Складання фінансової звітності: кому які форми заповнювати

Навіть бувалому бухгалтерові на тлі облікового різноманіття та постійних змін у законодавстві можна заплутатися у найпростішому: формах, строках подання, складанні фінансової звітності тощо. Допоможемо йому фаховою пітримкою.

Повна фінансова звітність

Великі та середні підприємства мають справу з повною фінансовою звітністю, що складається з:

Балансу (Звіту про фінансовий стан), форма № 1;

Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) форма № 2;

Звіту про рух грошових коштів за прямим або непрямим методом (форма № 3 або форма № 3-н);

Звіту про власний капітал (форма № 4) та приміток до зазначених звітів.

Ці форми затверджено НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». Для консолідованої фінансової звітності НП(С)БО 1 передбачає спеціальні форми, які аналогічні зазначеним вище і враховують певні особливості консолідації.

Суб’єкти малого підприємництва, неприбуткові підприємства та представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності складають та подають скорочену фінансову звітність.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Скорочена фінансова звітність

Своєю чергою, скорочену фінзвітність залежно від категорії суб’єкта господарювання можна подавати у вигляді:

Спрощеного фінзвіту суб’єкта малого підприємництва (Баланс за формою № 1-мс та Звіт про фінансові результати за формою № 2-мс); або

Фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва (Баланс за формою № 1-м і Звіт про фінансові результати за формою № 2-м).

Спрощений фінансовий звіт

Спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва за формами № 1-мс та № 2-мс подають юрособи — суб’єкти малого підприємництва, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, та юрособи — суб’єкти мікропідприємництва.

Алгоритм заповнення форми 1м 2м

Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва

Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва за формами № 1-м та № 2-м подають юрособи — суб’єкти малого підприємництва, які вирішили не складати Спрощений фінзвіт суб’єкта малого підприємництва, та представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності.

Нова податкова накладна: що чекає на бухгалтера з 1 грудня

Складання фінансової звітності: кому які форми заповнювати
Нижник Тетяна експерт Експертус Головбух
Не встигли бухгалтери познайомитись із податковою накладною, як Кабмін змінив ознаки, за якими ДФС моніторить і блокує податкові накладні та розрахунки коригування до них. Покроково і з прикладами про те: • які нові реквізити у податковій накладній; • як змінилася таблична частина податкової накладної; • яких новацій зазнав розрахунок коригування; • як тепер оформити зведену податкову накладну або за щоденними підсумками; • як філії складають чи отримують податкові накладні; • які особливості складання податкових накладних неплатнику ПДВ; • як виправляти помилки у податкових накладних

Фінансова звітність за МСФЗ

Також для певних категорій суб’єктів господарювання передбачено обов’язкове складання фінансової звітності за МСФЗ. До таких підприємств відносять, зокрема, публічні акціонерні товариства, банки, страховиків, кредитні спілки, підприємства, що надають фінпослуги. За бажанням суб’єкти господарювання, для яких такого обов’язку законодавство не встановлює, можуть самостійно визначити доцільність застосування МСФЗ для складання фінансої звітності (ч. 3 ст. 12-1 Закону № 996).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді