Відмовили у відшкодуванні ПДВ: дії платника

Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Подали декларацію з ПДВ із заявленою сумою бюджетного відшкодування. Після камеральної перевірки у відшкодуванні відмовили. Чи можна подати уточнюючий розрахунок, доки не отримали акта і податкового повідомлення-рішення?

Податківці з перевіркою на порозі. Як діяти. Пам’ятка

Уточнюючого розрахунку не можна подавати лише під час проведення документальних планових і позапланових перевірок (п. 50.2 Податкового кодексу України). Про камеральну перевірку у цій нормі не згадують. Тож теоретично, доки не отримали акта й податкового повідомлення-рішення (ППР), можете подати уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ. Заповнюйте його з урахуванням раніше поданої декларації та показників, що виправили. Суд дотримує такої самої позиції (постанова ВСУ від 19.09.2019 № 815/4013/14).

Утім, не переймайтеся завчасно. Якщо вам насправді відмовили у наданні бюджетного відшкодування, тобто податківці сформують ППР за формою «В3», причина відмови не пов’язана з порушенням декларування податкових зобов’язань чи податкового кредиту.

Найімовірніше, ви заявили до бюджетного відшкодування суму ПДВ (р. 20.2.1 декларації), не підтверджену оплатою постачальникам, або неправильно заповнили розрахунок суми бюджетного відшкодування чи заяву про повернення суми бюджетного відшкодування (додатки 3 і 4 до декларації). У такому разі нічого не втрачаєте — штрафів за це не передбачено.

За допомогою ППР за формою «В3» податківці лише змінять напрям використання від’ємного значення ПДВ, задекларованого у рядку 19 декларації.

У рядку 16.3 декларації за звітний період, на який припадає день узгодження ППР, запишіть цю суму зі знаком «+». При цьому обов’язково зазначте у спеціальному полі декларації дату, номер ППР і суму зменшення від’ємного значення за результатами перевірки.

Врахуйте цю суму в обчисленні даних рядка 17 «Усього податкового кредиту» декларації з ПДВ і, відповідно, коли визначатимете від’ємне значення різниці між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту поточного звітного періоду (р. 17—19 декларації).

Якщо за рахунок цієї суми знову буде від’ємне значення й отримаєте підтвердження оплати постачальникам, тоді матимете шанс заявити бюджетне відшкодування.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді