Передача справ у разі зміни головбуха

Зміна головбуха на іншого – відповідальна справа. І тут важливо не тільки знайти хорошу заміну, а і правильно здійснити передачу справ. Отже, як відбувається передача справ при зміні головбуха?

Ситуація, коли на підприємстві змінюється головний бухгалтер, потребує особливого підходу. Адже це не звичайний працівник — він відповідає за ведення бухобліку, своєчасне подання звітів. А зазвичай ще й має право підписувати банківські документи, розпоряджатися фінансами підприємства (ч. 7 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV; далі —Закон № 996). Тому зважте на наші поради, коли звільнятиметеся або влаштовуватиметеся на посаду головбуха.

Усі ці поради повною мірою діють, якщо на підприємстві бухоблік веде одна особа (бухгалтер). Річ у тім, що посада головного бухгалтера може бути на підприємстві тільки за наявності бухгалтерської служби. Тобто головбух повинен її очолювати і керувати підлеглими бухгалтерами. Якщо ж на підприємстві працює один бухгалтер, тобто у штатному розкладі передбачили тільки одну посаду, такий бухгалтер не може бути головним бухгалтером.

Свого часу Мінпраці у листі від 26.10.2009 № 642/13/84-09 наголосило, що посада «головний бухгалтер» уводиться за наявності підлеглих працівників бухгалтерського обліку. Трохи пізніше у листі від 13.01.2010 № 4/13/116-10 Мінпраці додало, що керівник підприємства може ввести до штату посаду бухгалтера або створити бухгалтерську службу на чолі з головним бухгалтером, зокрема структурний підрозділ (відділ, сектор тощо). Мінфін у листі від 07.04.2010 № 31-34000-10-10/7408 підтримав таку думку і зазначив, що законодавство не передбачає такої форми організації бухгалтерського обліку на підприємстві, як уведення в штат підприємства посади головного бухгалтера без створення бухгалтерської служби.

Втім, єдиний бухгалтер самотужки забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності; організує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій тощо. Отже, звільнятися або працевлаштовуватися на цю посаду потрібно уважно.

Бухгалтерська довідка — добра помічниця

Передача справ у разі зміни головбуха
Тетяна Нижникексперт Експертус Головбух
БУХГАЛТЕРСЬКА ДОВІДКА ДОПОМОЖЕ: 1. Виправити помилки 2. Розрахувати середню зарплату 3.Замінити відсутній документ 4. Отримати податковий кредит

Про що подбати у разі звільнення

Головний бухгалтер має право звільнитися за власним бажанням, попередивши роботодавця про розірвання трудового договору за два тижні (ч. 1 ст. 38 Кодексу законів про працю України; КЗпП).

Роботодавець не може в односторонньому порядку подовжити строк відпрацювання головбуха. Тобто не може примусити його передавати справи іншій особі уже після звільнення. Тому бажано, аби новий головбух прийняв справи, перш ніж попередній звільниться. Але на практиці не завжди вдається так швидко знайти заміну. Як бути?

За таких обставин керівник компанії може:

  • сам прийняти справи;
  • призначити іншого працівника компанії виконувати обов’язки головбуха (на той час, поки не знайде підхожого фахівця);
  • наказати передати справи спеціалізованій організації, з якою потрібно укласти договір на ведення бухобліку.

Кому і як передати справи

Головбух частково відповідає і за матеріальний стан підприємства. Тому слід визначити порядок передачі справ. Це допоможе убезпечити компанію від шкоди. У такий спосіб також розмежовують відповідальність попереднього і нового головбухів за порушення, що їх можуть виявити згодом.

Справи передають на підставі наказу керівника підприємства. Нормативні акти такого порядку не визначають. Тому роботодавцеві доведеться розробити його самостійно і затвердити наказом або іншим локальним актом. Із цим документом головбуха потрібно ознайомити під підпис. Інакше вимагати його виконувати буде незаконно.

Передача справ у разі зміни головбуха Увага: роботодавець має право ухвалювати локальні нормативні акти, обов’язкові для працівників підприємства. Але вони не мають суперечити законодавству.

Інвентаризація: обов’язок чи спосіб зберегти майно підприємства

Передача справ у разі зміни головбуха
СЕРДЮК Оленаексперт МСFR Головбух, канд. екон. наук
Бухгалтер, як детектив, перед інвентаризацією шукає помилки в обліку основних засобів і виправляє їх. З нашим фахівцем зробите це швидко та безболісно для фінансів вашої компанії. Поспішіть отримати готові рішення 10-ти проблемних ситуацій щодо роботи з ОЗ: • що і коли інвентаризувати; • як бути, якщо провести інвентаризацію вимагають податківці; • якщо не провести інвентаризацію: які ризики для підприємства і для головбуха; • яка процедура інвентаризації; • як інвентаризувати активи і заборгованість; • як обліковувати лишки і нестачі; • як оцінювати розмір збитків і стягувати матеріальну шкоду; • чи коригувати фінрезультат через нестачі

Передача справ: порядок дій

Порядок передачі справ може бути таким.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді