Як працівники дурять роботодавців

Є стереотип — лише роботодавці «кидають» на гроші своїх працівників. Повірте, це не так! До вашої уваги «теорія обману» від працівників — перша ТОП-сімка пасток, у які потрапляють компанії

Знав би, що прийде такий працівник, — не відчинив би йому дверей. Таке постійно чуємо від керівників підприємств. Але в тому й інтрига життя — не знаєш, що на тебе чекає і з якими людьми зведе доля. Розповімо про хитрощі, до яких часто вдаються працівники.

Будьте в темі! ТОП-Зміни законодавства у зручній таблиці

1. Не відпрацював жодного робочого дня, а гроші отримав

Ситуація. Працівник приніс документи, щоб оформити трудові відносини. Бухгалтер їх обробив і подав до ДФС повідомлення про початок трудових відносин. Але працівник із першого трудового дня узяв відпустку без збереження заробітної плати. В останній день відпустки приніс заяву на звільнення і просить розірвати трудові відносини без відпрацювання двох тижнів через поважні причини (ст. 38 Кодексу законів про працю України; КЗпП).

Усе б нічого, проте відпустку без збереження зарплати зараховують до стажу, що дає право на щорічну основну відпустку (ст. 25 і 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР). Наприклад, відпустка без збереження зарплати за згодою сторін тривала 15 календарних днів (к. дн.). Отже, не відпрацювавши жодного робочого дня, працівник «заробив» 1 к. дн. щорічної відпустки, за яку має право отримати компенсацію.

Тобто, якщо посадовий оклад — 15 000,00 грн, сума компенсації дорівнюватиме 508,47 грн до нарахування (15 000,00 × 12 ÷ 354 к. дн.). Якому роботодавцеві це сподобається?

Як не потрапити на гачок. Перевіряйте підстави для відпустки без збереження зарплати. Якщо їх немає чи вони не поважні, відмовляйте. Тоді в разі звільнення працівника не буде чого компенсувати.

Калькулятор днів щорічної відпустки

2. Пообіцяв вийти на роботу і не вийшов

Ситуація. Роботодавець і працівник потиснули одне одному руки й домовилися про початок трудових відносин. Готова і бухгалтерія. Зокрема, своєчасно подала повідомлення до ДФС. Але працівник передумав і не став до роботи.

Якщо працівник, якого працевлаштували, не розпочав роботу, подайте до ДФС скасовуюче повідомлення. Конкретних строків для цього немає. Орієнтуйтеся на дату скасування наказу про приймання на роботу. Є такий наказ — є і підстава скасувати повідомлення до ДФС.

Проте будьте обачні — працівник міг не вийти на роботу через хворобу або якесь лихо. Тому спочатку з’ясуйте причину неявки. Якщо «форс-мажор» — складіть акт про відсутність працівника на роботі. Якщо передумав працювати — акт про відмову стати до роботи.

Застереження! Якщо причина неявки — непрацездатність, а ви цього не з’ясували, працівник може звернутися до суду з вимогою поновити його на роботі й виплатити втрачений заробіток.

3. Погодився працювати без офіційного оформлення, а потім звернувся до суду Як працівники дурять роботодавців

4. Оформив «плановий» лікарняний Як працівники дурять роботодавців

5. Пообіцяв, але не подав заяву на застосування ПСП Як працівники дурять роботодавців

6. Скоїв крадіжку та вмив руки Як працівники дурять роботодавців

7. Погодилася на випробувальний строк, а потім оголосила про вагітність Як працівники дурять роботодавців

Ми навели лише ТОП-сімку ситуацій, адже фантазія шахраїв невичерпна. Хочете мати розширений перелік — читайте тижневик «Головбух».


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді