Подання та заповнення звіту про обсяги виробництва та реалізації спирту (форма № 1-РС (місячна))
Найкращий помічник для вас: система «Експертус Головбух»
Звіт 1-РС бланк
Бланк звіту про обсяги виробництва та реалізації спирту за формою № 1-РС затверджений наказом Мінфіну від 11.02.2016 № 49.
Хто подає звіт № 1-РС (місячна)
Звіт складають та подають суб’єкти господарювання усіх форм власності, які виробляють та реалізують спирт. Подається форма до органів ДПС. Звіт подають у розрізі місць провадження діяльності. Це значить, що якщо у вас виробництво відбувається за декількома місцями, то треба подавати декілька звітів, але всі за основним місцем обліку. У такому разі звіт слід складати за кожною отриманою ліцензією, де зокрема й зазначається місце провадження діяльності. Якщо ж по одному місцю провадження діяльності маєте декілька ліцензій, то їх перераховують через кому.
📌Не подали або несвоєчасно подали податкову звітність
📌Не дотримали строків зберігання документів
📌Невчасно сплатили податки
Коли та як треба подати звіт 1-РС (місячний)
Звіт подається щомісячно до 10 числа місяця наступного за звітним (останнім днем подачі є 9 число місяця). Звіт подається лише в електронній формі.
Як заповнити звіт № 1-РС (місячний)
Звіт складається з двох таблиць. При його заповненні основними є такі нормативні документи:
- Порядок заповнення форми звіту № 1-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації спирту», затверджений наказом Мінфіну від 11.02.2016 № 49 (далі – Порядок № 49);
- додаток до наказу Мінфіну від 11.02.2016 № 49 з кодами і видами продукції, а також кодами адміністративно-територіальних одиниць (далі – Додаток № 49).
Розглянемо тепер основні вимоги щодо заповнення цього звіту. Почнемо з вибору одиниці виміру. Звіт заповнюється у декалітрах (далах) в перерахунку на безводний спирт (дал б.с.). 1 дал = 10 літрів. Для переводу літрів, кілограмів спирту у літри б.с. існують спеціальні таблиці, в яких враховуються температура повітря, питома густина спирту і т.п.
У графах 3-10 розділу І «Рух спирту» та у графі 4 розділу II «Реалізація спирту» Звіту № 1-РС показники заповнюються з округленням до трьох знаків після коми (ЗІР, підкатегорія 113.04).
Також діють ще такі правила:
- якщо інформація щодо певних кількісних показників у будь-якій графі звіту відсутня, то у таких графах проставляються нулі (ЗІР, підкатегорія 113.04);
- інформація про надходження на підприємство конфіскованої продукції вноситься до звіту окремим рядком.
- Національна сертифікація бухгалтерів — 2025 ⏩
- Професійна сертифікація за МСФЗ ⏩
- Національна сертифікація головбуха медичного КНП — 2025 ⏩
- ПДВ: від азів до майстерності ⏩
- Розрахунок зарплати, звітність, перевірки ⏩
- РРО: робота, помилки та штрафи ⏩
- ФОП-єдиноподатник: практикум для бухгалтера та підприємця ⏩
- Благодійні організації: практикум з обліку та оподаткування ⏩
Тепер розглянемо як заповнити табличну частину звіту № 1-РС (місячна).
Графа звіту | Як заповнювати |
І. Рух спирту | |
1. Вид продукції | Зазначається вид продукції згідно Додатку № 49. |
2. Код продукції | Зазначається код продукції згідно Додатку № 49. |
3. Залишки на початок звітного місяця в місцях зберігання | Вказується кількість спирту в місці зберігання на початок звітного місяця (графа 10 зі звіту за минулий місяць). |
4. Вироблено у звітному місяці | Зазначається кількість спирту, виробленого та переданого в місця його зберігання. |
5. Інші надходження у звітному місяці | Зазначається кількість спирту, отриманого від інших суб’єктів господарювання та/або переданого з інших місць провадження діяльності з виробництва такої продукції одного суб’єкта господарювання до місць його зберігання, у тому числі конфіскованого. Порядок № 49 не роз’яснює щодо зворотної передачі (в інші місця провадження діяльності), але логічно таку передачу навести з мінусом з наданням відповідних роз’яснень у примітках (графа 11). |
6. Реалізовано у звітному місяці (усього) | Вказується загальна кількість реалізованого спирту протягом місяця. |
7. Реалізовано у звітному місяці (у тому числі на внутрішньому ринку) | Вказується загальна кількість реалізованого спирту на внутрішньому ринку. |
8. Реалізовано у звітному місяці (у тому числі на експорт) | Вказується загальна кількість реалізованого спирту на експорт. |
9. Інші витрати у звітному місяці | Зазначаються втрати спирту при зберіганні, відпуску на лабораторні потреби тощо. |
10. Залишки на кінець звітного місяця в місцях зберігання | Розраховується кількість спирту в місцях зберігання на кінець звітного місяця. Порядок № 49 вимагає це зробити на основі Акту інвентаризації. Деякі результати інвентаризації, наприклад, втрати при зберіганні, також слід використати при заповненні графи 9. |
11. Примітки | Треба надати роз’яснення до граф 5 та 9. Наприклад, «у т.ч. надійшло з місця провадження діяльності за адресою … 45.110000 дал б.с.»; «втрата при зберіганні становила 0.000500» дал б.с. внаслідок природного убутку» і т.п. |
Розділ ІІ. Реалізація спирту | |
1. Код адміністративно-територіальної одиниці отримувача спирту | Вказується код згідно Додатку № 49 (Київська обл. – 10, м. Київ – 26 і т.д.). При експорті спирту проставляється код 28. |
2. Найменування підприємств /прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – суб’єкта господарювання | Зазначається найменування споживача спирту. При експорті – назва споживача та країна. |
3. Код за ЄДРПОУ/реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта | Проставляються відповідні коди споживача спирту. Серію та номер паспорта можна ставити тільки, якщо фізична особа має відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі без використання ідентифікаційного коду. |
4. Відвантажено у звітному місяці (кількість) | Зазначається кількість відвантаженого спирту. |
5. Відвантажено у звітному місяці (вид спирту) | Вказується вид спирту згідно Додатку № 49. |
6. Відвантажено у звітному місяці (код спирту) | Вказується код спирту згідно Додатку № 49. |
7. Мета використання спирту (вид продукції) | Зазначається вид продукції на виробництво якої отримується спирт. При експорті не заповнюється. |
8. Мета використання спирту (код продукції на виробництво якої відвантажено спирт) | Зазначається код продукції на виробництво якої отримується спирт. При експорті не заповнюється. |
9. Примітки | Надаються необхідні пояснення. Наприклад, ними можуть бути короткі відомості про джерела інформації («мета використання згідно договору № від … »). |