РРО-шпаргалка 2018/2019

Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Жовтень приніс нам чергові зміни до порядків реєстрації РРО, опломбування РРО, реєстрації КОРО. Щоб розібратися, пропонуємо вам скористатися шпаргалкою-навігатором

Зміни РРО 2018

Зміни в реєстрації РРО 2020

З 1 жовтня 2018 року вступив частково в дію наказ Мінфіну від 20.09.2018 р. № 773 (далі – Наказ № 773), що вніс зміни до цілої групи нормативки, пов’язаної з реєстрацією, пломбуванням РРО, реєстрацією та веденням КОРО, а також розрахункових книжок. Деякі з цих змін вступлять в дію після запуску 2-х електронних баз, які буде адмініструвати ДФС:

  • реєстр екземплярів РРО (далі – реєстр РРО);
  • реєстр центрів сервісного обслуговування (далі – реєстр ЦСО).

Ключова ідея змін полягає в спрощенні всіх процедур пов’язаних з РРО, зменшення потреби КОРО та перехід від паперового документообігу по цим процедурам до електронного.

СКАЧАТИ ЗРАЗОК Заяви на реєстрацію РРО Наказ Міністерства фінансів України 14.06.2016 № 547

Уже діє з 1 жовтня

Ще не діє
Чекаємо запуску електронних реєстрів

вступає в дію спрощений порядок ведення КОРО/журналу використання РРО з купівлі-продажу іноземної валюти;

реєстрація РРО на підставі лише однієї заяви без додатків шляхом подачі електронної форми

не потрібно клеїти щоденні фіскальні чеки (так звані Z-звіти)

реєстраційну заяву, заяву на реєстрацію КОРО та журнал використання РРО можна підписати представнику суб’єкта господарювання

не потрібно в КОРО уже вести облік ремонтів РРО;

обмін документами між ДФС та ЦСО через електронні повідомлення щодо резервування фіскального номера РРО, опломбування РРО, укладення договору про технічне обслуговування, ремонт РРО, передача акта введення РРО в експлуатацію

за бажанням можна не використовувати КОРО, однак, про це має бути подана відповідна заява при реєстрації РРО;

використання нових/оновлених форм документів, які йдуть разом з Наказом № 773

фіскальні звітні чеки (Z-звіти) зберігаються в електронній формі

реєстрація РРО за 1 день

перереєстрація РРО на підставі тільки заяви без додатків

3 дні – новий термін дії довідки про резервування фіскального номера

Форми нових документів по РРО ще не діють. Їх дія відкладена до запуску реєстру РРО і реєстру ЦСО

У цій консультації-шпаргалці ми будемо спиратися на оновлені процедури та документи з Наказу № 773.

Зміни РРО 2018

Основний документ, яким слід керуватися при реєстрації РРО – це добре відомий наказ Мінфіну від 14.06.2016 № 547, який затвердив Порядок реєстрації та застосування РРО. Однак, перевіряємо, чи враховує він зміни внесені Наказом № 773. Оглянемо коротко ту послідовність кроків, які слід зробити для реєстрації РРО.

Крок 0. Підготовчий

Це ще не початок реєстрації, але слід переконатися в дотриманні деяких нюансів, що можуть завадити реєстрації РРО:

  • обрати РРО й переконатися, що ця модель (модифікація) знаходиться в реєстрі РРО. Реєстр РРО можна знайти на сайті ДФС тут. Можливо, краще звернутися до технічних спеціалістів з того ж ЦСО, до якого все одно будете звертатися трохи пізніше. Навіть якщо ви користувалися таким апаратом раніше, краще перевірити, так як він міг бути виключений з реєстру. Поки що даним реєстром користуватися не досить зручно – це лише файл в форматі Excel;
  • якщо РРО реєструється на певну господарську одиницю (філіал, відділення, магазин, точка продажу тощо), то слід перевірити, чи повідомили ви про його діяльність ДФС. Повідомлення здійснюється шляхом подачі форми № 20-ОПП. Взагалі ця форма має подаватися протягом 10 робочих днів після реєстрації такого створеного об’єкта (за місцем реєстрації). В формі вказується тип об’єкта, його адреса і т.д;
  • якщо суб’єкт господарювання не бажає в подальшому використовувати КОРО на цей РРО, то він має видати відповідній наказ. За новими правилами реєструвати КОРО не потрібно, якщо у разі виходу з ладу РРО чи відключення електроенергії взагалі не планується здійснювати розрахункові операції;
  • підшукати собі ЦСО. Обов’язково ЦСО має бути в реєстрі ЦСО.

При недотриманні будь-якого з цих пунктів ДФС може відмовити у реєстрації РРО.

Крок 1. Укладаємо договір з ЦСО

Попередньо слід вибрати ЦСО та укласти з ним договір. Центр сервісного обслуговування буде з вами впродовж роботи РРО й буде забезпечувати надання послуг з введення його в експлуатацію, технічне обслуговування, гарантійний та післягарантійний ремонт. У разі створення реєстру ЦСО наявність у нього дозволу на сервісне обслуговування можна буде перевірити через цю електронному базу.

Крок 2. Визначаємося, хто буде подавати документ на реєстрацію

За оновленим порядком подати заяву може представник суб’єкта господарювання. Якщо це буде здійснювати представник, то треба підготовити для нього документи, які посвідчують його повноваження. Також представник повинен мати документи, які посвідчують особу.

Крок 3. Складаємо та підписуємо заяву на реєстрацію

Заяву на реєстрацію можна знайти в додатку 1 до згаданого порядку реєстрації (так звана форма РРО-1). Після введення в дію реєстрів РРО та реєстрів ЦСО користуємося новим бланком. Цю заяву можна підготувати як в паперовому вигляді, так і в електронному для подачі через електронний кабінет. Заяву має підписати керівник суб’єкта господарювання або його уповноважений представник. Фізособа-підприємець підписує заяву самостійно.

Заповнити обов’язково треба усі розділи заяви.

У заяві має бути вказаний бажаний спосіб отримання реєстраційного посвідчення: в електронному вигляді на електронну пошту, яка вказується у заяві, або суб’єкт господарювання забирає її безпосередньо в контролюючому органі.

Крок 4. Подаємо заяву до ДФС

Заява подається до місцевого органу ДФС. платники податку на прибуток можуть подавати заяви за місцезнаходженням своїх відокремлених підрозділів.

У якій би формі не подавалася заява (паперовій чи електронній) – це не впливає на строки її розгляду в органах ДФС.

Насьогодні ніяких інших документів, крім заяви подавати не потрібно. Виняток тільки копія наказу у довільній формі, що суб’єкт господарювання не планує використовувати КОРО. Її слід подавати зараз до вступу в дію реєстрів РРО та ЦСО. Після їх запуску запрацюють оновлені форми документів, у т.ч. й заяви РРО-1. У ній є поле 8, де треба просто поставити позначку, що КОРО використовуватися не планується. Тоді копію наказу уже подавати буде не потрібно.

Крок 5. Чекаємо на рішення ДФС

Якщо підстав для відмови немає, то рішення має бути протягом 2-х робочих днів (ДФС взагалі обіцяє все робити за 1 день, хоча в порядку записано саме так – 2 робочих дні).

У разі відмови має надійти повідомлення про відмову. Якщо відмова не прийшла, значить заява прийнята.

Якщо все добре ДФС надсилає ЦСО довідку про резервування фіскального номера РРО по формі РРО-2. Така довідка дійсна 3 дні. Надходить вона в електронній формі (після запуску роботи електронних реєстрів ЦСО та ДФС будуть обмінюватися інформацією).

Крок 6. Чекаємо завершення процедури з боку ЦСО

ЦСО отримавши довідку протягом 3-х діб має забезпечити:

  • внесення фіскального номера до фіскальної пам’яті ЦСО;
  • персоналізацію РРО (це ідентифікація РРО за допомогою системи унікальних номерів, куди входять індивідуальний податковий номер платника податку, фіскальний номер РРО, ідентифікаційний номер РРО та ідентифікаційний номер модема, заводський модуль номера РРО та номер модуля безпеки SAM);
  • опломбування РРО (встановлення засобів контролю на зовнішній коробці апарату, коробках окремих блоків, місцях стику коробки та кришки тощо). Доступ до внутрішніх вузлів має бути закритий, крім чекової, контрольної та фарбувальної стрічок.

Після проведення цих робіт ЦСО готує та надсилає ДФС:

  • примірник довідки про опломбування РРО;
  • акт введення РРО в експлуатацію.

Про отримання документів з боку ДФС ЦСО надходить квитанція.

Ще один екземпляр акта введення РРО в експлуатацію та довідки про введення РРО в експлуатацію ЦСО має передати суб’єкта господарювання. Також він повинен зробити запис в документах про експлуатацію.

Крок 7. Завершення процедури

Завершую процедуру реєстрації – отримання реєстраційного посвідчення по формі 3-РРО, яке має надіслати ДФС. Суб’єкту господарювання уже за ним іти не потрібно. У реєстрації він зможе також переконатися через свій електронний кабінет та доступ до реєстру РРО.

Такою в цілому є процедура реєстрації. Зазначимо, що реєстрація резервного РРО здійснюється у такому ж порядку. У верхньому кутку реєстраційного посвідчення буде тільки надпис “Резервний”.

Процедура перереєстрації в цілому ж така, але в заяві РРО-1 робиться позначка “Перереєстрація”.

Інструкція для касира, або Квест «Продай товар через РРО»

РРО-шпаргалка 2018/2019
Тетяна Нижникексперт Експертус Головбух
Касиру не буває сумно: пробивай товар, контролюй стрічку в РРО, роздруковуй чеки, підклеюй звіти... Голова йде обертом. А раптом вимкнули світло чи зламався касовий апарат — куди бігти? Спокійно! Усе під контролем. «Головбух» розробив для вас пам’ятку

Зразок заповнення заяви на реєстрацію РРО СКАЧАТИ

РРО-шпаргалка 2018/2019

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Реєстрація КОРО

Процедура реєстрації книги обліку розрахункових операцій (КОРО) описана у відповідному Порядку, який затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547. Нагадаємо, що насьогодні уже можна реєструвати РРО без КОРО. У такому разі суб’єкт повинен не проводити розрахункових операцій, якщо вимкнули електроенергію чи РРО вийшов з ладу. Якщо ж все таки прийнято рішення реєструвати КОРО та використовувати її в таких випадках, то пам’ятаємо про 7-денне обмеження (робочі дні), що діє в таких випадках.

В цілому є 2 види КОРО:

  • КОРО на РРО – реєструється у випадку, якщо ви все ж таки плануєте проводити розрахункові операції при вимкненні електроенергії чи виходу з ладу РРО;
  • КОРО на господарську одиницю – реєструється тими суб’єктами господарювання, яким дозволено не використовувати РРО, але вони мають обов’язок використовувати КОРО. Таких книг можна реєструвати одразу декілька.

Процедура реєстрації представлена наступним чином з деякими особливостями по кожному виду.

КОРО на господарську одиницю

(як перша книга, так і подальші)

КОРО на РРО

Перша

Подальші

Крок 1. Визначаємося, хто буде подавати документ на реєстрацію

Як і при реєстрації РРО можлива подача документу суб’єктом господарювання, фізособою-підприємцем або їх представником. Якщо подає представник, то треба підготувати документи, які посвідчують його повноваження.

Крок 2. Складаємо і підписуємо заяву на реєстрацію

Складаємо та підписуємо заяву на реєстрацію, які можна знайти в додатках 1 і 2 Порядку реєстрації КОРО.

Форма з додатку 2 Порядку реєстрації КОРО.

Окрему заяву подавати не треба. Достатньо не ставити позначку в п. 8 заяви, що подається на реєстрацію РРО (форма РРО-1).

Форма з додатку 1 Порядку реєстрації КОРО (для реєстрації другої та наступної книг).

Крок 3. Подаємо заяву до ДФС

Крім заяви на реєстрацію подається також сама книга.

Подаємо заяву на реєстрацію РРО та КОРО. Додаткових заяв на саму КОРО подавати не потрібно.

Подаємо заяву та саму книгу.

Крок 4. Чекаємо на рішення ДФС

ДФС має прийняти рішення протягом 2-х робочих днів. Після реєстрації книга отримує фіскальний номер. Запис цього номера представник ДФС здійснює на титульну сторінку КОРО.

РРО-шпаргалка 2018/2019 Радимо вам переглянути вебінар на тему:

"Каса та РРО: нові правила у роботі бухгалтера"


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді