Нові форми податкової звітності з ПДВ

За березень 2017 року платники ПДВ мають подавати податкову звітність уже за оновленими формами. Розглянемо, що нового з’явилося у формі ПДВ-звітності і якими змінами у Податковому кодексі України це зумовлено.

Наказом Мінфіну «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» від 23.02.2017 № 276 (далі — Наказ № 276), крім нової форми податкової накладної, затверджено й нові форми податкової звітності з ПДВ.

Зокрема, затверджено:

  • форму податкової декларації з ПДВ (далі — декларація) і дев’ять додатків до неї;
  • форму уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок;
  • форму розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у т. ч. їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

Щодо порядку заповнення і подання ПДВ-звітності Мінфін пішов торованим шляхом: вніс зміни до чинного порядку, затвердженого його ж наказом від 28.01.2016 № 21.

Затвердження нових форм ПДВ-звітності та внесення змін до порядку їх заповнення, насамперед, є наслідком припинення дії «спецрежимної» статті 209 Податкового кодексу України (ПК). Звісно, не залишилися поза увагою й ті зміни до ПК, які набрали чинності з 01.01.2017. Деякі зміни у формах ПДВ-звітності взагалі ніяк не пов’язані зі змінами у законодавстві. Вони є результатом виправлення неточностей, яких припустилися у попередніх формах як власне декларації, так і деяких додатків до неї.

Припинення дії спецрежиму

У зв’язку зі скасуванням дії статті 209 ПК у службових полях декларації відтепер немає жодних позначок про спецрежим оподаткування, що його застосовували до 2017 року сільгосптоваровиробники. Немає тепер і двох «спецрежимних» додатків (ДС9 і ДС10), що існували у 2016 році. Однак через те, що починаючи із 2017 року окремі постачальники сільгосппродукції мають право отримувати бюджетну дотацію, з’явився новий додаток — «Розрахунок податкових зобов’язань за операціями, визначеними в статті 16-1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», та питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів (ДС9)». У цьому додатку платники ПДВ, які претендують на отримання бюджетної дотації, мають заповнити дві таблиці:

  • таблицю 1, у якій слід визначити позитивну різницю між сумою податкових зобов’язань і сумою податкового кредиту за наслідками діяльності конкретного звітного (податкового) періоду за операціями з постачання сільськогосподарських товарів, визначених статтею 16-1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.2004 № 1877-IV (далі — Закон № 1877);
  • таблицю 2, у якій розраховують питому вагу вартості сільськогосподарських товарів, поставлених протягом дванадцяти послідовних звітних (податкових) періодів у загальному обсязі постачань. Для отримання дотації така питома вага не може бути меншою за 75%.

Читайте повну статтю


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді