Як зазначати код УКТ ЗЕД при постачанні аналогічних імпортних та вітчизняних товарів?

Як зазначати код товарів згідно з УКТ ЗЕД у разі постачання аналогічних імпортних та вітчизняних непідакцизних товарів? Наші експерти підкажуть!

Нині код товару згідно з УКТ ЗЕД є обов’язковим реквізитом податкової накладної. Раніше його зазначали у податкових накладних лише в разі постачання підакцизних та імпортних товарів.

Починаючи з 01.01.2017 платники ПДВ під час операцій з постачання будь-яких товарів у податковій накладній зазначають код товарів згідно з УКТ ЗЕД:

  • для підакцизних та імпортних товарів — 10 знаків;
  • для інших товарів — не менше перших 4 знаків (пп. «і» п. 201.1 ПК).

До того ж код УКТ ЗЕД зазначають на всіх етапах постачання товарів від виробника чи імпортера до кінцевого споживача, незалежно від дати придбання чи виготовлення такого товару.

Отож платники ПДВ, які постачають вітчизняні непідакцизні товари, мають право зазначати код товару не повністю, але не менше ніж чотири перші цифри відповідного коду.

Наприклад, якщо платник постачає вітчизняні непідакцизні товари 10.51.52-41.00 Кефір, сметана, йогурт й інші ферментовані продукти, яким відповідають коди УКТ ЗЕД: 0403 10 11 00, 0403 10 13 00, 0403 10 19 00, 0403 10 31 00, 0403 10 33 00, 0403 10 39 00, 0403 10 51 00, 0403 10 53 00, 0403 10 59 00, 0403 90 13 00, 0403 90 19 00, 0403 90 31 00, 0403 90 33 00, 0403 90 39 00, 0403 90 53 00, 0403 90 59 00, 0403 90 61 00, 0403 90 63 00, 0403 90 69 00, 0403 90 71 00, 0403 90 73 00, 0403 90 79 00, у податкових накладних він може зазначати лише код «0403».

У разі імпорту зазначених товарів коди згідно з УКТ ЗЕД потрібно зазначати повністю, наприклад «0403103300». Відповідні коди під час розмитнення товарів проставляють у вантажно-митній декларації (ВМД). Тому визначити коди УКТ ЗЕД за подальшого постачання імпортних товарів буде нескладно, адже вони тотожні зазначеним у відповідній ВМД.

Шукайте більше корисних порад у консультації: 

Податкова накладна: складаємо і заповнюємо правильно


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді