Яку ставку ЄСВ застосовувати до лікарняних, якщо працівник приніс довідку МСЕК

Якщо працівник має інвалідність, ЄСВ йому нараховують за пільговою ставкою 8,41%. Знижену ставку застосовують із дати встановлення групи інвалідності, але не раніше, ніж працівник отримає засвідчену копію довідки до акта огляду в МСЕК. Як бути, якщо у місяці встановлення (скасування) інвалідності працівник приніс лікарняний за минулі місяці?

Зразковий табель обліку робочого часу Скачати

«Цікаву» позицію щодо цього озвучила ДФС (лист від 17.01.2018 № 183/6/99-99-13-02-03-15/ІПК). Крім цього, податківці наголосили, що необхідно доплатити ЄСВ за мінімальні декретні, нараховані минулого року за місяці 2018-го. Розберімося.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Лікарняні до дати встановлення інвалідності

До зарплатних доходів інвалідів (у т. ч. лікарняних і декретних) роботодавці застосовують знижену ставку ЄСВ (8,41%). Нараховувати ЄСВ за пільговою ставкою починають із дати встановлення групи інвалідності, але не раніше, ніж працівник одержить засвідчену копію довідки до акта огляду в МСЕК. Закінчують застосовувати пільгову ставку ЄСВ на дату припинення інвалідності. Підставою її застосування є завірена підприємством копія довідки МСЕК (п. 7 розд. ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.15 № 449; далі — Інструкція № 449).

Раніше податківці стверджували: до дати одержання довідки та після дати припинення інвалідності роботодавець нараховує ЄСВ у розмірі 22% (ЗІР; підкатегорія 301.04.04). Це роз’яснення податківців залишається зі статусом «чинне».

Озвучену позицію контролери останніми роками не змінювали. Вона узгоджується і з роз’ясненнями колег із ПФУ. Лише інколи лунали чутки, ніби Держаудитслужба наполягає, що застосовувати знижену ставку слід і за період непрацездатності, якщо інвалід разом із довідкою МСЕК подав лікарняний (із дати встановлення інвалідності). Певна логіка у такому підході є, адже через хворобу працівник не мав можливості вчасно принести на підприємство довідку. Однак цей момент не узгоджується із нормативною базою, зокрема зі згаданим пунктом 7 розділу ІІІ Інструкції № 449.

Податківці здивували свіжим роз’ясненням, у якому підкреслили: якщо працівник у місяці встановлення йому інвалідності надає лікарняний за минулі періоди, роботодавець нараховує ЄСВ за такі періоди в розмірі 8,41%. У протилежній ситуації, коли працівник надав лікарняний у місяці скасування інвалідності, за минулі періоди застосовують ставку 22%.

Вагітність та пологи: розрахунок допомоги у 2018

Виходить, якщо працівник приніс довідку МСЕК, скажімо, 5 лютого (дата видачі — 10.01.2018) і два лікарняних: за вересень (із 4 по 18) та перехідний за січень — лютий 2018-го (із 11.01 по 02.02), контролери не заперечують, аби до обох лікарняних застосовували знижену ставку?

Маємо підстави сумніватися… Найімовірніше, це просто невдале трактування нормативних вимог. Можливо, фіскали хотіли дозволити застосовувати ставку 8,41% із дати встановлення інвалідності, якщо довідку МСЕК своєчасно не подали через непрацездатність (другий лікарняний)?

Отримайте за 10 хвилин нову довідку про стаж для оплати лікарняного

Яку ставку ЄСВ застосовувати до лікарняних, якщо працівник приніс довідку МСЕК
Ірина Іванченко шеф-редактор журналу «Кадровик-01» та системи «Експертус Кадри»
Починаючи із жовтня Пенсійний фонд видає паперові та електронні довідки про страховий стаж для оплати лікарняних. Довідку можуть отримати і працівник, і роботодавець. Як це зробити через інтернет, як рахувати стаж за новою довідкою — у порадах наших експертів

Тому все ж таки рекомендуємо застосовувати знижену ставку не раніше ніж отримаєте завірену копію довідки МСЕК. Маєте іншу думку — зверніться до податкової по ІПК. Так ви мінімізуєте свої ризики. Повірте, їх вірогідність висока!

ВІЗЬМІТЬ ДО УВАГИ

Нарахування декретних працівникові з інвалідністю

Отже, роботодавець у місяці нарахування допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами може нараховувати єдиний внесок у розмірі 22% лише на суму такої допомоги, якщо база нарахування єдиного внеску за майбутні періоди остаточно не відома. Якщо ж загальна база для нарахування єдиного внеску роботодавцю відома і вона не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

Крім того, підтвердженням встановлення працівнику інвалідності є завірена копія довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності.

Нарахування єдиного внеску працівнику — особі з інвалідністю здійснюється з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання завіреної копії довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії, та закінчується датою припинення інвалідності (п. 7 розділу III Інструкції).

Враховуючи вищенаведене, у разі якщо працівник надає роботодавцю у місяці встановлення йому інвалідності листок непрацездатності за минулі періоди, роботодавець нараховує єдиний внесок за такі періоди у розмірі 8,41%. Якщо працівник надає роботодавцю у місяці нарахування, в якому скасована інвалідність, листок непрацездатності за минулі періоди, роботодавець нараховує єдиний внесок у розмірі 22%.

(Лист ДФС від 17.01.2018 № 183/6/99-99-13-02-03-15/ІПК)

Дізнайтеся також про:

Читайте також: Декретні за майбутні місяці

Як отримати лікарняні від Фонду соцстраху

Яку ставку ЄСВ застосовувати до лікарняних, якщо працівник приніс довідку МСЕК
Шарий Тараскерівник експертної групи Експертус Головбух
Розрахунок лікарняних та декретних здійснюйте за новими правилами. Також зважте, що з 01.10.2018 почала діяти нова форма заяви розрахунку для лікарняних. Покроково і з прикладами про те: • що нового в порядку отримання фінансування; • як рахувати страховий стаж: за довідками ОК-5 та ОК-7 чи за новим додатком 9; • хто приймає рішення про призначення лікарняних та декретних підприємцям, членам фермерських господарств, особам, які провадять незалежну профдіяльність; • як заповнити заяву-розрахунок; • в які строки виплатити кошти; • що Фонд соцстраху перевірить у заявці на фінансування; • як звітувати за отримані кошти


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді