Ремонт у медзакладі

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Ремонт буває різний: поточний, капітальний, модифікація, модернізація, заміна комплектуючих частин. Однак, є лише два варіанти його обліку: визнати витрати періоду чи включити до первісної вартості з подальшою амортизацією. Коли яким шляхом іти бухгалтеру медзакладу?

⚡️ Медичний ПДВ: від реєстрації платником до рішень Level Up

Реформовані медзаклади-КНП мають кілька фінансових джерел, щоб зробити ремонт:

Джерела надходжень і напрями витрачання коштів, у т. ч. на ремонти, мають бути прописані у фінплані, положенні про платні послуги, статуті, інших споріднених документах.

Отже, ремонт у фінплані передбачили, технічну документацію оформили, попередні калькуляції склали. Ремонт почався. У бухгалтера на столі — ворох документів: акти виконаних робіт і наданих послуг, калькуляції, накладні щодо ремонту. Як усе це показувати в обліку?

Види ремонтів: що треба знати медзакладу для бухобліку

Видів ремонту є багато: поточний, капітальний, технічне обслуговування, поліпшення (реконструкція, модернізація, модифікація, дообладнання, добудова тощо).

Чи важлива для бухгалтера назва ремонту за технічною документацією? Ні, для бухгалтера вона відіграє другорядну роль. Адже це не ваша робота — вивчати ДСТУ й нормативку профільних відомств та перевіряти, чи правильно визначили назву ремонтних робіт.

Бухгалтер не повинен, наприклад, з’ясовувати, чи можна вважати заміну коробки передач та ланцюга ГРМ в автомобілі швидкої допомоги капітальним ремонтом згідно з наказом Мінтрансу від 30.03.1998 № 102 (далі — Наказ Мінтрансу № 102).

Залишимо цю справу інженерам та ремонтникам. Що брати до уваги бухгалтеру:

Цього достатньо. А відповідь треба знайти на єдине запитання:

Чи спричинять ремонтні роботи збільшення майбутніх економічних вигод від використання об’єкта?

Що таке збільшення економічних вигод

Збільшення економічних вигод — поліпшення техніко-економічних можливостей об’єкта або подовження строку його експлуатації. Унаочнимо Прикладами.

Поліпшення техніко-економічних можливостей

1. Установили в автомобілі газобалонне обладнання. Відтак він отримав нову технічну можливість — їздити на газі. Медзаклад заощадить на паливі.

2. Утеплили будівлю ззовні та замінили вікна. Як наслідок, поліпшився температурний режим у приміщеннях узимку. Є змога зекономити кошти на опаленні.

3. Добудували приміщення. З’явилися нові палати — зокрема, для платних послуг.

Подовження строку експлуатації

В автомобілі провели капремонт двигуна. У проекторі замінили лампу, у лазерному апараті —лазер. Автомобіль прослужить довше. Проектор та лазерний апарат повернулися до робочого стану й теж ще попрацюють. Строк експлуатації об’єктів збільшився.

Який ремонт не спричинює економічних вигод

Той, що не надає додаткових якостей об’єктам і не подовжує істотно строк їх служби:

  • пофарбували підлогу, замінили підлогове покриття;
  • установили нове вікно, але з тими ж енергозберігаючими властивостями, як у старого;
  • замінили в автомобілі літню гуму на зимову або поміняли ремінь ГРМ;
  • замінили відеокарту в комп’ютері.

Як бухгалтеру визначитися, чи є економічні вигоди? Потрібно:

  • скласти зведену відомість витрат на ремонт;
  • визначитися за кожним напрямом робіт із їх метою та наслідками — чи збільшують економічні вигоди.

Звичайно, є неоднозначні витрати. Наприклад, заміну лампи в проекторі чи коробки передач в автомобілі можна трактувати по-різному. Останнє слово — за керівником. Саме він визначає мету ремонту — підтримка властивостей об’єкта чи їх збільшення, подовження строку служби. На це вказує пункт 29 Методрекомендацій № 561.

Що таке капітальний ремонт у медзакладі

«Капітальний» не означає, що треба визнавати капітальні інвестиції та збільшувати первісну вартість об’єкта. Це лише технічний термін, зокрема:

  • у ремонті автомобіля — заміна щонайменше трьох базових агрегатів (додаток Г до наказу Мінтрансу № 102);
  • у будівництві — заміна певних деталей будівлі на міцніші й довговічніші.

Зазвичай капітальний ремонт наближає до збільшення економічних вигод, однак лише сама назва «капітальний» цього не означає. До того ж він може складатися з різних робіт, частину яких проведете, щоб:

  • підвищити техніко-економічні характеристики — наприклад, поміняти систему опалення на економнішу;
  • підтримати наявні техніко-економічні властивості — скажімо, коли оновили систему опалення, пофарбували приміщення й поміняли підлогове покриття.

Під час капітального ремонту можуть бути виконані роботи з поточного. Наприклад, виконували капремонт автомобіля й одночасно поміняли в ньому дзеркало, а це вже — поточний ремонт.

Все буде в одному кошторисі, але різні складові обліковуватимете по-різному.

Облік ремонту в медзакладі

Коли все розклали по-поличках, стає зрозуміло, куди відносити витрати на ремонт в обліку.

Ремонт не спричинює економічних вигод. Віднесіть витрати з ремонту на витрати періоду. Спишіть їх на поточні витрати періоду — у д-т рахунків 23, 91, 92, залежно від того, що ремонтували. Правило, як визначити рахунок, просте: той самий рахунок, де обліковуєте амортизацію об’єкта, що ремонтували.

Економічні вигоди будуть. Збільште первісну вартість основних засобів і нараховуйте амортизацію. Витрати треба капіталізувати. Тому покажіть в обліку капітальні інвестиції на рахунку 15. Відтак маєте 2 варіанти.

1. Збільшити первісну вартість об’єкта, наприклад рахунки 103, 104, 105 тощо. Амортизація відбувається у складі вартості об’єкта.

2. Визнайте окремий об’єкт обліку. Наприклад, встановлений новий котел, нову відеокарту в комп’ютері можна обліковувати як окремий основний засіб (п. 29 Методрекомендацій № 561). Амортизація здійснюється теж окремо.

Часті питання про ремонтСКАЧАТИ ПАМ’ЯТКУ

Часті питання про ремонт

Ремонт у медзакладі: банк проведень

Банк проведень: ремонт за рахунок благодійника

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Банк проведень: ремонт за рахунок благодійника

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Банк проведень: ремонт за рахунок благодійника

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Банк проведень: ремонт за рахунок благодійника

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

Банк проведень: ремонт за рахунок благодійника

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⏩

ПРИКЛАД 1

СКАЧАТИ

ПРИКЛАД 2

СКАЧАТИ

ПРИКЛАД 3

СКАЧАТИ

ПРИКЛАД 4

СКАЧАТИ

ПРИКЛАД 5

СКАЧАТИ


Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Головбух»

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді