Подання та заповнення звіту про обсяги виробництва та реалізації спирту (форма № 1-РС (місячна))

Автор
експерт з обліку та оподаткування
Спирт зі зрозумілих причин є ліцензованим продуктом щодо його виробництва та обігу, а тому вимагає особливого звітування. І таким звітом є форма № 1-РС (місячна), складання якої ми сьогодні розглянемо

Найкращий помічник для вас: система «Експертус Головбух»

Звіт 1-РС бланк

Бланк звіту про обсяги виробництва та реалізації спирту за формою № 1-РС затверджений наказом Мінфіну від 11.02.2016 № 49.

pk_zb.png

Хто подає звіт № 1-РС (місячна)

Звіт складають та подають суб’єкти господарювання усіх форм власності, які виробляють та реалізують спирт. Подається форма до органів ДПС. Звіт подають у розрізі місць провадження діяльності. Це значить, що якщо у вас виробництво відбувається за декількома місцями, то треба подавати декілька звітів, але всі за основним місцем обліку. У такому разі звіт слід складати за кожною отриманою ліцензією, де зокрема й зазначається місце провадження діяльності. Якщо ж по одному місцю провадження діяльності маєте декілька ліцензій, то їх перераховують через кому.

Коли та як треба подати звіт 1-РС (місячний)

Звіт подається щомісячно до 10 числа місяця наступного за звітним (останнім днем подачі є 9 число місяця). Звіт подається лише в електронній формі.

Як заповнити звіт № 1-РС (місячний)

Звіт складається з двох таблиць. При його заповненні основними є такі нормативні документи:

  • Порядок заповнення форми звіту № 1-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації спирту», затверджений наказом Мінфіну від 11.02.2016 № 49 (далі – Порядок № 49);
  • додаток до наказу Мінфіну від 11.02.2016 № 49 з кодами і видами продукції, а також кодами адміністративно-територіальних одиниць (далі – Додаток № 49).

Розглянемо тепер основні вимоги щодо заповнення цього звіту. Почнемо з вибору одиниці виміру. Звіт заповнюється у декалітрах (далах) в перерахунку на безводний спирт (дал б.с.). 1 дал = 10 літрів. Для переводу літрів, кілограмів спирту у літри б.с. існують спеціальні таблиці, в яких враховуються температура повітря, питома густина спирту і т.п.

У графах 3-10 розділу І «Рух спирту» та у графі 4 розділу II «Реалізація спирту» Звіту № 1-РС показники заповнюються з округленням до трьох знаків після коми (ЗІР, підкатегорія 113.04).

Також діють ще такі правила:

  • якщо інформація щодо певних кількісних показників у будь-якій графі звіту відсутня, то у таких графах проставляються нулі (ЗІР, підкатегорія 113.04);
  • інформація про надходження на підприємство конфіскованої продукції вноситься до звіту окремим рядком.

Тепер розглянемо як заповнити табличну частину звіту № 1-РС (місячна).

Графа звіту

Як заповнювати

І. Рух спирту

1. Вид продукції

Зазначається вид продукції згідно Додатку № 49.

2. Код продукції

Зазначається код продукції згідно Додатку № 49.

3. Залишки на початок звітного місяця в місцях зберігання

Вказується кількість спирту  в місці зберігання на початок звітного місяця (графа 10 зі звіту за минулий місяць).

4. Вироблено у звітному місяці

Зазначається кількість спирту, виробленого та переданого в місця його зберігання.

5. Інші надходження у звітному місяці

Зазначається кількість спирту, отриманого від інших суб’єктів господарювання та/або переданого з інших місць провадження діяльності з виробництва такої продукції одного суб’єкта господарювання до місць його зберігання, у тому числі конфіскованого.

Порядок № 49 не роз’яснює щодо зворотної передачі (в інші місця провадження діяльності), але логічно таку передачу навести з мінусом з наданням відповідних роз’яснень у примітках (графа 11).

6. Реалізовано у звітному місяці (усього)

Вказується загальна кількість реалізованого спирту протягом місяця.

7. Реалізовано у звітному місяці (у тому числі на внутрішньому ринку)

Вказується загальна кількість реалізованого спирту на внутрішньому ринку.

8. Реалізовано у звітному місяці (у тому числі на експорт)

Вказується загальна кількість реалізованого спирту на експорт.

9. Інші витрати у звітному місяці

Зазначаються втрати спирту при зберіганні, відпуску на лабораторні потреби  тощо.

10. Залишки на кінець звітного місяця в місцях зберігання

Розраховується кількість спирту в місцях зберігання на кінець звітного місяця. Порядок № 49 вимагає це зробити на основі Акту інвентаризації.

Деякі результати інвентаризації, наприклад, втрати при зберіганні, також слід використати при заповненні графи 9.

11. Примітки

Треба надати роз’яснення до граф 5 та 9. Наприклад, «у т.ч. надійшло з місця провадження діяльності за адресою … 45.110000 дал б.с.»; «втрата при зберіганні становила 0.000500» дал б.с. внаслідок природного убутку» і т.п.

Розділ ІІ. Реалізація спирту

1. Код адміністративно-територіальної одиниці отримувача спирту

Вказується код згідно Додатку № 49 (Київська обл. – 10, м. Київ – 26 і т.д.). При експорті спирту проставляється код 28.

2. Найменування підприємств /прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – суб’єкта господарювання

Зазначається найменування споживача спирту. При експорті – назва споживача та країна.

3. Код за ЄДРПОУ/реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта

Проставляються відповідні коди споживача спирту. Серію та номер паспорта можна ставити тільки, якщо фізична особа має відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі без використання ідентифікаційного коду.

4. Відвантажено у звітному місяці (кількість)

Зазначається кількість відвантаженого спирту.

5. Відвантажено у звітному місяці (вид спирту)

Вказується вид спирту згідно Додатку № 49.

6. Відвантажено у звітному місяці (код спирту)

Вказується код спирту згідно Додатку № 49.

7. Мета використання спирту (вид продукції)

Зазначається вид продукції на виробництво якої отримується спирт. При експорті не заповнюється.

8. Мета використання спирту (код продукції на виробництво якої відвантажено спирт)

Зазначається код продукції на виробництво якої отримується спирт. При експорті не заповнюється.

9. Примітки

Надаються необхідні пояснення. Наприклад, ними можуть бути короткі відомості про джерела інформації («мета використання згідно договору № від … »).



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді