Знецінення активів в умовах пандемії: як провести та обґрунтувати результат

Тестувати активи на знецінення — пряма вимога МСФЗ. А в умовах пандемії таке тестування доведеться проводити чи не кожній компанії. Як обстояти своє професійне судження перед аудиторами, обґрунтувати і підтвердити документально — розповість експерт.

Ельвіра Сагетдінова ACCA, CIA, MBA, аудитор, Київ


Тестувати активи на знецінення вимагає багато МСФЗ. Знецінення окремих активів, зокрема, запасів та фінансових активів, регулюють норми спеціальних стандартів. Знецінення решти регулює більш універсальний МСБО 36 «Зменшення корисності активів».

Та попри окремі правила для різних активів, правильно протестувати їх на знецінення складно.

Перевірити активи на знецінення у звітності за 2020 рік мусять усі компанії. Адже через пандемію виникла мінімальна вимога для такої перевірки — є принаймні одна ознака можливого знецінення. Розповімо про п’ять типових перешкод, які доводиться долати українським компаніям.

У чому складність перевірки активів на знецінення

Перевірка активів на знецінення за правилами МСБО 36 неминуче пов’язана із формуванням професійних суджень. Мабуть, жоден інший МСФЗ не вимагає їх у такому значному обсязі й так ретельно обґрунтованих.

Ось п’ять труднощів, що доводиться долати компаніям, коли вони тестують активи на знецінення.

Як обґрунтувати професійне судження стосовно знецінення активів

Щоб обґрунтувати своє професійне судження стосовно знецінення активів у звітності за 2020 рік, доведеться виконати значний обсяг робіт і зазнати додаткових витрат.

Кожен етап перевірки активів на знецінення потребує ретельного виконання і документування, а також обґрунтованості суджень. Сплануйте цю роботу за таким алгоритмом.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді