Видача та оформлення листків непрацездатності застрахованим особам поза постійним місцем проживання

Законодавством України встановлено, що підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є листок непрацездатності. Як його отримати поза місцем проживання?

Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105 (далі – Закон № 1105) встановлено, що підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності ж листок непрацездатності. Видаватися він має у порядку, встановленому Законом № 1105.

Окрім того, існує інструкція, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 № 455 (далі – Інструкція № 455), в якій докладно визначено порядок та умови видачі листка непрацездатності, а також умови для його продовження.

Отже, давайте дізнаємось, який порядок оформлення та отримання листку непрацездатності, і чи можна його отримати поза місцем проживання.

Отримання листку тимчасової непрацездатності

Відповідно до підпункту 1.9 Інструкції 455 – листок непрацездатності в амбулаторно-поліклінічних закладах видають лікуючі лікарі або фельдшери, переважно за місцем проживання чи роботи. Проте, листок непрацездатності можна отримати і у медичному закладі, чи у лікаря і не за місцем проживання. Для цього потрібно перш за все обрати відповідний медичний заклад та оформити заяву-клопотання, яку необхідно погодити із головним лікарем обраного медичного закладу, чи його заступником. Документ має бути погоджено підписом та печаткою медичного закладу.

Бувають випадки, коли тимчасова непрацездатність настає поза постійним місцем проживання чи роботи (наприклад, під час відрядження чи відпустки). У такому випадку, при стаціонарному лікуванні поза постійним місцем проживання, листок непрацездатності видається за місцем тимчасового перебування з дозволу головного лікаря закладу, відповідно до пункту 1.10 Інструкції № 455. Листок непрацездатності має бути засвідчений підписом головного лікаря та печаткою лікувально-профілактичного закладу на число днів, що необхідні для лікування працівника.
 

Листок непрацездатності поза постійним місцем проживання видається за підписом головного лікаря і засвідчується за підписом головного лікаря, він має бути засвідчений круглою печаткою медичного закладу та підписом головного лікаря. Обов'язково має бути відповідний запис у графі «видачу листка непрацездатності дозволяю», а також запис у медичній картці амбулаторного стаціонару хворого.

Призначення матеріальної допомоги при тимчасовій непрацездатності

Рішення про призначення матеріальної допомоги при тимчасовій непрацездатності приймається комісією із соціального страхування, до складу якої входять представники адміністрації підприємства та представники застрахованих осіб (працівників), відповідно до частини 3 статті 20 Закону № 1105.

Комісія має розглядати кожен випадок тимчасової непрацездатності працівника окремо. Адміністрація підприємства має володіти даними щодо місця проживання працівника, який тимчасово втратив працездатність. Враховуючи це, місце отримання листка непрацездатності, а також інші фактори – комісіє. Виноситься рішення щодо присвоєння матеріальної допомоги працівникові.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді