Відшкодування ПДВ — 2017

UA RU
Теми:
Нарешті платники ПДВ дочекалися нового механізму відшкодування ПДВ. Із 01.04.2017 можна повернути свої «кревно зароблені». Як для цього заповнити звітність із ПДВ, чи чекати на перевірку від ДФС та коли реально надійдуть кошти?

Відшкодування ПДВ

«Прозоре» адміністрування ПДВ цьогоріч набрало нових обертів. Із оновленими положеннями Податкового кодексу України (ПК) узгоджено не лише податкові накладні та податкову звітність з ПДВ, а й порядок відшкодування ПДВ. Отож, усі робочі ПДВ-механізми з 01.04.2017вже напоготові.

Податкові накладні в оновленому вигляді платники ПДВ реєструють з 16.03.2017, податкові декларації з ПДВ подають з 01.04.2017, та й механізм автоматичного відшкодування ПДВ за новою схемою має працювати з 01.04.2017.

Не настав лише час «Ч» для механізму призупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних — абсолютно нового ПДВ-явища. Але це окрема тема, яку обов’язково обговоримо детально в наступних статтях.

Наразі розглянемо питання відшкодування ПДВ. Ідеально складати податкові накладні та податкову звітність з ПДВ важливо. Але для платників ПДВ істотнішим ПДВ-питанням є не переплачувати державі та повернути своє.

Оновлений порядок відшкодування

Відшкодуванню ПДВ відведено положення статті 200 ПК, яку змінили на краще де-юре з 01.01.2017, але фактично з 01.04.2017.

Раніше було два реєстри заяв про повернення суми бюджетного відшкодування платникам ПДВ. Один — для платників ПДВ, які відповідали критеріям, визначеними екс-пунктом 200.19 ПК; другий — для платників ПДВ, які таким критеріям не відповідали.

Нині законодавчо встановлений один реєстр — одна черга на очікування ПДВ (пп. 200.7.1 ПК). Особливих критеріїв відбору для «особливого» реєстру вже немає. Зроблено ще один крок до уникнення зловживань відповідальними особами ДФС у процесі відшкодування ПДВ. Адже одна черга — загальна для усіх платників ПДВ.

За крок до відшкодування

Платник ПДВ, який у результаті розрахунку суми ПДВ за відповідний звітний період (місяць) отримав від’ємне значення, має право отримати бюджетне відшкодування.

Водночас щодо від’ємного значення ПДВ платник на свій розсуд може прийняти рішення:

  • зменшити податковий борг із ПДВ (за його наявності);
  • зарахувати до складу податкового кредиту наступного звітного періоду;
  • заявити на відшкодування (п. 200.4 ПК).

При цьому зараховують до складу податкового кредиту наступного звітного періоду на усю суму від’ємного значення ПДВ. А от зменшити податковий борг із ПДВ або відшкодувати ПДВ можна в межах ∑Накл (суми, на яку платник ПДВ на момент подання податкової декларації з ПДВ має право на реєстрацію податкових накладних і розрахунків коригування). Таку суму визначаємо за формулою, передбаченою пунктом 200-1.3 ПК.

Відшкодування ПДВ — 2017 Увага: відшкодувати ПДВ можна в межах ліміту для реєстрації податкових накладних на момент подання податкової декларації з ПДВ

Обравши шлях відшкодування ПДВ, платник ПДВ заповнює у податковій декларації з ПДВ (далі — декларація) за відповідний місяць рядок 20.2 «підлягає бюджетному відшкодуванню».

Відшкодування ПДВ — 2017 Увага: форма податкової декларації з ПДВ, затверджена наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21

Водночас платник ПДВ має вказати бажаний спосіб відшкодування ПДВ у відповідному рядку декларації:

  • отримати на поточний рахунок (у рядку 20.2.1);
  • сплатити грошові зобов’язання або погасити податковий борг з інших платежів (ніж ПДВ), що сплачуються до Державного бюджету (наприклад, з податку на прибуток) (у рядку 20.2.2).

Однією з основних умов отримання відшкодування є подання разом із декларацією додатків 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування (Д3)» (далі — Додаток 3) та 4 «Заяви про повернення суми бюджетного відшкодування та/або суми коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість та/або врахування реєстраційної суми платника податку, що реорганізується, в обрахунку реєстраційної суми правонаступника (Д4)» (далі — Додаток 4).

Відшкодування ПДВ — 2017 Увага: форми «Розрахунку суми бюджетного відшкодування (Д3)» та «Заяви про повернення суми бюджетного відшкодування та/або суми коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість та/або врахування реєстраційної суми платника податку, що реорганізується, в обрахунку реєстраційної суми правонаступника (Д4)» затверджено наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21

У Додатку 3 потрібно розшифрувати походження отриманої суми бюджетного відшкодування. У Додатку 4 деталізувати дані, необхідні для відшкодування. До прикладу, якщо платник ПДВ бажає отримати суму ПДВ на поточний рахунок, у Додатку 4 він має вказати дані такого поточного рахунку. Якщо платнику ПДВ необхідно сплатити борг із податку на прибуток, він зазначає це та деталізує реквізити для його сплати у таблиці 1 Додатка 4.

Відшкодування ПДВ — 2017 Увага: щоб отримати відшкодування на поточний рахунок, платник ПДВ має вказати дані такого поточного рахунку в додатку 4

Відшкодування ПДВ правонаступником

Однією з цьогорічних новинок відшкодування ПДВ є можливість відшкодовувати ПДВ правонаступником реорганізованого платника ПДВ.

Таку справедливість ПДВ-відшкодування навів новенький пункт 198.7 ПК. Раніше накопичені від’ємні значення ПДВ реорганізованих платників ПДВ для правонаступників були навіки втрачені. Це було не надто приємним подарунком для правонаступників. Адже ПДВ — це витрачені гроші, а у разі його неповернення — «на вітер». Особливо це позначилося на платниках ПДВ після запровадження електронного адміністрування ПДВ, а разом з ним і показника ∑Накл, який змушує платника ПДВ постійно поповнювати ПДВ-рахунок «живими» грошима.

Так, оновлена таблиця 2 Додатка 3 декларації з 01.04.2017 містить графу 6 саме для зазначення позначки «+», якщо від’ємне значення ПДВ правонаступник отримав від реорганізованого платника ПДВ.

Оновлений пункт 200-1.3 ПК встановлює, що правонаступник використовує ∑Накл платника ПДВ, сформовану на момент держреєстрації його реорганізації шляхом:

  • приєднання, злиття, перетворення — під час обрахунку своєї ∑Накл;
  • поділу — під час обрахунку своєї ∑Накл пропорційно до отриманої частки майна реорганізованого платника ПДВ.

Щоб правонаступник міг врахувати реєстраційну суму реорганізованого платника ПДВ в обрахунку своєї реєстраційної суми, у Додатку 4 декларації з’явились нові таблиці 5 та 6.

Відшкодування ПДВ — 2017 Увага: відшкодувати накопичені суми від’ємних значень ПДВ реорганізованого платника правонаступник може з 01.04.2017

Так, за наявності у реорганізованого платника ПДВ ∑Накл він має право подати заяву про використання її під час обрахунку ∑Накл правонаступника у таблиці 5 Додатка 4. Таку заяву платник ПДВ, що реорганізується, подає у складі декларації за останній звітний період реєстрації платником ПДВ.

Якщо ДФС за результатами документальної перевірки підтвердить значення ∑Накл, правонаступник подає у складі декларації за звітні періоди після такого підтвердження заяву про використання ∑Накл реорганізованого платника ПДВ у таблиці 6 Додатка 4 під час обрахунку своєї ∑Накл.

Новий єдиний «прозорий» Реєстр

«Правою рукою» автоматичного відшкодування ПДВ є новий єдиний Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість (далі — Реєстр), Порядок ведення якого затверджено постановою КМУ від 25.01.2017 № 26.

Заяви на бюджетне відшкодування, які платники ПДВ подали у складі декларацій, ДФС автоматично вносить до Реєстру протягом операційного дня їх отримання у хронологічному порядку надходження.

Узгодження суми відшкодування

Бюджетне відшкодування платники ПДВ отримують лише у разі його узгодження ДФС шляхом проведення камеральної перевірки декларації, за якою платник ПДВ подав на бюджетне відшкодування.

На проведення камеральної перевірки законодавство відводить строк у 30 к. дн., що настають за останнім днем граничного строку подання декларації. Якщо платник ПДВ подав декларацію пізніше граничного строку, камеральну перевірку проводять протягом 30 к. дн., що настають за днем її фактичного подання.

Відшкодування ПДВ — 2017 Увага: бюджетне відшкодування платники ПДВ отримують лише після узгодження ДФС за результатами перевірки

До прикладу, платник ПДВ подав заяву на бюджетне відшкодування у складі декларації за березень 2017 року своєчасно (до 20.04.2017 включно). Отож, ДФС має право провести камеральну перевірку декларації за березень 2017 року протягом 30 к. дн. починаючи з 21.04.2017.

ДФС має право провести документальну перевірку платника ПДВ й у разі, якщо до суми бюджетного відшкодування він включив суми ПДВ за операціями, здійсненими до 01.07.2015, які не підтверджені документальними перевірками, та за операціями в рамках спецрежиму, що діяв до 01.01.2017 (п. 200.11 ПК).

Якщо під час перевірки ДФС не виявить порушень, сума бюджетного відшкодування є узгодженою з дня, наступного за днем закінчення граничного строку проведення перевірки.

Інформацію про узгодженість бюджетного відшкодування та його суму ДФС відображає у Реєстрі наступного робочий дня після виникнення такого випадку.

Повертають узгоджені суми бюджетного відшкодування у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення заяв до Реєстру.

На підставі даних Реєстру Держказначейство перераховує узгоджену суму відшкодування на поточний банківський рахунок платника ПДВ та/або на бюджетні рахунки для сплати грошових зобов’язань (погашення податкового боргу) з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету, протягом п’яти операційних днів після узгодження суми бюджетного відшкодування.

Якщо за результатами перевірки (камеральної чи документальної) ДФС виявить невідповідність заявленої суми бюджетного відшкодування, ДФС надсилає платнику ПДВ податкове повідомлення. У разі незгоди платник ПДВ може оскаржити рішення ДФС.

Дані Реєстру, крім реквізитів поточного рахунка платника ПДВ, не є інформацією з обмеженим доступом та підлягають оприлюдненню на офіційному веб-сайті Мінфіну (пп. 200.7.3 ПК).

Читайте продовження статті


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді