Скільки форм фінзвітності подавати за півріччя? Уряд поставив крапку

Ще з початку 2018 року «євромодифікований» Закон про бухоблік набув власну класифікацію підприємств і втратив норму про склад проміжного звіту. Наступні півроку Порядок подання фінзвітності цього не враховував і вносив ще більше плутанини, яка породила дивні роз’яснення ДФС і Держстату

Кабмін змінив Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою від 28.02.2000 № 419 (далі — Порядок подання фінзвітності). Урядовці оновили нормативний документ своєю постановою від 11.07.2018 № 547, яка набрала чинності 14.07.2018.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Проміжна звітність — дві форми

Проміжна фінансова звітність складається з Балансу та Звіту про фінансові результати — йдеться у ЗІР (категорія 102.23). Усупереч такому роз’ясненню траплялося, що територіальні органи ДФС усно або й у повідомленнях* вимагали від платників податку на прибуток подавати разом із декою усі п’ять форм фінзвітності. Ми навели контраргументи і рекомендували подавати дві форми**, хоча й зауважували, що у жодному нормативно-правовому акті прямо не сказано, що проміжна фінансова звітність складається з Балансу та Звіту про фінансові результати.

* Зокрема, територіальні органи ДФС у Дніпропетровській області (dp.sfs.gov.ua).

** Див. публікацію О. Січа «Як не наплутати із фінзвітністю і задекларувати прибуток за півріччя» (Прим. ред.)

Минуло кілька днів — і вже маємо додаткове нормативне підгрунтя у пункті 2 Порядку подання фінзвітності. Тут сказано, що підприємства «складають проміжну фінансову звітність, яка охоплює відповідний період (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців), наростаючим підсумком з початку звітного року у складі балансу та звіту про фінансові результати».

Повторимо свою позицію: за півріччя 2018 року потрібно подавати фінзвітність у складі Балансу та Звіту про фінансові результати.

Коли та як складати бухгалтерську довідку

Скільки форм фінзвітності подавати за півріччя? Уряд поставив крапку
Тетяна Нижникексперт МСFR Головбух
Бухгалтерська довідка допоможе виправити помилки, нарахувати амортизацію чи середню зарплату, замінить документ від контрагента, стане підставою для податкового кредиту з ПДВ. Складете її запросто з нашими підказками. Для дуже зайнятих — приклади оформлення бухдовідки по найчастішим операціям: Приклад 1. Виправляємо помилку минулого періоду звітного року Для дуже зайнятих — приклади оформлення бухдовідки по найчастішим операціям: Приклад 1. Виправляємо помилку минулого періоду звітного року. Приклад 2. Виправляємо минулорічні помилки Приклад 3. Виправляємо помилки поточного періоду звітного року коректурним способом. Приклад 4. Виправляємо помилки поточного періоду звітного року методом сторно.

Мікропідприємства поквартально не звітують

В усних роз’ясненнях територіальні органи Держстату за І квартал 2018 року вимагали звітувати суворо відповідно до Порядку подання фінзвітності. А там була стара класифікація підприємств із посиланням на Господарський кодекс України. От і народжувалися роз’яснення типу: «Ваше підприємство не належить до мікропідприємств, бо середня кількість працівників перевищує 10 осіб. Тому маєте звітувати поквартально». Таке роз’яснення часто суперечило частині 2 статті 2 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV (далі — Закон про бухоблік). Адже з 01.01.2018 мікропідприємствами є підприємства, показники яких за минулий рік відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

  • балансова вартість активів — до 350 тисяч євро;
  • чистий дохід від реалізації — до 700 тисяч євро;
  • середня кількість працівників — до 10 осіб.

Тобто навіть із середньою кількістю працівників понад 10 осіб можна називатися мікропідприємством, якщо дотримали обох вартісних критеріїв. Для невеличких вітчизняних підприємств виконати такі вимоги було цілком реально.

Скільки форм фінзвітності подавати за півріччя? Уряд поставив крапку Мікропідприємства застосовують річний звітний період для подання до Держстату Спрощеного фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва (форми № 1-мс, № 2-мс). Якщо підприємство звітує до ДФС поквартально, такі самі форми доведеться додати й до квартальної деки.

Із 14.07.2018 для класифікації підприємств удосконалений Порядок подання фінзвітності посилається на Закон про бухоблік. Тому на один вид дивних роз’яснень Держстату поменшало.

Нова податкова накладна: що чекає на бухгалтера з 1 грудня

Скільки форм фінзвітності подавати за півріччя? Уряд поставив крапку
Нижник Тетяна експерт Експертус Головбух
Не встигли бухгалтери познайомитись із податковою накладною, як Кабмін змінив ознаки, за якими ДФС моніторить і блокує податкові накладні та розрахунки коригування до них. Покроково і з прикладами про те: • які нові реквізити у податковій накладній; • як змінилася таблична частина податкової накладної; • яких новацій зазнав розрахунок коригування; • як тепер оформити зведену податкову накладну або за щоденними підсумками; • як філії складають чи отримують податкові накладні; • які особливості складання податкових накладних неплатнику ПДВ; • як виправляти помилки у податкових накладних


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді