Чи може директор піти у відпустку, якщо на підприємстві немає інших працівників

Директор — єдиний працівник на підприємстві. Може він піти у щорічну відпустку чи потрібно призупинити діяльність підприємства на цей період?

Право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах із підприємствами будь-яких форми власності, виду діяльності та галузевої належності, а також ті, хто працює за трудовим договором у фізичної особи (ст. 2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВРдалі — Закон про відпустки).

Тож навіть якщо у штаті підприємства лише один працівник — директор, цей факт не позбавляє його права на відпустку. Директор, як і будь-який інший найманий працівник підприємства, має право отримати щорічну основну відпустку повної тривалості (не менше ніж 24 календарних дні) за відпрацьований рік (ст. 6 Закону про відпустки).

Умови поділу щорічної відпустки «загальні», як і в решти найманих працівників, — безперервна частина відпустки не може бути меншою за 14 календарних днів (ст. 12 Закону про відпустки).

Особливі умови надання відпустки директору можете визначати в статуті або трудовому договорі (контракті), що уклали з директором. Але вони не мають порушувати норм Кодексу законів про працю України (КЗпП) та Закону про відпустки.

Надання відпустки оформте наказом або розпорядженням власника чи уповноваженого ним органу (директора). Хоча не буде помилкою, якщо такий наказ директор оформить «сам на себе». Але в такому разі все одно його потрібно узгодити із власником (засновником) підприємства.

Керівник підприємства є виконавчим органом управління юридичної особи, що діє на підставі статуту і повноваження його припиняються у спосіб, визначений у статуті.

Мінсоцполітики додає, що в період відпустки керівник не може виконувати посадових обов’язків, позаяк відпустка є формою відпочинку, яку гарантують усім працівникам (лист від 17.10.2016 № 376/06/186-16).

Призупинити діяльність підприємства на період відпустки директора юридично неможливо. Зауважимо, що відкликати з відпустки директора можна у випадках, визначених статтею 79 КЗпП.

Якщо в період відпустки директора необхідно підписувати внутрішні документи/звітність, оптимальний варіант — прийняти на посаду директора іншу особу за строковим трудовим договором, яка виконуватиме функції директора і нестиме відповідальність за невиконання обов’язків. Як варіант, функції директора на період відпустки директора можна покласти на засновника.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді