Складання та подання місячної податкової декларації з ПДВ

ПДВ у нашій державі багатий на зміни й не виключенням є звітність щодо цього податку, порядок складання якої в цьому році також зазнав змін. Розглянемо сьогодні сучасну форму податкової декларації з ПДВ

ПДВ у нашій державі багатий на зміни й не виключенням є звітність щодо цього податку, порядок складання якої в цьому році також зазнав змін. Розглянемо сьогодні сучасну форму податкової декларації з ПДВ.

Хто подає місячну декларацію з ПДВ?

Місячний період є базовим у сплаті ПДВ, а тому місячну податкову декларацію з ПДВ складають усі платники податку. Виключенням є тільки платники єдиного податку, які можуть обрати квартальний звітний період (у разі подання відповідної заяви).

Декларацію платникам податку подавати не треба, якщо:

  • господарська діяльність у звітному періоді не проводилася (об’єкти оподаткування не виникали);
  • відсутні показники, які підлягають декларуванню (наприклад, відсутні суми від’ємного значення попередніх періодів, які треба відобразити в декларації за поточний період).

Коли та як подавати місячну декларацію з ПДВ?

Матеріали для завантаження:


Складання та подання місячної податкової декларації з ПДВ Завантажити декларацію з ПДВ

Для платників податку, для яких звітним періодом є місяць декларація подається протягом 20 календарних днів (наприклад, для декларації за червень 2017 р. останнім днем є 20 липня 2017 р.).

Декларація з ПДВ подається всіма платниками податку в електронній формі (не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк подання податкової декларації). Подача в інших формах можлива тільки якщо відбулося припинення договору про визнання електронних документів. У такому випадку декларацію можна подати особисто або надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення (відправити треба не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку).

Які види місячних декларацій з ПДВ можуть подаватися?

Декларація з ПДВ має такі різновиди:

  • звітна – подається вперше за відповідний звітний період;
  • звітна нова – подається після виявлення помилки, але до закінчення граничного строку подачі декларації за відповідний звітний період.

У разі самостійного виявлення помилки у поданій раніше декларації з ПДВ можна подати уточнюючий розрахунок, який також має статус декларації. Це можна зробити, якщо не пройшло 1095 днів, що настають за останнім днем подання декларації (п. 50.1 ПК).

З чого складається податкова декларація з ПДВ?

Нагадуємо, що з 2017 р. усі додатки, що подаються до декларацій є їх невід’ємною частиною (п. 46.1 ПК). Податкова декларація з ПДВ складається з:

  • самої податкової декларації (вступна частина, службові поля, три розділи);
  • 9 додатків;
  • уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок;
  • розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами.

У складі декларації з ПДВ треба подавати тільки ті додатки, по яких заповнювалися дані з відповідних рядків декларації.

Як скласти податкову декларацію з ПДВ?

Декларація заповнюється на основі Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом МФУ від 28.01.2016 р. № 21, із змінами і доповненням (останні зміни – наказ МФУ від 23.02.2017 р. № 276) (далі Порядок № 21).

Існують такі загальні вимоги до заповнення декларації:

  • усі показники в декларації проставляються у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами. Однак, додатки Д1, Д2, Д5, Д7 заповнюємо у гривнях з копійками, хоча рядки “усього” у цих додатках – у гривнях без копійок (роз’яснення ЗІР, категорія 101.20);
  • декларація заповнюється окремо за кожний місяць без наростаючого підсумку, тобто декларація за червень містить тільки дані операцій за червень, а не січень-червень;
  • у рядках декларації, що не заповнюються, ніяких знаків чи символів ставити не треба (ніяких прочерків, нулів, інших знаків).

Спочатку розглянемо заповнення деяких елементів вступної частини. Декларація містить обов’язкові реквізити і у разі відсутності яких вона втрачає статус податкової (п. 48.1, 48.2 ПК):

  • тип декларації у полі 01 (звітна, звітна нова). Щодо типу декларації не забуваємо поставити  знак “х” у верхній частині проти відповідних слів;
  • звітний (податковий період) у полі 02 – для місячної декларації вказуємо тільки рік та місяць (01, 02 і т.д.);
  • повне найменування у полі 03 (прізвище, ім’я, по-батькові для фізичних осіб повністю, не ініціали) згідно з реєстраційними документами;
  • у полі 03 вказуємо код ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника (індивідуальний податковий номер) або паспортні дані (у разі відмови від номеру через релігійні переконання та наявності відповідної відмітки в паспорті);
  • у полі 04 зазначаємо індивідуальний податковий номер платника ПДВ. Для юридичних осіб – 12-значний цифровий код, для фізичних осіб – 10-значний код;
  • у полі 05 вказуємо податкову адресу платника податків. Для юридичних осіб – це місцезнаходження зазначене в ЄДР юридичних і фізичних осіб – підприємців; для фізичних осіб – місце проживання, за яким особа береться на облік як платник. Також зазначаємо телефон, факс, e-mail, але це не обов’язкові реквізити;
  • поле 06 заповнюємо для  сількогосподарських виробників, які внесені до реєстру отримувачів бюджетної дотації (ставимо цифру “1”) або тільки ще претендують на внесення до такого реєстру (ставимо цифру “2”) (див. п. 2 розділу V Порядку № 21);
  • у полі “Декларація подається до” вказуємо найменування контролюючого органу, до якого подається декларація.

Тепер коротко розглянемо заповнення розділів декларації.

Код рядка

Код додатка

Як заповнити

Розділ І “Податкові зобов’язання”

1.1

Д5

Відображаються операції, що оподатковуються за ставковою 20% або 7%, зокрема постачання товарів, робіт, послуг на митній території України; безплатне постачання товарів, робіт, послуг; операції, які до них прирівнюються.

1.2

2

Записуються обсяги постачання товарів за межі митної території, що обкладаються нульовою ставкою. Це експорт, реекспорт, безмитна торгівля, вільні економічні зони.

3

Відображаються інші операції, які оподатковуються за нульовою ставкою. Це може бути постачання товарів, зокрема для заправки морських суден; постачання товарів магазинами безмитної торгівлі; постачання послуг; інші випадки (пп. 195.1.2 ПК, 195.1.3, п. 211.1, п. 8 підрозділу 2 розділу ХХ ПК).

4.1

Д.1, Д5, Д7

Сума податкового зобов’язання та коригування відповідно до п. 198.5 та 199.1 ПК, зокрема використання товарів/послуг в операціях, які не об’єктом оподаткування ПДВ.

4.2

5

Д6

Відображаються обсяги постачань товарів/послуг, які не є об’єктом оподаткування згідно зі ст. 196 та 197 ПК, операції з постачання послуг за межами митної території.

6

Д1

Послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких визначено на митній території.

7

Коригування, які не потрапили до рядка 4.1 (4.2) (відповідно до ст. 192 ПК при поверненні авансів, товарів, зміни ціни товарів).

8

Коригування через нецільове використання імпортованих товарів звільнених від оподаткування.

9

Всього податкових зобов’язань (сума).

Розділ ІІ “Податковий кредит”

10.1

Д5

Відображаються обсяги придбання (виготовлення, будівництва, спорудження, створення) за товарами (послугами, необоротними активами), придбаними з ПДВ за ставкою 20% або 7% на митній території України.

10.2

10.3

Те саме, але придбане за нульовою ставкою або без ПДВ на митній території.

11.1

Відображаються операції з імпорту, у т.ч. безплатного за ставкою 20% або 7%.

11.2

12

Обсяг ввезення на митну територію товарів, при митному оформленні яких сплату ПДВ було відстрочено шляхом видачі податкового векселя (підрозділ 3 розділу ХХ ПК).

13

Д1

Послуги отримані від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території.

14

Коригування податкового кредиту (зокрема у зв’язку зі зміною компенсації вартості товарів/послуг (ст. 192 ПК) на підставі РК.

15

Д7

Заповнюється, якщо є оподатковувані  та неоподатковувані операції та необоротні активи придбані до 01 липня 2015 р.

16

Від’ємне значення, що включається до складу податкового кредиту звітного періоду.

16.1

16.2

16.3

17

Всього податкового кредиту (сума).

Розділ ІІІ “Розрахунки за звітний період”

18

Позитивне значення різниці між податковим зобов’язанням (рядок 9) і податковим кредитом (рядок 17).

19

Заповнюється у разі отримання від’ємного значення між податковим зобов’язанням та податковим кредитом у поточному та/або минулих періодах. Ніяких мінусів перед числами ставити не потрібно!

19.1

20

20.1

20.2

Д3, Д4

20.2.1

20.2.2

20.3

21

Д2

В кінці декларації обов’язковими елементами є дата подання засобами електронного зв’язку, ініціали та прізвища осіб, чиїми електронними цифровими підписами (ЕЦП) завіряється декларація. Спочатку накладається ЕЦП головного бухгалтера, потім керівника і наприкінці посвідчується ЕЦП, що є аналогом печатки (у разі використання печаток підприємством).

Яка відповідальність по декларації з ПДВ?

Відповідальність за неподання  або несвоєчасне подання за декларацією з ПДВ така ж, як і за деклараціями з інших податків і зборів. Це тягне за собою штраф згідно з п. 120.1 ПК у розмірі 170 грн за кожне таке неподання чи несвоєчасне подання.

Ті самі дії, учиненні платником податків, до якого протягом року уже було застосовано штраф за таке порушення,  тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді