Облік придбання авіаквитків

UA RU
Автор
керівник видавничої групи «Головбух-Держзакупівлі»
Автор
керівник консультаційної групи Експертус Головбух
Відрядження можуть бути як в межах України, так і закордонними. Для закордонних поїздок найкраще використовувати авіаперельоти. Про облік придбання авіаквитків розповімо у статті.

Згідно з розпорядженням директора про заплановане закордонне відрядження придбано онлайн авіаквитки, які оплачено корпоративною карткою. У який строк слід подати звіт про використання підзвітних коштів, якщо відрядження відбудеться лише за три місяці?

Національна сертифікація бухгалтерів — 2024


Рішення. Повірена особа підприємства, у т. ч. директор, має відзвітувати за кошти, зняті з корпоративного електронного платіжного засобу (далі — корпоративна картка). Для цього особа подає до бухгалтерії підприємства Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, форму якого затверджено наказом Мінфіну від 28.09.2015 № 841 (далі — Звіт), разом із підтвердними документами у встановлені строки і в порядку, що визначені для підзвітних осіб законодавством України. До звіту про використання коштів також додають документи про одержання готівки з поточного рахунку (чек банкомата, копія видаткового ордера, довідки за встановленими формами, сліп, квитанція торговельного термінала тощо) разом із невитраченим залишком готівки (п. 20 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148).

Строки подання звіту щодо витрат, пов’язаних із виконанням деяких цивільно-правових дій, оплачених з використанням корпоративних карток, визначені у підпункті 170.9.3 Податкового кодексу України (ПК). А саме — в разі застосування платіжної картки для проведення розрахунків у безготівковій формі строк подання платником податку звіту не має перевищувати 10 банківських днів.

Зокрема, в нашому випадку йдеться про 10-й банківський день, що настає за днем, у якому довірена особа завершує виконання окремої цивільно-правової дії (придбання квитків) за дорученням і за рахунок податкового агента (п. 4 Порядку складання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, затвердженого наказом Мінфіну від 28.09.2015 № 841).

Податківці також погоджуються з тим, що строки, визначені у підпункті 170.9.3 ПК, слід застосовувати до розрахунків, що провела довірена особа (лист ДФС від 16.01.2017 № 557/К/99-99-13-02-03-14).

До такого Звіту як підтвердні документи щодо придбання електронних квитків слід подати такий пакет документів:

  • виписку з карткового рахунку;
  • роздруківку на папері частини електронного авіаквитка із зазначеним маршрутом (маршрут/квитанція);
  • оригінали відривної частини посадкових талонів пасажира.

Такий перелік документів для підтвердження витрат із придбання електронних авіаквитків, наведено в пункті 12 розділу ІІІ Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджені наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59. І, на нашу думку, у податківців під час перевірки не має виникати сумнівів щодо таких документів, бо саме вони посилаються на норми цієї Інструкції (лист ДФС від 13.10.2016 № 22299/6/99-99-13-02-03-14).

Бухгалтерський облік авіаквитків

Здебільшого аванс на особисту банківську платіжну картку (ОБПК) перераховують у гривні. Після поїздки працівник подасть Звіт, а бухгалтерія покаже витрати. Звісно, витрати слід підтвердити залізобетонною первинкою.

ПРИКЛАД Аванс перерахували на гривневу ОБПК

ПРИКЛАД В ЕКСПЕРТУС ГОЛОВБУХ ⏩

ПРИКЛАД Аванс перерахували на мультивалютну КБПК

ПРИКЛАД В ЕКСПЕРТУС ГОЛОВБУХ ⏩


Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Головбух»



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді