Як організувати виїзну торгівлю

UA RU
Автор
головний редактор системи «Експертус Головбух»
Автор
керівник видавничої групи «Головбух-Держзакупівлі»
Виїзна торгівля з автомобіля наразі — достатньо перспективний і маловитратний формат господарської діяльності, що дає можливість у найкоротші строки розгорнути торговельну точку практично в будь-якому місці. Тож із настанням тепла торговельний бізнес пересідає на колеса. Хоча продавати товари через засоби пересувної мережі можна й цілий рік. Розглянемо правила провадження позамагазинного продажу. Підкажемо також, я який спосіб краще розраховуватися з покупцями і як оприбутковувати виручку, коли торгуєте на виїзді

Що таке виїзна торгівля

Хоч і в законодавстві не знайдете визначення виїзної торгівлі, і так зрозуміло, що йдеться про продаж товарів за межами магазину.

Під час зазначеної торгівлі товари продають через:

  • пункти некапітальної забудови — кіоски, ларі, ларки, палатки, павільйони для сезонного продажу товарів, торговельні автомати;
  • засоби пересувної мережі — автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, лавки-автопричепи, візки, спеціальне технологічне обладнання, як-от низькотемпературні лотки-прилавки, розноски, лотки, столики тощо.

Правила такої торгівлі з регулюють:

Які вимоги до асортименту товарів у разі виїзної торгівлі

Якщо хочете здійснювати виїзну торгівлю ― спершу визначитеся з товарами, які будете продавати. Допоможе впоратися з цим завданням перелік товарів, які реалізовувати у виїзній торгівлі заборонено, він наведений в п. 8 Правил № 369.

image37

СКАЧАТИ ⏩

Які дозвільні документи потрібні для виїзної торгівлі

У положеннях Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженого наказом Мінрегіонів від 21.10.2011 № 244 (далі — Порядок № 244) розноски, лотки тощо, розглядають як пересувну тимчасову споруду.

Як організувати виїзну торгівлю

За можливість торгувати на вулиці у стаціонарній чи пересувній тимчасовій споруді маєте сплатити до бюджету певну суму. Скільки — вирішує орган місцевої влади. Наприклад, із столичними власниками тимчасових споруд укладають договори про сплату пайової участі (п. 1.1 розпорядження КМДА від 05.02.2014 № 143).

Які дозвільні документи потрібні для виїзної торгівлі

Необхідне для цього документа ▶️

Які дозвільні документи потрібні для виїзної торгівлі

Необхідне для цього документа ▶️

Які дозвільні документи потрібні для виїзної торгівлі

Необхідне для цього документа ▶️

Які вимоги до місця продажу та персоналу при виїзній торгівлі

Із асортиментом товару визначилися, і «на руках» — усі необхідні дозволи. Та все ж виїзна торгівля, потребує дотримання певних правил, щоб не наразитися на покарання за їх порушення. Які ж існують вимоги до місця продажу й осіб, які братимуть у ньому участь?

Правила виїзної роздрібної торгівлі переважно такі самі, як і правила торгівлі у звичайних магазинах. Та є й особливості.

Вимоги до місця продажу

Вимоги до працівників

Хто у разі виїзної торгівлі може торгувати без РРО та РК

Торгівля без РРО та РК — це найбільш привабливий варіант. Обрати його можуть 3 категорії суб’єктів господарювання.

1. Приватні підприємці ― єдинники (п. 6 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР; далі — Закон про РРО). Без РРО працюють ФОПи першої групи. Єдинники 2—4 груп з 01.01.2022 застосовують РРО на загальних засадах (п. 296.10 та п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПК). Вони мають застосовувати РРО з першої гривні готівкового розрахунку. 

2. Продавці газет і журналів із лотків і розносок (п. 10 ст. 9 Закону про РРО). Головне, щоб одночасно виконували дві умови:

  • питома вага друкованої продукції — понад 50% загального товарообігу;
  • не продавати алкоголь, підакцизні непродовольчі товари, складну побутову техніку на гарантії, лікарські засоби, вироби медпризначення.

3. Продавці товарів з автоцистерн, цистерн, бочок і бідонів (п. 11 ст. 9 Закону про РРО). Йдеться про реалізацію води, молока, квасу, олії та живої риби. Якщо ви торгуєте такою продукцією, користуйтеся пільгою.

Право працювати без РРО та РК не звільняє від видачі розрахункового документа (п. 2 ст. 3 Закону про РРО). Ваш клієнт має отримати товарний чек.

Хто у разі виїзної торгівлі може торгувати без РРО, але з РК

Дозвіл частині продавців проводити розрахункові операції без РРО, але з РК та КОРО дає Перелік, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 № 1336 (далі — Перелік № 1336). Для продавців підакцизних товарів він не діє.

Як організувати виїзну торгівлю

Коли можна обійтися без РРО, але застосовувати РК

Якщо перетнете допустиму межу (500 або 250 тис. грн), протягом наступного місяця почніть застосовувати РРО (постанова КМУ «Про терміни переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій» від 07.02.2001 № 121). Хто не встигне — заплатить штраф — одну гривню за перше порушення і 100% суми, яку не провели через РРО, — за другий і кожен наступний прокол (п. 1 ст. 17 Закону про РРО).

Коли обов’язково застосовувати РРО при виїзній торгівлі

Якщо ваша виїзна торгівля опинилася поза всіма пільговими категоріями, вихід один — купіть РРО і зареєструйте його за всіма правилами. Перевагу надавайте портативним моделям, включеним до Держреєстру РРО, — Екселліо DP-05, MINI-T 400 ME, МІКРО.ХМ, Datecs МР-01 тощо. Ще один варіант: новітні моделі програмних та програмно-технічних комплексів — Смарт КАСА, WEBKASSA, система E-Receipt та інші.

Датою реєстрації РРО є день, коли дані про нього внесли до інформаційної системи ДПС. Після цього сміливо рушайте торгувати на виїзді.

Як оприбутковувати виручку від виїзної торгівлі

Загальне правило таке: готівку, що надходить до кас, потрібно своєчасно (у день одержання) та у повній сумі оприбутковувати (п. 11 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою НБУ від 29.12.2017 № 148; далі — Положення № 148). Що вважатимуть оприбуткуванням для торговців на виїзді? Усе залежить від способу оформлення розрахунків…

Яка відповідальність за порушення правил виїзної торгівлі

Якщо здійснюватимете виїзну торгівлю без дозволу органу місцевого самоврядування, нестимете адмінвідповідальність згідно зі ст. 164 КпАП. Це штраф…



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді