Як скласти зовнішньоекономічний контракт

UA RU
Автор
юрист, Київ
В огляді ми розповіли про найважливіші особливості, які маєте врахувати, коли складатимете зовнішньоекономічний договір. Скористайтеся підказками, щоб уникнути можливих помилок

Як документувати ЗЕД ↪️

Зовнішньоекономічний договір (зовнішньоекономічний контракт) відіграє головну роль в організації зовнішньоекономічної діяльності, бухгалтерського і податкового обліку, у здійсненні розрахунків.

Його складають у простій письмовій формі, якщо іншого не передбачає міжнародний договір або закон (ст. 6 Закону від 16.04.1991 № 959-XII). Під час складання тексту зовнішньоекономічного договору суб’єкти ЗЕД керуються відповідними вимогами законодавства України або міжнародних угод.

Порядок укладання зовнішньоекономічних контрактів у міжнародній практиці регламентує Конвенція ООН про договори міжнародної купівлі-продажу від 11.04.1980.

Умови зовнішньоекономічного договору

Законодавство України дозволяє сторонам договору самостійно обрати право, що буде регулювати зміст правочину та вказати це у контракті.

Разом з тим, вибране сторонами право не буде застосовуватись, якщо за всіма обставинами правовідносини мають незначний зв’язок з визначеним правом і мають більш тісний зв’язок з іншим правом (ст. 4 Закону «Про міжнародне приватне право» від 23.06.2005 № 2709-IV). 

При цьому під час укладання ЗЕД-договору слід пам’ятати, що незалежно від права, яке підлягає застосуванню, мають бути дотримані імперативні норми права України, що регулюють відповідні відносини (наприклад, не можна здійснювати купівлю-продаж заборонених речей). Як правило, законодавство інших країн також передбачає, що незалежно від застосовуваного права, мають бути дотримані імперативні норми відповідної країни, де зареєстрована відповідна сторона.

Отже, при укладанні ЗЕД-договору слід враховувати як норми міжнародних договорів, так і імперативні норми країни, у яких зареєстровані сторони договору. 

Якщо ж сторони договору не дійшли згоди щодо права, що підлягає застосуванню до цього договору, то буде застосовуватись право, яке має найбільш тісний зв’язок із договором. Вважається, що найбільший зв’язок із договором має право тієї держави, у якій сторона, що повинна здійснити виконання, яке має вирішальне значення для змісту правочину, має своє місце проживання або місцезнаходження. 

Чітких вимог до того, які умови відображати в зовнішньоекономічному договорі (контракті), чинне законодавство не передбачає. Немає і затвердженої форми такого договору. Тож під час укладення ЗЕД-договору керуйтеся загальноприйнятою практикою, загальними нормами чинного та міжнародного законодавства, власними потребами та специфікою господарською операції, яку регулюватиме ЗЕД-договір.

Розглянемо, які розділи варто передбачити у зовнішньоекономічному договорі.


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді