Таблиця 6 Звіту з ЄСВ: зразок заповнення 2020

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Таблиця 6 форми № Д4 добре знайомого Звіту з ЄСВ, який треба здавати щомісяця, містить важливу інформацію щодо сум нарахованого доходу платника ЄСВ та нарахованого на цей дохід ЄСВ. Як заповнюється Таблиця 6 Звіту з ЄСВ у ІІІ кварталі 2020 року у сьогоднішній консультації.

Таблиця 6 Звіту з ЄСВ 2020

Таблиця 6 призначена для подання інформації по сумам нарахованого доходу та нарахованого ЄСВ за кожним застрахованим:

  • працівником, що перебуває у трудових відносинах;
  • особою, яка отримувала дохід за договором цивільно-правового характеру та не є самозайнятою особою (підприємцем чи особою, яка проводить незалежну професійну діяльність).

Наказ Мінфіну від 15.05.2018 р. № 511 вніс зміни до Звіту з ЄСВ та правил його складання. Щодо таблиці 6 форми № Д4, то вона у 2020 році залишилася тою ж, як була – змін немає.

Термін подання Звіту з ЄСВ (форма Д4)

Нагадуємо, що форма Д4, до якої належить таблиця 6, подається щомісяця до 20-го числа місяця, який наступний за звітним.

Заповнення таблиці 6 форми Д4 Звіту з ЄСВ

Порядок заповнення звіту ЄСВ таблиця 6 — загальні правила:

  • до бази нарахування ЄСВ включаємо всі доходи, що нараховані фізичній особі. Якщо фізособа отримувала декілька видів доходів (наприклад, зарплата по основній роботі, зарплата по роботі за сумісництвом на цьому ж підприємстві, дохід за виконання робіт по цивільно-правовому договору (ЦПД)), то всі вони входять в дану таблицю, але по різним кодам КЗО;
  • один і той самий працівник може вводитися в таблицю декілька разів (тобто по колонці 5 будуть повторюватися його ПІБ декілька разів). Це буде в ситуаціях, коли один і той же працівник має різні види доходів по яким треба ставити різні КЗО або КТН (лікарняні, відпускні та зарплата, наприклад, будуть по різним рядкам); один і той самий працівник має доходи з різних місяців (минулі чи майбутні, наприклад, декретні); працівники мають окремі виплати по яким іде спецстаж (графа 23 Звіту);
  • перехідні виплати, такі як відпускні, лікарняні, декретні, оплату роботи по ЦПД, що перевищує місяць, слід відносити до того місяця, за який вони нараховані. По декретним, наприклад, працівниця буде введена декілька разів – кожний раз по ній буде новий місяць (графа 11), а також кількість днів перебування в декреті у відповідному місяці (графа 15 і графа 16);
  • якщо зарплата нарахована в поточному місяці, але належить попередньому місяцю (помилково недонараховані доходи працівника), то такі суми слід показувати в тому ж місяці, коли їх нарахували, тобто поточному;
  • якщо кількість цифр менша за кількість відведених комірок, то заповнюємо зі зміщенням вправо (перші ліві клітинки залишаємо порожніми, наприклад “хх12345678”). Код ЄДРПОУ для юрособи має 8 цифр, хоча комірок відведено 10.

Тепер щодо деталей заповнення кожного рядка таблиці 6 форми Д4. Шапку через її простоту пропустимо й одразу почнем з рядка 6.

№ графи

Як заповнювати

6

Ставимо: “1” – якщо фізособа громадянин України; “0” – якщо фізособа негромадянин України.

7

Ставимо: “Ч” – чоловік або “Ж” – жінка.

8

Вносимо:

  • ідентифікаційний код (номер облікової картки платника податку), 10 цифр;
  • номер паспорту в форматі БКNNХХХХХХ, де замість NN ставимо серію, а замість ХХХХХХ шестизначний номер паспорту. БК – ці літери означають, що паспорт паперовий. Нагадуємо: в осіб які з релігійних мотивів відмовилися від ідентифікаційного коду має бути відмітка в паспорті;
  • номер паспорту в форматі ПХХХХХХХХХ, якщо в особи без ідентифікаційного номера новий пластиковий паспорт.

9

Ставимо КЗО. Їх знаходимо в додатку 2 Звіту ЄСВ. Найчастіше використовуються по працівником коди:

Якщо працівники належить до осіб з інвалідністю (ЄСВ 8,41%), то у них зарплата йде по коду “2”, лікарняні “36”, декретні “43”.

10

Дана графа заповнюється не завжди. Усі випадки перераховані внизу під таблицею 6. Якщо дохід під них не підпадає, то залишаємо порожньою. Найбільш вживаними КТН є:

“2” – дохід, який не було включено до бази ЄСВ в минулих періодах через помилку;

“3”– дохід, який помилково було включено до бази ЄСВ в минулих періодах через помилку;

“10” – відпускні;

“13” – використовується щодо додаткової бази нарахування ЄСВ (різниця між мінімальною зарплатою та фактичним доходом) при обчислені лікарняних за звітний чи попередні місяці;

“14” – використовується щодо сторнування надмірних відпускних при звільненні працівника у минулих місяцях.

11

Вказуємо місяць і рік, за який нараховується дохід фізособі, наприклад, 42020 – квітень 2020 року. Ніяких нулів перед цифрами місяця можна не ставити, тобто “4”, а не “04” і т.п.

12

Заносимо повні прізвище, ім’я, по-батькові застрахованих осіб.

13

Заповнюємо, якщо є листок непрацездатності. Вносимо кількість кал. днів, які припадають на період тимчасової непрацездатності працівника.

14

Тут зазначаємо:

  • кількість кал. днів відпустки без збереження зарплати;
  • кількість днів звільнення від роботи через догляд за дитиною на основі довідки про тимчасове звільнення з роботи через догляд за дитиною (виписується коли вичерпані 14 днів по листку непрацездатності, тобто з 15-го дня).

15

Ставимо кількість кал. днів місяця перебування працівника у трудових відносинах (по ЦПД ставимо дні виконання робіт). Заповнюється один раз, навіть у ситуаціях коли на одного працівника заповнено декілька рядків – кількість відпрацьованих днів ставимо тільки в першому. Винятками з цього правила є: перехідні відпускні; перехідні лікарняні; декретні. По цим виплатам кількість днів ставить по кожному місяцю (на кожний місяць окремий рядок з даними працівника).

16

Ставимо кількість кал. днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами – по кожному місяцю перебування у такій відпустці окремо (знову ж, як і з відпускними, заповнюємо декілька рядків з даними працівниці – на кожний місяць окремо).

17

Вказуємо суму нарахованого доходу. Щодо відпускних, лікарняних, декретних – на кожний місяць проставляється тільки та частина такого доходу, яка на нього припадає.

Від’ємне значення (тоді перед цифрою доходу в окремій клітинці зліва ставимо мінус “–”) можна ставити тільки:

  • при сторнуванні відпускних за минулі періоди;
  • при перерахунку зарплати у зв’язку з уточненням робочого часу в минулих місяцях (відпустка, лікарняні, декрет).

18

Вказуємо суму доходу, що не перевищує максимальної бази нарахування ЄСВ (у 2020 р. – 70845 грн). Якщо дохід не перевищив цю суму, то просто дублюється цифра з графи 17.

19

Заповнюється, якщо доходи виявилися нижчими мінімалки. Заносимо суму різниці (додаткова база оподаткування ЄСВ).

20

Заповнюється тільки щодо помилок, які стосуються періодів до січня 2016 року, коли ще існувало утримання ЄСВ (зараз скасоване).

21

Вказуємо розраховану суму ЄСВ. У звичайних ситуаціях це (графа 17 + графа 19)×0,22. У підприємств де працюють інваліди ставка може бути інша.

22

Ставимо:

  • “1” – якщо виплата за основним місцем роботи;
  • “0” – усі інші випадки.

Нагадуємо, що доходи внутрішніх сумісників показуємо по окремим рядкам.

23

Ставимо:

  • “1” – є спецстаж (здебільшого для наукових установ);
  • “0” – немає.

24

Ставимо:

  • “1” – робота працівника в неповний час (неповний робочий день, неповний робочий тиждень чи їх поєднання);

25

Ставимо:

  • “1” – якщо працівник був прийнятий на нове робоче місце;
  • “0” – в інших випадках.

Код типу нарахування “14” у таблиці 6

Таблиця 6 Звіту з ЄСВ якщо нараховуємо/сторнуємо зарплату. КТН “14” може стосуватися кожного платника ЄСВ. Для нього необхідна наявність ситуації вирахування надміру нарахованих відпускних за минулий період при звільненні працівника. Як це? Працівник взяв повну річну відпустку (24 дні), скажімо, у липні. Недопрацювавши рік, у вересні працівник звільнився. Виходить, що при кінцевому розрахунку з працівником у вересні з нього треба вирахувати його відпускні за липень по тій кількості днів відпустки, які виявилися “зайвими”. Нагадуємо, що повну річну відпустку можуть взяти:

  • нові працівники після 6 місяців роботи;
  • пільговики, наприклад, жінка з дітьми віком до 15 років чи одинока матір.

Якщо такому нашому уявному працівнику у липні було нараховано 5000 грн (зарплата + відпускні), а потім при звільненні ми забираємо у нього, скажімо, 1000 грн, то виходить, що його зарплата за липень 4000 грн, що менше мінімальної бази ЄСВ (

Тобто КТН “14” означає суму різниці між мінімалкою (4723 грн у 2020 р.) та фактично нарахованою зарплатою за попередні місяці, яка утворюється при здійсненні перерахунку по працівнику, що звільняється, при уточненні кількості днів використаної наперед відпустки. Цю ситуацію ще називають “сторнування відпустки”.

Увага: КТН “14” стосується сторнування надміру використаних відпусток при звільненні працівників, якщо їх дохід потрапляє під додаткову базу ЄСВ

Таким чином, умовою застосування КТН “14” є:

  • звільнення працівника;
  • наявність надміру використаної ним відпустки;
  • після сторнування відпустки сума доходу за місяць, за який здійснювалося сторнування, виявилася меншою мінімалки;
  • працівник не сумісник, і не особа з інвалідністю з пільговим ЄСВ (8,41%, 5,5%, 5,3%).

Тільки при дотриманні всіх цих умов застосовується код “14” у таблиці 6.

Приклади заповнення таблиці 6 Звіту з ЄСВ

Приклад заповнення таблиці 6 звіту ЄСВ 2020 відпускні, зарплата

Приклад 1. Зарплата + відпускні. У липні 2020 р. здійснено такі нарахування для Пономаренко І.О. – основна зарплата 5350 грн, відпускні 3200 грн (з них 1066,67 грн за 5 днів липня та 2133,33 грн за 10 днів серпня).

Кількість днів відпустки у таблицю 6 не вноситься та використовувалися для розбивки суми відпускних між липнем (1/3) і серпнем (2/3).

Таблиця 6 Звіту про ЄСВ

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Приклад 2. Зарплата менша мінімальної через відпустку за власний рахунок. У липні 2020 року Сидоренко О.О. з 6-го по 17-е число включно взяв відпустку за власний рахунок. Через це ним було відпрацьовано лише 13 з 23 робочих днів (відпустка була 12 календарних). Йому було нараховано 3550 грн. Таким чином, додаткова база нарахування ЄСВ складає 1173 грн (=4723 – 3550). Сума донарахованого ЄСВ = 258,06 (= 1173×0,22).

Таблиця 6 Звіту про ЄСВ

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Приклад 3. Зарплата менша мінімальної через роботу на неповний робочий час. У липні 2020 року Штінова Т.І. працювала за графіком на 0,5 ставки. Оклад 8300 грн. Їй було нараховано 4150 грн заробітної плати. Таким чином, додаткова база нарахування ЄСВ складає 573 грн (=4723 – 4150). Сума донарахованого ЄСВ = 126,06 (= 573×0,22).

Таблиця 6 Звіту про ЄСВ

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Виправляємо помилки в таблиці 6 Звіту з ЄСВ

У таблиці 6 Звіту з ЄСВ трапляються й помилки, які не завжди наслідок неуважності чи прорахунків бухгалтера. Часто-густо їх зумовлюють сторонні чинники. Запізнилися документи для нарахування виплат, наприклад як-от наказ про доплату чи довідка МСЕК про встановлення інвалідності.

Сумові помилки можна виправити, однак відповідь, як це зробити відсутня там, де вона, здавалося б, мала бути – розділі V “Виправлення помилок” Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з наказу Мінфіну від 14.04.2015 № 435. Цей Порядок стосується лише несумових помилок. Отже, читайте далі матеріал:

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді