ID-картка замість паспорта: як у формі № 1ДФ зазначити відсутність ідентифікаційного номера

Працівник без ідентифікаційного коду (не має такого за релігійними переконаннями) та з ID-карткою замість паспорта. Як правильно в податковому розрахунку за формою № 1ДФ заповнити інформацію про такого працівника?

Технічний опис бланка паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм затверджено постановою КМУ «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України» від 25.03.2015 № 302 (далі — Постанова № 302).

Втрата первинних документів через руйнування офісу

На звороті паспорта є зона візуальної перевірки (VI), де одним рядком надруковано напис «ПАСПОРТ ГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ Є ВЛАСНІСТЮ УКРАЇНИ» та назву підприємства, що виготовило паспорт, — «ПК «Україна» (п. 9 Технічного опису бланка паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм (додаток 2 до Постанови № 302).

Нижче, послідовно, згори донизу, надруковано назви полів, зокрема:

  • «РНОКПП/RNTRC» (реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) зазначається десятьма цифрами);
  • «Документ №/Document No».

Номер документа встановлює Державна міграційна служба, він містить дев’ять цифр. Номер документа виконують об’ємним лазерним гравіюванням (п. 20 додатка 2 до Постанови № 302).

За наявності повідомлення про відмову прийняти реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються прийняти зазначений номер та офіційно повідомили про це відповідний органу контролю) у відповідному полі проставляють слово «відмова». Якщо інформації немає, відповідне поле не заповнюють (п. 18 прим. 1 додатка 2 до Постанови № 302).

Про одержані фізичними особами доходи і сплачені з них суми податку податкові агенти зобов’язані повідомити органи контролю у податковому розрахунку за формою № 1ДФ згідно з вимогами Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4 (далі — Порядок № 4).

Не вскочте в грошову халепу, рахуючи зарплату!

ID-картка замість паспорта: як у формі № 1ДФ зазначити відсутність ідентифікаційного номера
Ірина Петрусенкоексперт Експертус Головбух
Цілком зрозумілим є небажання бухгалтерів виправляти помилки у формі № 1ДФ. Бо за це обов’язково оштрафують. Та іноді штрафів можна уникнути. Як та коли штрафів аж ніяк не позбутися?

У графі 2 «Податковий номер або серія та номер паспорта*» відображають реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта фізичної особи (для фізичної особи, яка має відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта), про яку надають інформацію в податковому розрахунку (п. 3.1 розд. ІІІ Порядку № 4).

Отже, якщо у відповідному полі паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм є слово «відмова», позаяк фізична особа через свої релігійні переконання відмовилася прийняти реєстраційний номер облікової картки платника податків, у податковому розрахунку за формою № 1ДФ у разі надання інформації про таку фізичну особу відображають номер паспорта, що містить дев’ять цифр.

Нова податкова накладна: що чекає на бухгалтера з 1 грудня

ID-картка замість паспорта: як у формі № 1ДФ зазначити відсутність ідентифікаційного номера
Нижник Тетяна експерт Експертус Головбух
Не встигли бухгалтери познайомитись із податковою накладною, як Кабмін змінив ознаки, за якими ДФС моніторить і блокує податкові накладні та розрахунки коригування до них. Покроково і з прикладами про те: • які нові реквізити у податковій накладній; • як змінилася таблична частина податкової накладної; • яких новацій зазнав розрахунок коригування; • як тепер оформити зведену податкову накладну або за щоденними підсумками; • як філії складають чи отримують податкові накладні; • які особливості складання податкових накладних неплатнику ПДВ; • як виправляти помилки у податкових накладних


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді