Медогляди дітей, військових, ветеранів праці, призовників: хто оплачує

Медична реформа змінила принципи фінансування медзакладів. У статті дізнаєтеся, хто оплачує медогляди дітей, військових, ветеранів праці, призовників.
Медогляди дітей, військових, ветеранів праці, призовників: хто оплачує

ТЕТЯНА ТАРАСЮК,

засновник Юридичної компанії «Medcraft», Луцьк

Донині було відкритим питання, як оплачуватимуть профілактичні медичні огляди:

Наразі маємо змогу з’ясувати, з яких джерел їх фінансуватимуть.

Централізоване постачання ліків за бюджетною програмою: правила обліку

Медогляди дітей 2020

Медичні огляди дітей проводять лікар-педіатр або лікар загальної практики — сімейної медицини, лікарі-спеціалісти. Про це йдеться в наказах МОЗ «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів» від 16.08.2010 № 682 та «Про удосконалення амбулаторно-поліклінічної допомоги дітям в Україні» від 29.11.2002 № 434.

Також у наказах МОЗ розписав вікові категорії, періодичність і порядок проведення обов’язкових медичних профілактичних оглядів дітей, за потреби — додаткових обстежень.

НСЗУ оплачує обов’язкові профілактичні огляди дітей згідно з укладеними договорами за пакетами медичних гарантій «Первинна медична допомога» та «Амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу».

Підстава провести медичний профілактичний огляд дитини — звернення до сімейного лікаря або лікаря-педіатра, з яким укладено декларацію та який скеровує пацієнта до лікаря-спеціаліста.

Підстава провести медичний профілактичний огляд лікарями-спеціалістами — направлення сімейного лікаря або лікаря-педіатра.

Коли направлення не потрібне. Категорія пацієнтів — діти

Пацієнт звертається без направлення до лікарів:

  • лікар-гінеколог дитячого та підліткового віку;
  • лікар-психіатр дитячий;
  • лікар-психіатр підлітковий;
  • лікар-нарколог;
  • лікар-стоматолог дитячий.

Не потрібне також направлення до лікаря, у якого дитина перебуває під медичним наглядом у зв’язку із хронічним захворюванням.

Медогляди військових та ветеранів праці 2020

Учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та прирівняні до них особи, учасники війни мають право щороку безплатно проходити медичні профілактичні огляди. Це право передбачає Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII.

Аналогічне право ветеранам праці дає Закон України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.1993 № 3721-XII.

Однак для цих пільгових категорій населення посадовці не визначили лікарів-спеціалістів та обстежень, що вони повинні пройти під час щорічного профілактичного медичного огляду. Тому профілактичні медичні огляди їм проводять сімейні лікарі, які за потреби залучають ще й лікарів інших спеціальностей.

Оплачують такі профілактичні огляди відповідно до укладених договорів із НСЗУ за пакетами медичних гарантій «Первинна медична допомога» та «Амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу».

Підстава провести медичний профілактичний огляд — звернення до сімейного лікаря, з яким укладено декларацію. Він скеровує пацієнта до лікарів-спеціалістів.

Підстава для консультації лікаря-спеціаліста — направлення сімейного лікаря.

Коли направлення не потрібне. Категорія пацієнтів — пільговики

Пацієнт звертається без направлення до лікарів:

  • лікар-акушер-гінеколог;
  • лікар-психіатр;
  • лікар-нарколог;
  • лікар-стоматолог.

Не потрібне направлення й до лікаря, в якого пацієнт перебуває під медичним наглядом у зв’язку із хронічним захворюванням.

Медогляди допризовників та призовників 2020

Громадяни України, які приписані до призовних дільниць або перебувають у запасі ЗСУ чи проходять службу у військовому резерві, зобов’язані проходити медичний огляд та лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії районного (міського) військового комісаріату (п. 10 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII).

Організацію медичного огляду призовників і допризовників покладають на районні (міські) комісії з питань приписки і районні (міські) призовні комісії, в областях — на обласні призовні комісії та призовні комісії Автономної Республіки Крим і міста Києва (п. 2.1 гл. 2 ч. II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міноборони від 14.08.2008 № 402).

Які профогляди фінансують із міського бюджету

Органи місцевого самоврядування можуть фінансувати місцеві програми надання населенню медичної допомоги, зокрема з проведення медичних оглядів. У цьому разі кошти на огляди виділяють із місцевого бюджету (ст. 3 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» від 19.10.2017 № 2168-VIII).

Отже, питання організації та оплати медичних оглядів допризовників та призовників урегульовують наведені вище нормативні акти, і такі огляди не належать до Програми медичних гарантій.

Медогляди дітей, військових, ветеранів праці, призовників: хто оплачує
Віктор Онищенкоексперт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Чернігів
Робочий план рахунків — головний додаток до облікової політики. Скласти його допоможе Алгоритм. Як упровадити специфичні для медзакладу рахунки, підкажуть Порадник і Додаток.


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді