Медпослуги за рахунок страхової компанії: на кого виписати накладну

UA RU
Фізособа звернулася по медичну допомогу. Вона мала страховий поліс, тому лікування оплатила страхова компанія. На кого виписувати податкову накладну: на фізособу, що отримала послугу, чи на страхову компанію, яка оплатила лікування?

⚡️ ЯКІ ТОВАРИ, РОБОТИ, ПОСЛУГИ ВІДНЕСЛИ ДО «КОРОНАВІРУСНИХ» ⚡️

Оформте податкову накладну на застраховану особу. Чому так — далі.

За операцій із постачання товарів та послуг платник податку на дату виникнення податкових зобов’язань оформлює та реєструє в ЄРПН податкову накладну (п. 201.10 Податкового кодексу України; ПК). У накладній обов’язково зазначте:

  • повну або скорочену назву юрособи зі статутних документів або ПІБ фізособи, зареєстрованої платником ПДВ, — продавця товарів/послуг (пп. «в» п. 201.1 ПК);
  • повну або скорочену назву юрособи зі статутних документів або ПІБ фізособи, зареєстрованої платником ПДВ, — покупця (отримувача) товарів/послуг (пп. «д» п. 201.1 ПК).

Податківці у листі від 11.07.2018 № 3060/ІПК/25-01-12-01-09 зауважили: незалежно від того, хто за умовами договору оплачує товари/послуги, податкову накладну складає платник ПДВ — постачальник товарів/послуг на покупця (отримувача) таких товарів/послуг.

Отже, медзаклад має виписати та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну на безпосереднього отримувача медичних послуг — пацієнта. Зробіть це на дату першої події — отримання страхового платежу в рахунок оплати вартості послуг з охорони здоров’я або фактичного надання послуг застрахованій особі. Зареєструйте податкову накладну у ЄРПН на загальних підставах.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді