Розрахунок коригування до спецрежимної податкової накладної

Теми:
У постачальниках підприємства — сільгоспвиробник, який раніше був платником спецрежиму ПДВ. Наразі правила оподаткування постачальника змінилися. З’ясуємо, як бути з податковим кредитом. Чи можна його відкоригувати, склавши розрахунок коригування до спецрежимної податкової накладної
Зміст статті:

На жаль, розрахунок коригування до спецрежимної податкової накладної ситуації не врятує. Пояснімо чому.

Ситуація

У 2016 році підприємство уклало договір постачання сільськогосподарської продукції із сільгосппідприємством — платником спецрежиму ПДВ та внесло попередню оплату. Сільгосппідприємство зареєструвало в ЄРПН спецрежимну податкову накладну на суму попередньої оплати. У поточному році сільгосппідприємство повертає частину попередньої оплати. Чи можна скласти та зареєструвати розрахунок коригування до спецрежимної податкової накладної, аби відкоригувати податковий кредит?

Рішення

Спецрежим із ПДВ для сільгосптоваровиробників скасований з 01.01.2017. Колишні спецрежимники мусили не пізніше 15.01.2017 зареєструвати в ЄРПН спецрежимні податкові накладні та розрахунки коригування до них, складені до 01.01.2017.

Починаючи з 15.01.2017 спецрежимних податкових накладних і розрахунків коригування до них в ЄРПН не реєструють. Це прямо передбачає підпункт 4 пункту 2 розділу XIX Податкового кодексу України (ПК). Тобто розрахунків коригування до спецрежимних податкових накладних, складених до 01.01.2017, у 2017 році не складають і не реєструють у ЄРПН. На користь такого висновку свідчить лист ДФС від 24.07.2017 № 1326/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Утім, покупцеві доведеться зменшити податковий кредит, якщо колишній спецрежимник у 2017 році поверне йому попередню оплату, на яку до 01.01.2017 складено спецрежимну податкову накладну. Адже тільки-но покупець отримає суми попередньої оплати, зникнуть підстави для збереження податкового кредиту за такими сумами. А саме, не буде дотримано вимоги щодо формування податкового кредиту за сумами ПДВ, нарахованими/сплаченими за операціями з придбання товарів/послуг (п. 198.3 ПК).

Щоб зменшити податковий кредит, платник має скласти бухгалтерську довідку на дату повернення сум попередньої оплати. Коригування слід відобразити у рядку 14 розділу ІІ податкової декларації з ПДВ. Відомості про бухгалтерську довідку як підставу для коригування відображають у додатку 1 до декларації. Податківці пропонують такий механізм коригування, коли постачальник не надає покупцеві розрахунку коригування за поверненою сумою попередньої оплати (ЗІР, категорія 101.23).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді