Нецільова благодійна допомога 2024

UA RU
Автор
експерт з обліку та оподаткування, Київ
Неоподатковувана сума нецільової благодійної допомоги у 2024 році не оподатковують ПДФО та військовим збором. ЄСВ на нецільову благодійну допомогу. Приклад відображення нецільової благодійної допомоги в бухобліку

Заробітна плата і аванс: поради експерта + розрахункові приклади

ПДФО та військовий збір

Сума нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року сукупно не має перевищувати граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим підпункту 169.4.1 Податкового кодексу України (ПК). У 2024 році така сума дорівнює 4240 грн (у 2023 році — 3760 грн). До оподатковуваного доходу працівника таку допомогу не включають (пп. 170.7.3 ПК). Із неї також не утримують військового збору (пп. 1.7 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

Якщо розмір сукупної нецільової благодійної допомоги за 2024 рік перевищить 4240 грн, із суми перевищення необхідно утримати ПДФО і військовий збір.

Фізична особа зобов’язана показати у річній податковій декларації суму, на яку нецільова благодійна допомога перевищує неоподатковуваний розмір доходу.

У Додатку 4ДФ суму нецільової благодійної допомоги, у т. ч. тієї, що перевищує неоподатковуваний розмір, відображають за ознакою доходу «169». 

ЄСВ

Види допомоги, на яку не нараховують ЄСВ, наведено у пункті 14 розділу І Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 № 1170. Так, не є об’єктом нарахування ЄСВ матеріальна допомога разового характеру (нецільова благодійна допомога), яку надають окремим працівникам:

  • за сімейними обставинами;
  • на оплату лікування;
  • оздоровлення дітей;
  • поховання.

Щоб надати працівникові матдопомогу в екстрених випадках, отримайте від нього заяву та видайте наказ.

Не нараховуйте ЄСВ на допомогу, яку надали за заявою працівника в екстреному випадку.

Суму допомоги, на яку не нараховували ЄСВ, не показуйте у звітності з ЄСВ.

Як обліковувати нецільову благодійну допомогу, покажемо на прикладі нижче.

Приклад: Надаємо нецільову благодійну допомогу

СКАЧАТИ ПРИКЛАД

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді