Єдиноподатники з доходом менше 1 мільйона гривень та РРО

Чи може єдиноподатник, обсяг річного доходу якого менший за 1 млн грн, обладнати деякі зі своїх торгових точок РРО, не зареєстрованими в органах ДФС

Єдиноподатники мають право за власним рішенням (до досягнення річного обсягу доходу 1 млн грн) обладнувати торгові точки РРО без їх переведення у фіскальний режим роботи та проводити через них готівкові розрахунки з покупцями.

Таке право їм дає стаття 13 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО). Адже згідно з нею застосовувати «нефіскальні» РРО мають право суб’єкти господарювання, які не застосовують РРО та розрахункові книжки згідно зі статтею 9 Закону про РРО.

Оскільки за Законом про РРО це право, а не обов’язок, то єдиноподатник має самостійно вирішувати: обладнувати усі торгові точки «нефіскальними» РРО чи лише деякі з них.

«Нефіскальні» РРО не потрібно реєструвати в органі контролю, як і подавати звітність щодо проведених через них розрахунків.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Наявність «нефіскального» РРО дасть змогу:

  • автоматизувати облік проданого товару;
  • пришвидшити підрахунок вартості товару, який відпускають;
  • контролювати виручку, що отримують продавці від реалізації;
  • підтвердити обсяги виручки, отриманої від реалізації, у разі спору з органами контролю щодо обсягів проведених операцій.

Нова податкова накладна: що чекає на бухгалтера з 1 грудня

Єдиноподатники з доходом менше 1 мільйона гривень та РРО
Нижник Тетяна експерт Експертус Головбух
Не встигли бухгалтери познайомитись із податковою накладною, як Кабмін змінив ознаки, за якими ДФС моніторить і блокує податкові накладні та розрахунки коригування до них. Покроково і з прикладами про те: • які нові реквізити у податковій накладній; • як змінилася таблична частина податкової накладної; • яких новацій зазнав розрахунок коригування; • як тепер оформити зведену податкову накладну або за щоденними підсумками; • як філії складають чи отримують податкові накладні; • які особливості складання податкових накладних неплатнику ПДВ; • як виправляти помилки у податкових накладних

Тобто, РРО у єдиноподатника може бути, і його можна не реєструвати і використовувати у «нефіскальному» режимі.

Однак в асортименті товарів у будь-якій торговій точці не має бути технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту. Адже за їх наявності незалежно від обсягу річного доходу усі готівкові розрахунки та безготівкові із застосуванням платіжних карток в усіх торгових точках необхідно проводити через зареєстровані та переведені у фіскальний режим роботи РРО.

Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО встановлює постанова КМУ від 16.03.2017 № 231.

Більше корисних рекомендацій шукайте у консультації:
«Застосування РРО та касова дисципліна»


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді