Казначейство чи банк: де відкрити рахунки КНП

Автор
експерт з обліку та оподаткування, Київ
Реформований медзаклад вже не є бюджетним, тож для проведення господарських операцій має відкрити банківські рахунки. У статті розглянемо: як відкрити рахунки в банку, які документи подавати та коли вони потрібні в органах казначейства

Як бухгалтеру закрити 2019 рік: контрольний список справ

Бюджетні медзаклади мали рахунки в органах казначейства, були розпорядниками й одержувачами бюджетних коштів та складали бюджетну звітність. Натомість комунальні некомерційні підприємства (КНП) втратили статус бюджетників і працюють за новим порядком зарахування та використання коштів.

КНП можуть бути лише одержувачами бюджетних коштів, не мають загального та спеціального фондів за кошторисом. Щоб здійснювати господарську діяльність, КНП має відкрити рахунок у банку. Однак за певних обставин може знадобитися й додатковий рахунок в органах казначейства.

Як відкрити рахунок у банку

Порядок відкриття банківських рахунків містить Інструкція, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 № 492 (далі — Інструкція № 492).

КНП призначає представника, який відкриватиме рахунок від імені підприємства. Для цього потрібно укласти з представником довіреність (ст. 244 Цивільного кодексу України).

Представник подає до банку:

  • документ, що посвідчує особу;
  • документ, що підтверджує право представляти підприємство (довіреність);
  • заяву про відкриття поточного рахунку за підписом керівника або уповноваженої особи КНП (додаток 2 до Інструкції № 492);
  • картки зі зразками підписів (додаток 3 до Інструкції № 492);
  • копію установчого документа — статуту, засновницького договору, установчого акта або положення.

Увага: Якщо КНП оприлюднило установчий документ на порталі електронних сервісів, його паперовий примірник до банку не подавайте.

Банк перевіряє документи та, якщо все добре, укладає з КНП письмовий договір банківського рахунка.

Коли потрібен рахунок у казначействі

КНП може бути виконувачем бюджетної програми, затвердженої органом місцевого самоврядування. В цьому разі КНП набуває статусу одержувача бюджетних коштів і має відкрити рахунок у казначействі.

Порядок відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України затвердив Мінфін наказом від 22.06.2012 № 758 (далі — Порядок № 758).

Представник КНП подає до казначейства:

  • заяву про відкриття рахунків, підписану керівником та головбухом або іншими посадовими особами КНП з правом першого та другого підписів (додаток 6 до Порядку № 758);
  • картку зі зразками підписів та відбитка печатки — два примірники (додаток 7 до Порядку № 758);
  • перелік рахунків, якими мають право розпоряджатися зазначені у картці особи, — два примірники (додаток 8 до Порядку № 758);
  • копію довідки про включення одержувача бюджетних коштів до Єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів.

Яку звітність складати КНП

Якщо ваше КНП виконує бюджетні програми, включіть до плану роботи бухгалтерії бюджетну звітність.

Яку бюджетну звітність подавати КНП, визначає Порядок складання бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, звітності фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування, затвердженим наказом Мінфіну від 24.01.2012 № 44.

Щодо кожної бюджетної програми подавайте місячні, квартальні та річні звіти:

  • Про надходження та використання коштів загального фонду — форма № 2д/м;
  • Про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень, — форма № 4-2д/м;
  • Про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду — форма № 4-3д/м;
  • Про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (позики міжнародних фінансових організацій) — форма № 4-3д/м.1;
  • Про заборгованість за бюджетними коштами — форма № 7 д/м;
  • Про заборгованість за окремими програмами — форма № 7д/м.1.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді