Бюджетна дотація сільгоспвиробникам: алгоритм отримання

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
У статті розповімо які сільгоспвиробники можуть отримати бюджетну дотацію, у який термін, та які документи для цього необхідно подати. Також розглянуто заповнення Додатка 8 Податкової декларації з ПДВ та бухгалтерські проведення з обліку ПДВ-дотації.

 

 

Ми підготували для вас добірку підказок, які допоможуть отримати бюджетні кошти та провести їх у бухобліку. Розглянемо популярні серед сільгосптоваровиробників програми: 

  1. фінансову підтримку розвитку фермерських господарств на підставі Порядку № 106: 
  • часткову компенсацію витрат ФГ, пов’язаних з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами (крім новостворених). Граничний строк звернення — 15 листопада; 
  • фінансову підтримку новостворених ФГ для отримання сільськогосподарських дорадчих послуг. Граничний строк звернення — 15 листопада; 
  1. часткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва на підставі Порядку № 130. Граничний строк звернення для отримання часткової компенсації вартості техніки та обладнання, придбаних до 1 грудня, — 5 грудня.

ОТРИМАТИ УСІ ПІДКАЗКИ ЕКСПЕРТА ⏩

СКАЧАТИ ⤵️

Як отримати бюджетну дотацію сільгоспвиробникам

СКАЧАТИ ⤵️

Як отримати бюджетну дотацію сільгоспвиробникам 

СКАЧАТИ ⤵️

Як отримати бюджетну дотацію сільгоспвиробникам

Сільськогосподарська дотація та ПДВ 2021

У аграріїв, які потрапляють під умови Закону “Про державну підтримку сільського господарства України” від 24.06.2004 р. № 1877 (даліЗакон № 1877) та є платниками ПДВ, є можливість отримати в автоматичному режимі так звану сільськогосподарську дотацію з ПДВ із бюджету. По-суті, це повернення частини сплаченого ПДВ на банківський рахунок сільгоспвиробника.   Надається така бюджетна дотація для розвитку та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції.

Існує Порядок розподілу такої дотації. За ним сума такого повернення визначається як добуток:

  • частки постачання сільгосптоварів у загальному обсязі оподатковуваних операцій з постачання товарів, робіт, послуг за місяць. Такі сільгосптовари мають відповідати п. 161.3 Закону № 1877;
  • ПДВ, який був сплачений до бюджету за відповідний місяць.

ПДВ-дотація не має цільового спрямування, тому після отримання коштів їх можна витратити будь-яким чином. При цьому 2021 рік може стати останнім роком дії сільськогосподарської дотації, якщо її не продовжать, так як дія п. 51 підрозд. 2 Перехідних положень ПКУ обмежується 1 січня 2022 року.  

Увага: 2021 рік, ймовірно, буде останнім в існуванні сільськогосподарської ПДВ-дотації.

 

Які сільгоспвиробники можуть отримати бюджетну дотацію

Отримати бюджетну дотацію сільгоспвиробники — платники ПДВ можуть за умови внесення їх до Реєстру (п. 51 підрозд. 2 розд. XX Податкового кодексу України, п. 16-1.1 Закону № 1877).

Щоб отримати право на бюджетну дотацію, сільгоспвиробник має відповідати таким критеріям відбору:

  • є платником ПДВ;
  • основна діяльність — постачання сільгосппродукції виробленої ним на власних або орендованих основних засобах;
  • питома вага вартості сільгосппродукції становить не менше 75% вартості всіх товарів, поставлених ним протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно;
  • здійснює види діяльності, визначені  п. 161.3 Закону № 1877, зокрема займається рослинництвом (вирощує овочі, виноград, зерняткові та кісточкові фрукти, ягоди, горіхи тощо), тваринництвом, переробкою молока;
  • внесений до Реєстру отримувачів сільськогосподарської дотації.

Обмеження: щомісячний розмір бюджетної дотації товаровиробникам, які займаються птахівництвом, не може перевищувати 50% виділених асигнувань на бюджетну дотацію у поточному місяці. Також уряд визначає пріоритетні види діяльності, на які направляє сільськогосподарську дотацію. Наприклад, розведення свійської птиці, виробництво її м’яса, яєць, яєчного альбуміну/порошку.

Які документи подати для отримання бюджетної дотації сільгоспвиробнику

Сільгоспвиробнику, який відповідає зазначеним вимогам для отримання дотації необхідно подати до органу контролю за місцем свого обліку як платника ПДВ заяву про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації (Форма № 1-РОБД), затверджену наказом Мінфіну від 23.02.2017 № 275, щоб його внесли до Реєстру.

За роз’ясненням ДПС Заява подається у місяці, який передує початку того податкового періоду, з якого планується скористатися правом на отримання бюджетної дотації та протягом 5 календарних днів після закінчення крайнього строку подачі декларації з ПДВ (з 20 по 25 число місяця включно).

Заява може бути подана або у паперовому вигляді до ДПС за основним місцем обліку, або в електронній формі через Е-кабінет платника. Можна скористатися урядовим порталом.  

ДПС може обґрунтовано відмовити у внесенні до Реєстру, або запропонувати подати нову заяву, пояснивши, що слід виправити.

Як отримати бюджетну дотацію сільгоспвиробникам

СКАЧАТИ ▶️

Тільки після того, як ДПС внесе сільгоспвиробника до Реєстру, він матиме право отримати бюджетну дотацію. Однак самої заяви недостатньо й треба буде подати ще у складі Податкової декларації з ПДВ Додаток 8, який містить розрахунок  податкових зобов’язань за операціями, визначеними в ст. 161 Закону № 1877 та питомої ваги вартості сільгосптоварів/послуг (ДС8) (див. нижче). Подати цей додаток можна як після внесення до Реєстру, так і до, наприклад одночасно з подачею заяви.    

Пов’язані особи й бюджетна дотація

З 27.02.2020 року претенденти на ПДВ-дотацію зобов’язані повідомляти про всіх пов’язаних осіб, які протягом року є отримувачами державної підтримки, а також щодо зміни таких пов’язаних осіб та інформації щодо них. Для цього слід заново подати заяву на внесення до Реєстру отримувачів бюджетної дотації (п. 161.6 Закону № 1877). У ній є поле “Перереєстрація (зміна інших даних)”, де слід поставити позначку. Є відповідне роз’яснення Офісу великих платників податків.

Увага: Зараз слід повідомляти про усіх пов’язаних осіб, які користуються сількогосподарською ПДВ-дотацією

Виключення з Реєстру отримувачів дотації

Для виключення з Реєстру отримувачів дотації слід подати Заяву про зняття сільськогосподарського товаровиробника з реєстрації як отримувача бюджетної дотації за формою № 2-РОБД. Тільки після зникає обов’язок подавати Додаток 8 ПДВ-декларації. Однак обов’язково прослідкуйте, щоб сталося виключення з Реєстру.

Також цю Заяву слід подати при недотримання вимог щодо питомої ваги вартості сільгосппродукції у загальній вартості всіх поставлених товарів.

Як отримати бюджетну дотацію сільгоспвиробникам

СКАЧАТИ ▶️

 

Агродотація: для отримання заповніть Додаток 8 до ПДВ-декларації

У складі податкової декларації з ПДВ вісім додатків. Останній, Додаток 8 (ДС8), – для сільгоспвиробників, внесених до Реєстру отримувачів бюджетної дотації. Він підтверджує їх право на дотацію. Як заповнити цей Додаток і виправити у ньому помилки, розповімо далі.

Увага: Додаток 8 слід подавати постійно, поки суб’єкт знаходиться у Реєстрі отримувачів дотації

Зверніть увагу, що Додаток 8 раніше був Додатком 9 у версії ПДВ-декларації до березня 2021 року. Однак у самому додатку практично нічого не змінилося, окрім номера, тому колишні консультації про Додаток 9 також підходять. Однак при заповненні з причини скасування Додатка 5 Декларації замість нього використовуються тепер дані Додатка 1.

При заповнення Додатка 8 слід поставити позначку у спеціальному полі 06 основної частини ПДВ-декларації для сільгоспвиробників:

  • “1” – якщо уже суб’єкта внесений до Реєстру;
  • “2” – якщо тільки претендує на внесення до Реєстру.

Особливості заповнення деяких граф Додатка 8 викладено у таблиці нижче. Заповнення інших полів додатка не має викликати труднощів.

ЗАПОВНЕННЯ ДОДАТКА 8

ПОДАТКОВОЇ ДЕКЛАРАЦІЇ З ПДВ

Графа

Як заповнити

Заголовна частина

ПВ

Заповнюється суб’єктами, які уже працюють 12 місяців і більше. Основа – ряд. “Питома вага (%) (усього гр. 3×100/усього гр. 6)” гр. 3 Таблиці 2 Додатка 8

ПВН

Заповнюють новостворені, які не набирають потрібних 12 місяців. Основа – ряд. “Питома вага (%) (усього гр. 3×100/усього гр. 6)” гр. 3 Таблиці 2 Додатка 8. Такі суб’єкти визначають питому вагу за результатами кожного окремого місяця, з якого була здійснена їх держреєстрація суб’єктом господарювання.

Таблиця 1 про обсяги податкових зобов’язань з ПДВ за операціями п. 161.3 Закону № 1877

(заповнюють лише суб’єкти, які внесені до Реєстру*)

1

Обсяг операцій з постачання дотаційної продукції, без ПДВ (п. 161 Закону № 1877). Дані беремо з суми по гр. 6 Таблиці 2.1 Розділу ІІ Додатка 1 за звітний місяць (ряд. “за операціями, визначеними ст. 161 Закону  “Про державну підтримку сільського господарства України”).

При  заповненні самої Таблиці 2.1 Додатка 1 обсяги операцій беремо з податкових накладних, у яких у номері поставлено код “2” у другій частині номера накладної. У потрібних рядках Додатка 1 стояти позначки “+” у гр. 5 Таблиці 2.1 Розділу ІІ Додатка 1.

2

Обсяг ПДВ по операціях з постачання дотаційної продукції (п. 161 Закону № 1877). Дані беремо з суми по гр. 7 Таблиці 2.1 Розділу ІІ Додатка 1 за звітний місяць (ряд. “за операціями, визначеними ст. 161 Закону  “Про державну підтримку сільського господарства України”).

При  заповненні самої Таблиці 2.1 Розділу ІІ Додатка 1 обсяги ПДВ беремо з податкових накладних, у яких у номері поставлено код “2” у другій частині номера накладної. У потрібних рядках Додатка 1 стояти позначки “+” у гр. 5 Таблиці 2.1 Розділу ІІ Додатка 1.

Таблиця 2 про розрахунок питомої ваги сільськогосподарської продукції (товарів)**

2

12 попередніх послідовних місяців, які передують звітному місяцю. Наприклад, якщо декларація за травень 2021, то тут мають бути травень 2020-квітень 2021. У новостворених суб’єктів послідовно попередні та поточний звітні (податкові) періоди.

3

Постачання*** усіх сільгосппродукції/товарів у цей місяць (товари, у яких 1-24 УКТ ЗЕД). Сюди входить і постачання товарів, вироблених на давальницьких умовах,

4

Постачання*** лише дотаційних сільгосптоварів у цей місяць.

5

Постачання*** інших, тобто не сільгосппродукції/товарів у цей місяць. Виняток – основні засоби, які перебували у суб’єкта господарювання не менше 12 місяців сукупно, якщо вони відповідають вимогам пп. “б” п. 161.1 Закон № 1877.

6

Постачання усіх товарів/послуг за такий місяць (= гр. 3 + гр. 5).

* претенденти просто не можуть ставити  код “2” у податкових накладних, а тому у них немає потрібних даних у Таблиці 2.1 Додатка 1 декларації;

** якщо питома вага виходить менша 75%, то суб’єкт має бути виключений з Реєстру й подати відповідну Заяву по формі № 2;

*** враховується й суми по отриманих переоплатах (авансах), постачання на експорт за ставкою 0% ПДВ, постачання звільнених від ПДВ товарів, наприклад металобрухт чи благодійна допомога. Однак не враховуємо компенсуючі податкові накладні за п. 198.5 ПКУ.

 

 

Зразок заповнення Додатка 8 ПДВ-декларації

Приклад заповнення Додатка 8 до Податкової декларації з ПДВ наводимо нижче.

Як отримати бюджетну дотацію сільгоспвиробникам

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⏩

Дотація у бухгалтерському обліку

У бухгалтерському обліку показуємо дотацію як цільове фінансування – за субрахунком 482 “Кошти з бюджету та державних цільових фондів”. Дохід визнаємо за субрахунком 718 “Дохід від безоплатно отриманих оборотних активів” у періоді понесення витрат, що сплачуються за рахунок коштів цільового фінансування.

Господарська операція

Дт

Кт

Сума

1

Отримано на банківський рахунок с/г дотацію

311

482

190000

2

Придбано посівні матеріали

201

631

75000

3

Списано посівні матеріали при посіві

23

201

75000

4

Податковий кредит за посівними матеріалами

641.1

631

15000

5

Оплата посівних матеріалів

631

311

90000

6

Зарплата та ЄСВ робітників при виконанні с/г робіт

23

661, 551

100000

7

Визнаний дохід від її використання у місяці витрачання придбаних посівних матеріалів та виконання с/робіт*.

482

718

190000

*оформляємо бухгалтерською довідкою, у якій показуємо, на фінансування яких витрат були використані кошти (продукція п. 161.3 Закону № 1877.

 

 

 

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді