Чи потрібно розробляти кошторис на вартість наданих послуг

Підприємець — єдиноподатник надає інформаційно-консультаційні послуги, пов’язані з підготовкою документів для експертно-технічного центру для отримання позитивного експертного висновку щодо виконання робіт та експлуатації обладнання підвищеної небезпеки. Чи потрібно на дану послугу, зазначену в акті виконаних робіт, підприємцю розробляти кошторис вартості такої послуги, чи можливо вказати, що ціна договірна?

Достатньо у договорі указати перелік дій, з яких складається послуга, та зазначити її вартість.

Глава 63 Цивільного кодексу України , яка присвячена договору про надання послуг, взагалі не вимагає обов’язкового оформлення акта на підтвердження надання послуг. Таким чином і кошторис складати не потрібно.

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV (далі — Закон про бухгалтерський облік) зазначено, що первинний документ — це документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення. У статті 9 Закону про бухгалтерський облік наведено перелік обов’язкових реквізитів, які повинен містити первинний документ. Про кошторис наданих послуг в ній не йдеться. Головне, щоб було зазначено зміст, обсяг та одиницю виміру господарської операції.

Пеня за заниження або невчасну сплату податку: нарахування та сплата

Кожен платник податків знає про свій обов’язок самостійно сплачувати податки та збори у строки і в розмірах, встановлених Податковим кодексом України. Порушника законодавчих вимог карають накладенням фінансових санкцій — штрафу і пені. Пеню можуть нараховувати як податківці, так і самі платники податків. У чому різниця між пенею і штрафом? Як нараховує пеню ДФС? За що і як нарахувати пеню самостійно? Який порядок сплати пені? Як відобразити нараховану пеню в бухобліку? Яка відповідальність за несплату?

Однак, щоб уникати непорозумінь із податківцями, все ж краще було б зазначити із чого випливає ціна на дані послуги (хоча законодавство цього і не вимагає). Це потрібно для підтвердження того, що підприємець не занизив вартість своїх послуг, а отже і свій дохід, а контрагент-отримувач таких послуг міг довести необхідність їх отримання та приналежність до господарської діяльності, а також те, що ціна на такі послуги не є завищеною.

Нова податкова накладна: що чекає на бухгалтера з 1 грудня

Чи потрібно розробляти кошторис на вартість наданих послуг
Нижник Тетяна експерт Експертус Головбух
Не встигли бухгалтери познайомитись із податковою накладною, як Кабмін змінив ознаки, за якими ДФС моніторить і блокує податкові накладні та розрахунки коригування до них. Покроково і з прикладами про те: • які нові реквізити у податковій накладній; • як змінилася таблична частина податкової накладної; • яких новацій зазнав розрахунок коригування; • як тепер оформити зведену податкову накладну або за щоденними підсумками; • як філії складають чи отримують податкові накладні; • які особливості складання податкових накладних неплатнику ПДВ; • як виправляти помилки у податкових накладних


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді