиробників вітчизняною технікою та обладнанням для агропромислового комплексу. Суть бюджетного відшкодування – часткова компенсація вартості техніки та обладнання, придбаного у дилерів чи виробника безпосередньо.

Підтримка сільгоспвиробників по новому – бюджетна компенсація вартості сільгосптехніки та обладнання Перелік виробників та найменувань техніки, за придбання яких можна буде отримати бюджетну компенсацію буде оприлюднено на офіційному сайті Мінекономрозвитку.

Перелік складатиметься із:

  • Найменування заводу-виробника;
  • Виду і марки обладнання чи техніки;
  • Довідкової вартості обраної техніки чи обладнання.

Як сільгоспвиробник отримуватиме бюджетне відшкодування

Сільгоспвиробник отримує часткову компенсацію на безповоротній основі у розмірі 20% вартості техніки чи обладнання (без врахування ПДВ), що зазначена у акті приймання-передачі та інших документах, що підтверджують оплату через державний банк. Компенсується вартість технічних засобів, що були придбані до 1 грудня поточного року.

Підтримка сільгоспвиробників по новому – бюджетна компенсація вартості сільгосптехніки та обладнання Техніка, що була придбана з частковою компенсацією вартості, протягом трьох років має використовуватися за призначенням. При цьому, таку техніку не можна продавати чи відчужувати. Якщо сільгоспвиробник порушить це правило – йому необхідно буде повернути отримані кошти. До того ж, такого сільгоспвиробника позбавлять права отримувати державну компенсацію на 3 роки.

Однак, якщо сільгоспвиробник має статус банкрута чи проти нього порушено справу щодо визнання його банкрутом, чи сільгоспвиробник перебуває на стадії ліквідації він не зможе отримати державне відшкодування. Не зможуть його отримати і сільгоспвиробники, що мають заборгованість перед державним бюджетом, Пенсійним фондом чи фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Якщо ДФС буде встановлено факт незаконного заволодіння коштами, призначеними для бюджетного відшкодування:

  • Кошти на протязі одного місяця будуть повернені до державного бюджету;
  • Нечесний сільгоспвиробник не зможе отримати компенсацію протягом трьох наступних років із дати вчинення правопорушення.

Щоб отримати компенсацію, сільгоспвиробник має подати до державного банку заявки та документи, що підтверджують придбання техніки та обладнання:

  • Копію платіжного доручення;
  • Акт прийому-передачі техніки та обладнання;
  • Свідоцтво про державну реєстрацію техніки, якщо остання підлягає обов’язковій державній реєстрації;
  • Саму заяву для отримання часткової компенсації.
  • Власне форму заявки має розробити Мінагрополітики.

Отримання коштів та контроль за їх рухом

Сільгоспвиробник, після подачі основного пакету документів у місячний строк має отримати бюджетні кошти для відшкодування вартості сільгосптехніки. Спочатку, на протязі одного місяця кошти мають бути перераховані на рахунки державного банку, через який сільгоспвиробник реєструвався для отримання відшкодування.  Потім кошти на протязі одного робочого дня перераховуються на поточні рахунки сільгоспвиробника.

Якщо коштів замало у поточному періоді для відшкодування, їх буде перераховано із коштів, передбачених за наступних період у межах бюджетного року.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді