Інвентаризували незареєстровані ПН: які наслідки для платника

Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Через відсутність реєстраційного ліміту підприємство — платник ПДВ у 2015-2018 роках не реєструвало податкові накладні на неплатників. До чого готуватися підприємству, якщо всі незареєстровані податкові накладні показали у додатку 5 до декларації з ПДВ за червень 2018 року?

В оновленому розділі І додатка 5 декларації з ПДВ показують інвентаризаційний опис включених до складу податкових зобов’язань сум ПДВ із незаре­єстрованих ПН. Якщо в декларації з ПДВ за червень цього не зробили, загрожує адмін­штраф.

Відсутність реєстраційного ліміту не дає змоги платникам вчасно зареєструвати податкові накладні (ПН) в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). Але не звільняє від обов’язку своєчасно (тобто на дату складання ПН) включити суми ПДВ до податкових зобов’язань. Відтак перелік усіх проведених операцій з постачання товарів (послуг) за звітний період платники наводять у таблиці 1 додатка 5 до декларації з ПДВ без прив’язки до реєстрації ПН в ЄРПН, а підсумкові дані переносять до рядків 1.1 або 1.2 (залежно від ставки ПДВ) декларації з ПДВ.

Система електронного адміністрування ПДВ одразу реагує на позитивну різницю між сумою задекларованих податкових зобов’язань та сумою ПДВ, що містять зареєстровані ПН. Тобто на цю суму автоматично збільшиться показник ∑Перевищ формули розрахунку реєстраційного ліміту і зменшиться сам реєстраційний ліміт. Водночас поява показника ∑Перевищ дає можливість платникам де-юре зареєструвати ПН у разі недостатності реєстраційного ліміту.

Інвентаризували незареєстровані ПН: які наслідки для платника
Наталія Товченикексперт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
► графа «Зведена податкова накладна» ► графа «Складена на операції, звільнені від оподаткування» ► графа «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» ► заголовна частина ПН ► дата складання ► порядковий номер ► постачальник (продавець) ► отримувач (покупець) ► таблична частина ПН ► підпис в ПН

Для чого потрібні нові таблиці у додатку 5

Визначений пунктом 200-1.9 Податкового кодексу України (ПК) механізм реєстрації ПН за рахунок ∑Перевищ не працює повною мірою. Як наслідок, значення показника ∑Перевищ здебільшого не збігається з фактичними даними.

Щоб змінити це, розділ І додатка 5 декларації з ПДВ доповнили двома довідковими таблицями. Вони містять інвентаризаційний опис включених до складу податкових зобов’язань сум ПДВ із незареєстрованих ПН.

Інформація таблиць 1.1 та 1.2 додатка 5 є довідковою

Вперше платники заповнили нові таблиці, коли подавали ПДВ-звітність за червень 2018 року. У таблиці 1.1 відобразили відомості про не зареєстровані на дату подання декларації ПН, які включили до податкових зобов’язань за червень, а в таблиці 1.2 — незареєстровані ПН, які включили до податкових зобов’язань у звітних періодах з 01.07.2015 по 31.05.2018. Тож таблицю 1.2 додатка 5 і таблицю 1.2 додатка 1 платники подали лише один раз. Надалі, якщо платники включатимуть суми ПДВ до податкових зобов’язань за незареєстрованими ПН, вони фіксуватимуть їх у таблиці 1.1 додатка 5.

Хоч такі новації додали клопоту платникам, але мають усунути недоліки в роботі системи. Тому платникам вигідно ретельно перевірити усі випадки включення до податкових зобов’язань минулих звітних періодів сум ПДВ із не зареєстрованих на дату подання декларації ПН, складених із 01.07.2015.

Яка відповідальність за недостовірну інформацію

Якщо після подання ПДВ-звітності за червень раптом виявите невраховану незареєстровану ПН, ситуацію можна виправити. Для цього подайте уточнений додаток 5* разом з уточненим розрахунком. Оскільки виправлення цієї помилки не впливає на суму задекларованих податкових зобов’язань, фінансові санкції згідно з ПК платникові не загрожують. Якщо не виправите помилку, наразитеся на адмінштраф за порушення порядку ведення податкового обліку у розмірі від 85 до 170 грн, а за повторне порушення — від 170 до 255 грн (ст. 163-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Позаяк заповнення нових таблиць передбачає Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21.

* Якщо виявите неврахований РК, подайте уточнений додаток 1.

Яка відповідальність за несвоєчасно зареєстровані ПН

Не переймайтеся від’ємним реєстраційним лімітом, що накопичився за рахунок збільшення розміру показника ∑Перевищ. За це відповідальності немає. А от за відсутність реєстрації ПН можна поплатитися.

Інформацію про незареєстровані ПН податківці можуть використати для контролю над цими ПН. У такому разі під час перевірки вони нарахують штраф у розмірі 50% суми ПДВ, зазначеної в ПН, не зареєстрованих в установлені строки. Якщо платник не зареєструє ці ПН після спливу 10 календарних днів, наступних за днем отримання податкового повідомлення-рішення, його оштрафують ще на 50% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН.

Податківці неоднозначно тлумачать норми пунктів 120-1.1 і 120-1.2 ПК. Через це вони можуть із 01.01.2017 застосовувати штрафи до всіх ПН, у яких є хоч якась сума ПДВ, незалежно від того, чи видають ПН покупцеві. Однак за принципом презумпції правомірності рішень платника (пп. 4.1.4 ПК) двояке трактування норм ПК дає перевагу платникам ПДВ під час оскарження штрафів.

Скачати Алгоритм заповнення декларації з ПДВ

ПРОЧИТАЙТЕ І ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

Про заповнення податкової звітності з ПДВ

<...>

Додаток 5 (Д5) доповнено таблицями 1.1 та 1.2.

В таблиці 1.1 відображаються відомості з таблиці 1 (Д5) (додаток 5) про включені суми податку на додану вартість, вказані в податкових накладних, не зареєстрованих в ЄРПН на дату подання податкової декларації з податку на додану вартість, до суми податкових зобов’язань за звітний (податковий) період.

Наприклад, у таблиці 1.1 додатка 5 (Д5) до декларації за червень 2018 року зазначаються податкові накладні, складені у червні 2018 року, які на дату подання декларації не зареєстровані в ЄРПН, суми ПДВ за якими включені до складу податкових зобов ’язанъ у декларації за червень 2018 року.

В таблиці 1.2 зазначаються відомості про суми податку на додану вартість, вказані в податкових накладних, складених з 01 липня 2015 року та не зареєстрованих в ЄРПН на дату подання податкової декларації з податку на додану вартість (крім податкових накладних, які складені у звітному (податковому) періоді, за який подається така декларація, та які не зареєстровані в ЄРПН, що зазначені у таблиці 1.1 (Д5) (додаток 5)), включені до суми податкових зобов’язань за минулі звітні (податкові) періоди.

Наприклад, у таблиці 1.2 додатка 5 (Д5) до декларації за червень 2018 року зазначаються податкові накладні, які були складені з 1 липня 2015 року по 31 травня 2018 року включно та на дату подання декларації за червень 2018 року не зареєстровані в ЄРПН, суми ПДВ за якими були включені до складу податкових зобов’язань у деклараціях за звітні (податкові) періоди, що передували звітному (податковому) періоду — червень 2018 року.

Відомості до таблиці 1.2 додатка 5 (Д5) вносяться одноразово (у декларації за звітний (податковий) період червень 2018 року (II квартал 2018 року)).

Лист ДФС від 11.07.2018 № 21051/7/99-99-15-03-02-1


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді