Ціна зовнішньоекономічного контракту: чи обов'язково її зазначати

Чи обов’язково зазначається ціна зовнішньоекономічного контракту на імпорт товару? Якими нормативними документами це регулюється? Якщо загальна сума контракту не визначена, чи є це порушенням?

Здійснення зовнішньоекономічної діяльності, зокрема укладання міжнародних договорів регламентується Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.1991 № 959-ХII (далі — Закон № 959). Зокрема, відповідно до статті 1 Закону № 959зовнішньоекономічний договір (контракт) — матеріально оформлена угода двох або більше суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх іноземних контрагентів, спрямована на встановлення, зміну або припинення їх взаємних прав та обов’язків у зовнішньоекономічній діяльності.

Ціна зовнішньоекономічного контракту

У статті 6 Закону № 959 визначено, що зовнішньоекономічний договір (контракт) може бути визнано недійсним у судовому порядку, якщо він не відповідає вимогам законів України або міжнародних договорів України.

Водночас у пункті 1 Положення про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів), затвердженого Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції України від 06.09.2001 № 201 (далі — Положення № 201) визначено істотні умови, які мають бути передбачені у договорі (контракті). Це, зокрема, згідно із підпунктом 1.6 Положення № 201 — ціна та загальна вартість договору (контракту).

У ЗЕД-договорі визначається ціна одиниці виміру товару та загальна вартість товарів або вартість виконаних робіт (наданих послуг), що поставляються згідно із договором (контрактом), крім тих випадків, коли ціна товару розраховується за формулою, та валюта контракту. Якщо згідно з договором (контрактом) поставляються товари різної якості та асортименту, ціна встановлюється окремо за одиницю товару кожного сорту, марки, а окремим пунктом договору (контракту) зазначається його загальна вартість. У цьому разі цінові показники можуть бути зазначені в додатках (специфікаціях), на які робиться посилання в тексті договору (контракту).

При розрахунках ціни договору (контракту) за формулою зазначається орієнтовна вартість договору (контракту) на дату його укладення.

Отже, встановлення ціни зовнішньоекономічного контракту є однією з істотних умов такого договору. В іншому випадку, він може вважатися таким, що неукладений, або його може бути визнано недійсним внаслідок недодержання форми згідно з чинним законодавством України.

Із консультації
«Зовнішньоекономічна діяльність»


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді