Як ФОПу поповнити рахунок та оминути подвійне оподаткування

На підприємницькому рахунку немає грошей, а треба переказати оплату контрагентові, орендодавцеві, зарплату працівникам або сплатити податки? Вихід є! ФОП може поповнювати бізнес-рахунок готівкою. Важливо лише правильно це зробити, щоб не платити податків двічі.

Податківці обстоюють позицію: якщо кошти надійшли на поточний рахунок підприємця 2600, він має включати їх до доходу. Але така позиція не завжди є непохитною. Пояснимо, коли ФОП може без вагань поповнювати свій підприємницький рахунок.

⚡️ ФОП: реєстрація, взяття на облік, найм працівників, припинення діяльності ⚡️

Особисто внесіть готівкову виручку

Суму готівкового доходу покажіть у книзі обліку доходів у день, коли отримали кошти. А вже потім внесіть їх на свій підприємницький рахунок. Податківці погоджуються, що так можна робити і не потрібно повторно відображати ці кошти в обліку й оподатковувати єдиним податком (ЗІР, підкатегорія 107.01.03).

У рядку «призначення платежу» платіжного доручення напишіть: «Виручка за (період)».

Важливо також підтвердити операцію первинними документами. Сума не повинна перевищувала виручку за період, яку записали в книзі обліку доходів.

Внесли більше? Якщо це виявлять податківці, різницю вважатимуть доходом, який не задекларували вчасно.

Поповнення рахунку власними коштами ФОП 2020

Якщо маєте терміново розрахуватися, а підприємницького доходу немає, внесіть на рахунок власні кошти (наприклад, із сімейного бюджету). Але одразу подбайте про те, як довести податковій, що це не дохід ФОПа.

Коли іншого варіанта поповнити рахунок немає, обов’язково зазначте, що вносите власні кошти. Призначення платежу — «Поповнення оборотних коштів з власних коштів після оподаткування». Якщо податкова висуне претензії, маєте підтвердити документально, що вже сплатили податки із цих доходів.

Ліпше не переказуйте гроші з особистого рахунку на підприємницький, інакше суму переказу доведеться включити до доходу ФОПа.

Податкове законодавство не передбачає, що підприємець може використовувати особисту банківську картку для розрахунків за бізнес-операціями, а потім вносити отримані гроші на свій рахунок ФОПа (ЗІР, підкатегорія 107.01.03).

Оформте поворотну фіндопомогу

Незручний, але надійний спосіб поповнити рахунок ФОПа власними коштами — оформити договір надання поворотної фіндопомоги.

Є два варіанти, як безпечно оформити договір про надання поворотної фіндопомоги:

Зразок договору про надання поворотної фіндопомоги

СКАЧАТИ ЗРАЗОК



зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді