Зарплатні помилки в медзакладі

UA RU
Бухгалтеру-зарплатнику в КНП варто бути надзичайно пильним у правилах та строках виплат, адже за цим пильно стежать контролери. Але у медзакладі може скластися так, що помилиться навіть досвідчений бухгалтер. Що ж робити? Вчитися на помилках колег! Наші експерти розібрали найчастіші помилки та підготували для вас алгоритми зарплатних виплат.

Щоб допомогти бухгалтеру медзакладу уникнути претензій від контролерів, ми розробили спеціальні шпаргалки. Якщо ж трапиться так, що керівник медзакладу чи колеги схиляють досвідченого бухгалтера до хибних кроків ― озброїмо бухгалтера переможними аргументами: які є ризики та як треба діяти. Скористайтеся досвідом колег, щоб не помилятися у строках зарплатних виплат у медзакладі.

Зарплатні помилки в медзакладі

СКАЧАТИ ШПАРГАЛКУ ▶️

Чи можна довільно обирати дату для нарахування зарплати медпрацівникам

Ситуація. Комісія з розроблення колдоговору пропонує визначити в положенні про оплату праці діапазон дат, коли медпрацівникам видаватимуть зарплату. Наприклад, для авансу — із 19-го по 22-ге число; для зарплати за другу половину місяця — із 4-го по 7-ме число наступного місяця. Відтак роботодавець щомісяця довільно обиратиме дату для зарплати в межах діапазону.

Зарплатні помилки в медзакладі

ЯК ТРЕБА ❓

ЯКІ РИЗИКИ ❓

Зарплатні помилки в медзакладі

СКАЧАТИ ШПАРГАЛКУ ▶️

Чи варто виплачувати зарплату медпрацівникам через кожні 16 днів

Ситуація. Медзаклад визначив у колдоговорі зарплатні дати: аванс — 22-го, зарплата — 7-го. У березні 2021 року 7-ме число припало на неділю, тому зарплату виплатили 5 березня. Заступник директора з кадрових питань наполягає, що аванс відтак має бути у п’ятницю 19 березня, а не в понеділок 22-го, адже інакше період між виплатами зросте до 18 к. дн. Він спонукає бухгалтера кожну наступну виплату провадити так, щоб медпрацівники отримували гроші не більше ніж через 16 к. дн.

Зарплатні помилки в медзакладі

ЯК ТРЕБА ❓

ЯКІ РИЗИКИ ❓

Чи можна достроково нарахувати зарплату медпрацівникам

Ситуація. Виплата зарплати припадає на робочий день. Але незабаром свято, і медпрацівники просять видати зарплату раніше. Керівник не дозволяє, адже відтак інтервал між виплатами перевищить нормативні 16 к. дн. Він певен, що через дострокову зарплату заклад наразиться на штраф.

Зарплатні помилки в медзакладі

ЯК ТРЕБА ❓

ЯКІ РИЗИКИ ❓

Чи можна виплачувати зарплату медпрацівникам раз на місяць за заявою

Ситуація. Медпрацівники «на мінімалці» подали заяви з проханням виплачувати зарплату раз на місяць, щоб отримувати відчутніші суми. Керівник не заперечує і пропонує регламентувати такі виплати в колдоговорі.

Зарплатні помилки в медзакладі

ЯК ТРЕБА ❓

ЯКІ РИЗИКИ ❓

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді