Податкові зобов’язання з ПДВ після інвентаризації

За результатами проведення інвентаризації іноді виявляють розбіжності між даними бухгалтерського обліку та фактичною наявністю цінностей, а саме — нестачі, лишки або те й те одночасно (пересортиця). У яких із цих випадків виникають податкові зобов’язання з ПДВ та як це оформити документально, з’ясуємо далі

На підприємстві провели інвентаризацію і виявили лишки, нестачі активів, а також їх пересортицю. За правилами, лишки оприбутковують, нестачі в межах норм природного убутку списують на витрати, понад норму — за рахунок винних осіб. У разі виникнення пересортиці можна зробити взаємний залік лишків і нестач, але лише щодо запасів однакового найменування і в тотожній кількості.

ПДВ при лишках активів

Оприбуткування лишку активів (запасів, основних засобів, нематеріальних активів) не підлягає оподаткуванню ПДВ.

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України (п. 185.1 ПК). Постачанням товарів вважають будь-яку передачу права розпоряджатися товарами як власник, у т. ч. продаж, обмін чи дарування таких товарів, а також постачання товарів за рішенням суду.

Позаяк оприбуткування лишку активів не підпадає під визначення «постачання товарів», така операція не є об’єктом оподаткування ПДВ. Аналогічної позиції дотримуються й податківці. Про це свідчить консультація, розміщена у ЗІР (категорія 101.04).

Водночас якщо надалі активи, виявлені під час інвентаризації як лишки, продають, таку операцію вважатимуть постачанням товарів із відповідним нарахуванням податкових зобов’язань з ПДВ.

Інвентаризація основних засобів

ПДВ при нестачі активів

На вартість товарів, списаних у межах норм природного убутку, під час придбання яких суми ПДВ включили до податкового кредиту, податківці дозволяють не нараховувати податкових зобов’язань з ПДВ за умови, що вартість таких товарів буде включено до вартості готової продукції, яка підлягає оподаткуванню цим податком (ЗІР, категорія 101.04). Тобто якщо вартість товарів, списаних у межах норм природного убутку, не включать до вартості готової продукції, тоді нараховують ПДВ за основною ставкою 20%.

Якщо такі товари списують понад норми їх природного убутку, вважають, що їх не використали в межах господарської діяльності платника ПДВ.

Читати далі: Особливості нарахування ПДВ у разі нестачі активів

Заповнюємо РК, коли повертають товари або аванс

Податкові зобов’язання з ПДВ після інвентаризації
Наталія Товченикексперт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Чергове удосконалення програмного забезпечення ДФС лише додало платникам проблем із реєстрацією РК в ЄРПН. З’ясуємо, чи правомірно відмовляти у реєстрації РК на зміну кількісно-вартісних показників, коли повертають товари чи попередню оплату. Як тепер платникам заповнювати такі РК і як усунути так звані неоднозначності, з огляду на рекомендації ДФС.

Податкова накладна

Якщо підприємство — платник ПДВ використовує придбані з ПДВ активи у негосподарській діяльності, ПДВ нараховує сам платник (п. 198.5 ПК). Для цього він складає зведену податкову накладну не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і реєструє її в ЄРПН.

Податкова накладна 2017

Такі вимоги прописано і в Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307. Платник ПДВ складає окремі зведені податкові накладні в разі нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ПК за товарами (послугами), необоротними активами, які призначає для використання або починає використовувати в операціях, що:

  • не є об’єктом оподаткування;
  • звільнені від оподаткування;
  • платник здійснює в межах свого балансу, в т. ч. передає для невиробничого використання, переводить виробничі необоротні активи до складу невиробничих необоротних активів;
  • не є господарською діяльністю платника ПДВ.

► Дивитися алгоритм та приклад заповнення зведеної податкової накладної

Сюрприз від Мінфіну: нова податкова накладна

Податкові зобов’язання з ПДВ після інвентаризації
Наталія Товченикексперт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Спокій бухгалтерам лише сниться. А тим, хто має справу з ПДВ, — й поготів. Ось і жовтень «потішив» подаруночком: оновленими формами податкової накладної та розрахунку коригування. Тож чим вони відрізняються від попередніх і з якої дати їх застосовувати?

Донарахування ПДВ у звітності

Податкові зобов’язання, що маєте донарахувати згідно з п. 198.5 ПК, зазначайте у рядку 4.1 декларації з ПДВ, якщо для нарахування податкових зобов’язань застосовуєте ставку податку 20%, і в рядку 4.2 декларації з ПДВ — якщо застосовуєте ставку 7%. Розшифровку цих податкових зобов’язань наведіть у спеціально відведеному для умовного ІПН «600000000000» рядку в таблиці 1 додатка 5 до декларації.

ПДВ при пересортиці

В окремих випадках унаслідок пересортиці допускається взаємний залік лишків і нестач. Та варто пам’ятати, що такий взаємозалік дозволений лише щодо запасів однакового найменування і в тотожній кількості та за умови, що лишки і нестачі утворилися за один і той самий період і в однієї матеріально відповідальної особи (п. 5 розд. ІV Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 № 879)… читати далі

Нова податкова накладна: що чекає на бухгалтера з 1 грудня

Податкові зобов’язання з ПДВ після інвентаризації
Нижник Тетяна експерт Експертус Головбух
Не встигли бухгалтери познайомитись із податковою накладною, як Кабмін змінив ознаки, за якими ДФС моніторить і блокує податкові накладні та розрахунки коригування до них. Покроково і з прикладами про те: • які нові реквізити у податковій накладній; • як змінилася таблична частина податкової накладної; • яких новацій зазнав розрахунок коригування; • як тепер оформити зведену податкову накладну або за щоденними підсумками; • як філії складають чи отримують податкові накладні; • які особливості складання податкових накладних неплатнику ПДВ; • як виправляти помилки у податкових накладних


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді