Як єдиноподатнику визначити граничний обсяг доходу для застосування РРО

Чи потрібно єдиноподатнику встановлювати РРО, якщо із 1 млн. грн. обороту 950 тис. грн. — це безготівкові розрахунки, і лише 50 тис. грн. — готівкові розрахунки, які відображені у книзі обліку доходів? Якщо потрібно, то з якого періоду?

Йдеться про ситуацію, коли у приватного підприємця — єдиноподатника третьої групи річні обороти перевищили 1 млн. грн. Чи потрібно йому встановлювати РРО, якщо із 1 млн. грн. обороту 950 тис. грн. — це безготівкові розрахунки, і лише 50 тис. грн. — готівкові розрахунки, які відображені у книзі обліку доходів? Якщо потрібно, то з якого періоду?

Насамперед нагадаємо, що підприємцям — єдиноподатникам другої і третьої груп дозволено не застосовувати РРО до досягнення обсягу доходу протягом календарного року 1 млн. грн. У разі перевищення у календарному році цього обсягу доходу застосування РРО для єдиноподатника є обов’язковим (п. 296.10 Податкового кодексу України; ПК).

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Зауважимо, що у згаданій нормі ПК оперують поняттям «дохід», а не «обороти».

Як визначити граничний обсяг доходу

Показники, які враховують для обчислення граничного обсягу доходу, допоможе встановити пункт 2 Порядку здійснення органами доходів і зборів контролю за досягненням платниками єдиного податку другої і третьої груп (фізичними особами — підприємцями) обсягу доходу, визначеного пунктом 296.10 статті 296 Податкового кодексу України, затвердженого постановою КМУ від 13.07.2016 № 439.

Так, для визначення граничного обсягу доходу потрібно враховувати в сукупності усі види доходів, які отримані єдиноподатником від провадження підприємницької діяльності протягом календарного року незалежно від обраних видів діяльності.

Зауважимо, що доходом для єдиноподатника є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду як у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), так і у матеріальній чи нематеріальній (п. 292.1 ПК).

Як єдиноподатнику визначити граничний обсяг доходу для застосування РРО Тобто граничний обсяг доходу визначають з урахуванням усіх сум доходів, які включають до доходу єдиноподатника, незалежно від форми розрахунків.

Додамо: й податківці роз’яснювали (лист ДФС від 18.12.2015 № 11834/Б/99-99-17-02-02-14), що застосування РРО фізичними особами — підприємцями на спрощеній системі оподаткування залежить від обсягу доходу, відображеного у книзі обліку доходів та податковій декларації платника.

Єдиноподатнику, який не вписався у мільйонний ліміт доходів, потрібно застосовувати РРО починаючи з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення (п. 296.10 ПК). Тобто, якщо граничний ліміт доходу було перевищено у жовтні 2016 року, то застосовувати РРО потрібно з 01.01.2017.

Інвалютні операції: імпорт, експорт товарів, курсові різниці, валютні обмеження

Як єдиноподатнику визначити граничний обсяг доходу для застосування РРО
МОРОЗОВСЬКА Галинаексперт з питань обліку та оподаткування
Роз’яснення контролерів і судова практика з таких питань: • валютні обмеження: обов’язковий продаж валюти, зарахування зустрічних однорідних вимог, розрахунки за старими боргами, виплата дивідендів нерезидентам тощо; • облікова політика: які норми щодо інвалюти прописати; • як обраний варіант обліку валюти вплине на податок на прибуток; курсові різниці; • механізм розрахунку й обліку курсових різниць; • чи складати первинний документ на курсові різниці; • облік доходів і витрат від купівлі валюти; • облік послуг банку; • обов’язковий продаж інвалюти; • облікові наслідки продажу; • курсові різниці; • первісна вартість імпортних товарів; • облік витрат на страхування, транспортних витрат тощо; • як визначити базу з ПДВ у разі продажу імпортних товарів; • облік безоплатно отриманих від нерезидента товарів

Відповідальність у разі проведення готівкових розрахунків без РРО

У разі встановлення протягом календарного року факту непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи до єдиноподатника за рішенням відповідних контролюючих органів застосовують фінансові санкції у таких розмірах:

Додамо, що про застосування до єдиноподатника таких санкцій ідеться також у листі ДФС від 27.05.2016 № 5585/С/99-99-22-07-03-14.

Більше цікавих та корисних ситуацій шукайте у консультації:
Застосування РРО та касова дисципліна


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді