Документи для акредитації медичних закладів

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Акредитація пов’язана, у першу чергу, з оформленням спеціальних документів та перевіркою з боку акредитаційної комісії. Опосередковано акредитація медзакладу впливає на якість послуг з охорони здоров’я та є їх підтвердженням. Принаймні такою декларується мета акредитаційного процесу. То які ж саме документи, як і коли треба готувати на акредитацію медзакладу — розповімо у статті.

Особливості сучасної акредитації

Для діяльності медзакладу достатньо ліцензії. Акредитація медзакладу наразі є добровільною процедурою, однак, беї неї є певні обмеження: не можна виписувати лікарняні, надавати специфічні послуги (репродуктивні технології, аборти), проводити клінічні випробування.

Повторна акредитація також добровільна.

⚡️ Як заповнити Звіт № 1-НС за 2021 рік

Документи для акредитації медзакладу

Перелік документів, які треба оформити та надати визначається додатком 2 до Порядку акредитації закладу охорони здоров’я,  який затверджений постановою Кабміну від 15.07.1997 р. № 765 (далі – Порядок № 765). Наведемо їх, а також вимоги по їх оформленню, на які слід звернути увагу:

Документи

Коментар (де знайти вимоги, оформлення)

Заява про проведення акредитації

Міститься у додатку 1 Порядку № 765.

Копія статуту (або положення) медзакладу

Щодо статуту (стосується КНП, приватних медзакладів):

  • Методрекомендації МОЗ з питань перетворення ЗОЗ з бюджетних установ у КНП;
  • ст. 56-57 ГКУ.

Щодо положення медзакладу, то це стосується медзакладів, які є бюджетні установи. Певної форми немає. Таке положення затверджується рішенням державного органу чи органу місцевого самоврядування.

Копія свідоцтва на право власності або договору оренди приміщень, інші документи на право користування, в тому числі обладнанням, необхідним для надання лікувально-профілактичної допомоги, засвідчені в установленому порядку

Зауважимо, що насьогодні свідоцтво про право власності на нерухоме майно, наприклад, приміщення, будівлю не видається (з 01.01.2016). Замість нього надається інформаційна довідка, яку можна отримати від державного реєстратора прав власності. Використовується Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.

Договори оренди регулюються ГКУ, ЦКУ, а враховуючи, що це зазвичай державне або комунальне майно, то ще й Законом від 10.04.1992 р. № 2269.

Документи, що дають право на користування обладнанням – знову ж це може бути договір оренди або документи, які посвічують право власності, наприклад, договір купівлі-продажу, супровідні документи (накладні, акти приймання (передачі) основних засобів).

Це не означає, що треба прикладати документи на все обладнання, яке використовує медзаклад. Достатньо скласти звичайний перелік у формі таблиці і цього може бути достатньо. Однак, усі документи мають бути у бухгалтерії для надання комісії. Прикладаються лише ті документи, які можуть впливати на результати акредитації. Наприклад, акредитується третинна медична допомога й медзаклад посвідчує володіння лінійним прискорювачем для лікування онкохворих та іншим вартісним і складним обладнанням.

Обов’язкове нотаріальне посвідчення:

  • договори дарування нерухомості;
  • договори найму (оренди) на строк більше 3-х років;
  • договір найму транспортного засобу, якщо інша сторона – фізособа;
  • договори купівлі-продажу нерухомості, земельної ділянки.

Затверджена структура медзакладу

Це внутрішній документ, форма довільна. Відділення, організаційно-структурні підрозділи, які має медзаклад.

Звіт про медичні кадри (за формою з наказу МОЗ від 10.07.2007 р. № 378);

Існує Інструкція з того ж наказу МОЗ від 10.07.2007 р. № 378.

Результати аналізу діяльності закладу щодо якості медичної допомоги та/або фармацевтичної діяльності та критерії її оцінки

Форма довільна. Однак, аналіз має відповідати Стандартам акредитації закладів охорони здоров’я, які затверджені наказом МОЗ від 14.03.2011 р. № 142. Там існує бальна система щодо визначення рівня акредитації. Самі ж вимоги по балам містяться в Критеріях акредитації закладів охорони здоров’я, наказ МОЗ від 14.03.2011 р. № 142.

Щоб подати до акредитаційної комісії документи, їх необхідно засвідчити в установленому законом порядку. 

Далі розповімо про механізми засвідчення копій документів. 

Напис про засвідчення паперової копії документа в паперовій формі складається з: 

  • слів «Згідно з оригіналом»; 
  • найменування посади особи, яка засвідчує копію; 
  • особистого підпису; 
  • власного імені та прізвища; 
  • дати засвідчення копії. 

Проставляють цей напис нижче реквізиту документа «Підпис» (п. 71 Типової інструкції з діловодства в міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади, затвердженої постановою КМУ від 17.01.2018 № 55; далі — Типова інструкція), 

Напис про засвідчення паперової копії скріплюють печаткою, на якій зазначене найменування відповідної установи (без зображення герба). 

Увага: ЗОЗ може засвідчувати копії лише тих документів, що створюються в ній (п. 70 Типової інструкції). 

Керівник підприємства, установи, організації засвідчує документи відповідно до вимог Національного стандарту України «Вимоги до оформлювання документів» ДСТУ 4163-2003, затвердженого наказом ДСТУ ДП «УкрНДНЦ» від 07.04.2003 № 55. Так, завіряючи документи, слід вказати: 

  • назву посади особи, яка засвідчує копію; 
  • особистий підпис, ініціали та прізвище; 
  • відмітку «Згідно з оригіналом», засвідчену печаткою; 
  • дату засвідчення копії. 

Заява на акредитацію медичного закладу

Заява на акредитацію медичного закладу

СКАЧАТИ ▶️


Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Головбух»


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді